táppénz

betegszabadság, egészséges dolgozó, táppénz

Beteg? Akkor otthon a helye!

piacesprofit.hu

Köteles eltűrni a munkáltató, hogy a beteg dolgozó megtagadja a munkavégzést és otthon maradjon. Ennek ellenére a dolgozók több mint fele betegen is bemegy a munkahelyére. Hiányzás esetén a munkaképtelenség tényét azonban nem elegendő bemondani, hanem mindenképpen orvosi igazolással szükséges alátámasztani.

Tovább olvasom »
diákmunka, tanulószerződés, táppénz

Gyakornoknak is jár táppénz?

piacesprofit.hu

Egyre több diák kezd bele szakmai gyakorlatba már oktatása során, sok cég ezeket a tanulókat tanulószerződéssel támogatja. Ez a konstrukció mind a tanulóknak, mind a vállalkozásoknak jó, de felmerül a kérdés: mi jár, ha beteg a gyakornok.

Tovább olvasom »
keresőképtelenség, munka törvénykönyve, táppénz

Ezt kell tudni a keresőképtelenségről

piacesprofit.hu

A keresőképtelenség azt jelenti, hogy valaki valamilyen okból távol marad a munkától, vagy nincs munkára képes állapotban. A keresőképtelenségnek több variációja lehet, attól függően, hogy a helyzet mit kíván meg a munkavállalótól, a munkáltatótól, milyen igazolásokat kell beszerezni, és milyen juttatások járnak.

Tovább olvasom »
felmondás, ksh, táppénz

Nem merünk táppénzre menni

piacesprofit.hu

Kilenc év alatt csaknem felére csökkent a táppénzt igénybe vevők és a táppénzen töltött napok száma a KSH friss adatai szerint. Vélhetően nem a javuló egészségi állapot, hanem a felmondástól való félelem áll a háttérben.

Tovább olvasom »
munkavállaló, táppénz, táppénzcsalás

Táppénz: szigorúbb szabályok 2015-re

piacesprofit.hu

Előfordul, hogy a munkavállalók a rendes szabadság helyett táppénzen töltött idővel próbálnak elsősorban anyagi előnyt kovácsolni maguknak. Magyarán: orvosi papírokkal betegséget szimulálnak, miközben fusiznak, vagy épp csak lábat lógatnak. De az is előfordulhat, hogy egy cégvezető így próbálja meg megúszni a járulékfizetést saját vállalkozásában. Csakhogy a táppénz jogszerűségét nemcsak a munkáltató, hanem az állam is ellenőrizheti, a táppénzcsalókat akár két év börtönre is ítélheti.

Tovább olvasom »
betegség, helyettesítés, táppénz

Merjen beteg lenni, a főnök se bánja

piacesprofit.hu

A hazai dolgozók alig fele szokott betegszabadságot kivenni és szinte mindenkivel megesett már, hogy betegen kellett dolgoznia. 32 százalék félti a munkahelyét, 26 százalékuknál pedig nem megoldott a helyettesítés, ezért nem élnek ezzel a lehetőséggel – derül ki a Profession.hu „Munka és egészség” című kutatásából.

Tovább olvasom »