takarmány

10 milliárd ember, agrár, biológiai sokféleség, biológiai sokszínűség, éghajlatváltozás, élelmiszerpazarlás, élelmiszertermelés, ensz, jövő, kílmaváltozás, mezőgazdaság, monokultúra, népességnövekedés, szarvasmarha, takarmány, természet, ültetvény

Legalább a természet harmadát meg kellene hagynunk

Kriston László

Ezerszer gyorsabban pusztitjuk ki az élővilágot, mint ami a természetes fajpusztulás mértéke lenne. Minden életforma egy másik szolgáltatásain alapul. Ahogy, hogy létezni tudjunk bolygónkon, meg kellene őrizni a vadont. A Föld területének 30 százalékát érintetlenül kellene hagynunk. De egyre inkább belakjuk és gazdasági tevékenységünk alá vonjuk e planéta minden egyes szegletét.

Tovább olvasom »
aminosav, bétakarotin, élelmezés, élelmiszer, étrendkiegészítő, fehérje, folsav, műhús, népességnövekedés, növényi fehérje, omega 3 zsírsavak, rovar, szója, takarmány, tápanyag, táplálékkiegészítő, táplálkozás

A békalencse helyettesítheti a tejet és a tojást

Kriston László

Számos érv szól a békalencse mellett, mely a legkisebb virágzó növény a természetben. Olyan tulajdonságai vannak, melyekkel pótolhatja a tejben és a tojásban lévő tápanyagokat. Előállítása erőforrás-hatékony: A világ talán leginkább fenntartható és környezetbarát módon termesztett élelmiszernövényévé válhat.

Tovább olvasom »
agrár, agrárium, állattenyésztés, app, élelem, élelmiszer, élelmiszeripar, ellátási lánc, erdőirtás, esőerdő, étel, fajpusztulás, fehérje, hal, halászat, környezetbarát, mezőgazdaság, mobilalkalmazás, mobilapplikáció, növénytermesztés, ökolábnyom, rovar, szója, takarmány, tonhal, transzparencia, veszélyeztetett faj, wwf

Az erdőirtás egyik legfőbb oka a szójatermesztés

Kriston László

Világszerte a szója szolgál takarmányként az állattenyésztés számára. A szójaültetvényeket hatalmas erdőségek kiirtásával telepítik, főleg Brazíliában, ahol a Föld tüdeje, az Amazonas-esőerdő található. Az agrártermelés minden szegletében fenntartható megoldásokat keresnek közös összefogással az üzleti szektor és a civil szféra szereplői.

Tovább olvasom »
agrár, állattenyésztés, biotechnológia, bogár, cargill, élelmezés, élelmiszer, fehérje, hús, india, kína, mcdonalds, mezőgazdaság, protein, rovar, startup, takarmány

Rovarokból szerzünk be majd fehérjét

Kriston László

Nyugi, nem kell rágcsálnunk a rovarokat, porrá zúzzák őket a kedvünkért. Ebből készülnek fehérjedús készítmények, étrendkiegészítők. A természeti környezet is jól jár így, hiszen az állatok takarmányozásához szükséges szója termesztése rendkívül erőforrásigényes és környezetszennyező.

Tovább olvasom »
aszály, mezőgazdaság, takarmány

Talán elég lesz a kukorica

kfarkas

Az idén várhatóan 4,5 millió tonna kukoricát takarítanak be a gazdálkodók, ez elegendő a belföldi igényekre, miután az ország belső szükséglete 4-4,2 millió tonna – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után.

Tovább olvasom »
áfacsökkentés, élelmiszer-értékesítés, élelmiszeripar, fordított áfa, sertéstartás, takarmány

Áfacsökkentés nélkül nem lesz magyar húsipar

kfarkas

Nehéz idők járnak a magyar húsiparra: sorozatban kerülnek nehéz helyzetbe a jó nevű magyar élelmiszeripari vállalkozások. Gondok vannak a Gallicoop háza táján, felszámolás alá került a Kapuvári Hús, finanszírozási nehézségekkel küzd a Gyulai Húskombinát. Ágazati szereplők szerint az élelmiszerekre kirótt magas áfa csökkentésével megoldhatók lennének a szegmens problémái, ám erre – legalábbis a belátható időben – nem lesz pénz a magyar költségvetésben.

Tovább olvasom »
állatenyésztés, aszály, gabonatermesztés, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak, takarmány

Odacsapott az aszály a gabonatermésnek

kfarkas

Nagyobb területen termesztettek idén kalászos gabonákat, mégis kevesebb termett, mint tavaly, ez az egyik legsúlyosabb következménye az idei aszályos időjárásnak. A növekvő gabonaárak talán kompenzálják a termelők veszteségeit, nehéz helyzetbe hozzák azonban az állattenyésztőket, akik a termékeikre kirótt magas áfa csökkentését kérik a kormánytól.

Tovább olvasom »
állatenyésztés, aszály, takarmány

A potykáknak is árt az aszály

PP/MTI

Az aszály miatt várhatóan 20 százalékkal, a tervezett 1,1 milliárd forintról 900 millió forintra csökkenhet a rétimajori Aranyponty Zrt. idei árbevétele. Lévai Ferenc vezérigazgató szerint a jövedelemkiesést elsősorban a forróság miatt elpárolgott víz pótlásának költsége, illetve az alacsony hozamok miatt a várhatóan magas takarmányárak okozzák.

Tovább olvasom »
állatenyésztés, állattartás, kukoricaárak, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak, takarmány

Hogyan lehet megmenteni a magyar állattenyésztőket?

Mentőöv kellene a magyar állattenyésztőknek. Az ágazat súlyos válsággal  néz ugyanis szembe az egyre csak emelkedő takarmányárak következtében: elsősorban a legfontosabb takarmánynövény, a kukorica ára indult emelkedésnek, miközben a sertések száma a világháború óta nem látott szintre süllyedt.

Tovább olvasom »
agrár, aratás, gabonatermesztés, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak, takarmány

Aratás – Nagy baj már nem lehet

piac-profit.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság összesítése alapján 2012. július 17-ig a betakarítandó őszi és tavaszi kalászos gabona, valamint az őszi káposztarepce terület 81 %-án, 1.410 ezer hektáron végeztek a betakarítással mintegy 4.945 ezer tonna terméssel.

Tovább olvasom »