szüret

borász, borászat, évjárat, pincészet, szőlőtermesztés, szüret

Jó évjárat az idei

piacesprofit.hu

„Kiemelkedő évjárat”, „kegyelmi állapot”, „ezt csak elrontani lehet”. Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el a szőlészek, borászok szájából a közelmúltban zárult 2017-es szürettel kapcsolatban. Akinek a területét nem kapta telibe egy nyári jégverés, országszerte szép mennyiségben szüretelt, és kiemelkedő minőségre számít. A Borháló partnerborászai szerint mindez a máris kóstolható fehérekre és rozékra éppúgy igaz, mint a hosszabb érlelésű vörösökre, amik csak évek múltán kerülnek palackba.

Tovább olvasom »
bortermelő, kártevő, szőlő, szőlőtermesztés, szőlőültetvények, szüret

Szoros összefogás segíthet megvédeni a szőlőt

piacesprofit.hu

Heteken belül elkezdődik a szüret, az időjárási szélsőségek ellenére a termőterületek többségén biztató állapotban van a szőlő, derül ki a Syngenta helyzetképéből. A szakemberek szerint a szüretig továbbra is nagy figyelmet kell fordítani a betegségekre és kártevőkre, elsősorban a szürkepenészre, valamint az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai szőlőkabócára.

Tovább olvasom »
borászat, felvásárlási árak, hegyközségek nemzeti tanácsa, szőlő, szüret

Az idei szüretre már jönnek az új szabályok

piacesprofit.hu

A szőlő- és borágazati stratégia újabb eleme lépett a megvalósulás szakaszába: az idei szüretre már érvényesek lesznek azok az új szabályok, amelyek a szőlőtermelés és a borászat igényeit hangolják össze. A szabályok tervezetét a szervezet márciusban tűzte napirendre, az első intézkedéseket pedig a múlt héten fogadták el a szőlész-borász szakmaközi szervezet tanácsülésén.

Tovább olvasom »
adózás, borászat, szüret

A NAV murcit csinálhat az újborból is

piacesprofit.hu

Noha a jogszabályi előírásoknak megfelelő eljárással készített szőlőbor után nem keletkezik jövedékiadó-fizetési kötelezettség, azonban az adminisztrációs terhek tekintetében különbséget kell tenni az adómentes szőlőbor és a 0 forint adótétel alá eső szőlőbor között.

Tovább olvasom »
borászat, bortörvény, szüret

Már szedik a szőlőt Villányban

PP/MTI

Változó szabályozással, új bortörvénnyel kezdődött meg a szüret a villányi borvidéken. Jó minőségű, de az átlagosnál 15-20 százalékkal kevesebb termésre számítanak az idén a gazdálkodók.

Tovább olvasom »