szőlőültetvények

bortermelő, kártevő, szőlő, szőlőtermesztés, szőlőültetvények, szüret

Szoros összefogás segíthet megvédeni a szőlőt

piacesprofit.hu

Heteken belül elkezdődik a szüret, az időjárási szélsőségek ellenére a termőterületek többségén biztató állapotban van a szőlő, derül ki a Syngenta helyzetképéből. A szakemberek szerint a szüretig továbbra is nagy figyelmet kell fordítani a betegségekre és kártevőkre, elsősorban a szürkepenészre, valamint az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai szőlőkabócára.

Tovább olvasom »
borászat, jégeső, jégkár, jégverés, szőlőtermesztés, szőlőültetvények

Húsz perc alatt egy milliárdnyi kár – ezért isten csapása a jégverés

piacesprofit.hu

Húsz perc alatt okozott egymilliárd forint kárt a Mátrai borvidék borászainak a múlt heti jégeső, de ez pusztán az idei kár. Az elvert szőlő jövőre is csak fél termést hoz – nyilatkozta Ludányi József, akinek csak a friss telepítését tépázta meg a jég. A mátrai borász szerint a gazdák majd felvásárlással próbálkoznak, hogy kihasználják a kapacitásaikat, de ilyenkor fölmegy a szőlő ára, és a hitel is drága.

Tovább olvasom »
borászat, borászok, borvidék, szőlő, szőlőtermesztés, szőlőültetvények

Április 1-jétől kérhető az új szőlőültetvények telepítési engedélye

piacesprofit.hu

Az EU-s szabályokkal összhangban tavaly óta Magyarországon is növelhető a borszőlőültetvények nagysága. A növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület 1%-a lehet. Ez 2017-ben 642 hektárt jelent. Az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz.

Tovább olvasom »
borászat, szőlőültetvények, tokaj

Sok és jó szőlő lesz az idén

piacesprofit.hu

Jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak az idén a magyarországi borvidékek többségén. Egyes térségekben ugyanakkor a jelenleg nagy hőség miatt vannak aggodalmak az MTI által megkérdezett szakemberek nyilatkozatai alapján.

Tovább olvasom »