szerzői jogok

irodalmi mű, plagizálás, szerzői jogok, szerzői mű, zenei mű

Milyen esetben nem szükséges engedély a szerzői mű felhasználásához?

piacesprofit.hu

A szerzői jog által védett művek bármely felhasználásához főszabály szerint a szerző engedélye szükséges. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor a felhasználó személyek érdekeit a törvény előrébb sorolja a szerző védendő jogainál. Így meghatározott felhasználói kör vagy felhasználási célok esetén nem szükséges a szerző engedélye a mű használatához. Milyen esetekben lehet szabadon felhasználni a szerzői műveket?

Tovább olvasom »
jogi kisokos, jogtiszta tartalom, közösségi média, pinterest, szerzői jog, szerzői jogok, youtube

Jó kép kell? Csak óvatosan a Pinteresttel!

piacesprofit.hu

Azt már minden vállalkozás tudja, hogy a vásárlók megfogásához szükség van kiváló képekre és videókra a weboldalon. Ezeket előállíttatni nem egyszerű és nem olcsó, sokan tehát úgy döntenek, jó lesz a “közösségi forrás”. Ez azonban rejt jogi veszélyeket – hívja fel a figyelmet szakértőnk.

Tovább olvasom »
szellemi tulajdon, szerzői jogok, vendéglátás

Olcsóbban kapják a zenét a vendéglők

piacesprofit.hu

Az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét: a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek január elsejétől. Az újonnan zenét játszó üzleteket további 10 százalékos kedvezménnyel ösztönzik a nyilvános zenefelhasználásra.

Tovább olvasom »
fogyasztóvédelem, jogszabály módosítás, szerzői jogok

A 3D nyomtatók a jogi szabályozást is átírják

piacesprofit.hu

Ma már szinte bármit elő lehet állítani 3D nyomtatóval: játékokat, alkatrészeket, szemüvegkeretet és akár orvosi eszközöket is. Mivel ezek a nyomtatók viszonylag könnyen beszerezhetők, számos kérdés merül fel az ily módon létrehozott tárgyak minőségével és a szerzői, illetve iparjogvédelmi jogok esetleges megsértésével kapcsolatban.

Tovább olvasom »