spanyolország

Barcelona, katalán válság, spanyolország, tüntetés

Megint lángol Katalónia, elmarad a Barca-Real – de mi áll a háttérben?

Wéber Balázs

Október közepén függetlenségpárti tömegtüntetések törtek ki Barcelonában és Katalónia más városaiban. Egy hét alatt 600-an sérültek meg, tüntetők és rendőrök egyaránt, mintegy 200 embert őrizetbe vettek. Mi áll a történések hátterében? Jogos-e a katalánok dühe, mire mennek vele, és miért hallgat az EU? És mi köze az FC Barcelona globalizálódásának a katalán ügyhöz? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.

Tovább olvasom »
film, ingatlan, jelzálog, lakáshitel, lakaspiac, spanyolország, válság

Elzárják a lakáshitelesek elől az üres házakat

Kriston László

Nemcsak ökológiailag jelentett óriási pazarlást a 2008-ig felpörgő ingatlanboom, mely üresen álló, félkész nyaralónegyedeket hagyott maga után Spanyolországban és másutt. A kész lakóépületekbe beköltözhetnének a kilakoltatott lakáshitelesek. De a polgármesteri hivatalok a bankok pártját fogják.

Tovább olvasom »
ciprus, coface, fizetésképtelenség, india, országkockázat, spanyolország, szlovákia

Észak felé tart a válság

piacprofit.hu

A cégek számára egyre nehezebbé váló környezetben a Coface hat ország kockázati besorolásán rontott, beleértve Spanyolországot, Olaszországot, Csehországot, Ciprust és Indiát, illetve javított négy ország besorolásán, köztük Szlovákián. Magyarországot ugyan közvetlenül most nem érintette a minősítés változtatása, de exportőr cégein keresztül közvetetten igen. Ugyanis top-exportpiacaink közül három ország – a szlovák, az olasz és a cseh – besorolása változott.

Tovább olvasom »
barroso, euró árfolyam, európai központi bank, európai unió, euróválság, görög válság, görögország, írország, merkel, olaszország, orbán viktor, spanyol mentőcsomag, spanyolország

Vajpuhára főzték a vaskancellárt

piac-profit.hu

Nem csak a futballpályán, hanem a tárgyalóasztalnál is történelmi vereséget szenvedett Németország péntek hajnalban. Minden kérdésben engedni kényszerült Angela Merkel német kancellár, aki a helyszínen tartózkodó kommentátorok információi szerint Mario Monti olasz miniszterelnök megkérdőjelezhető, ám sikeres taktikával szorított sarokba.

Tovább olvasom »
barroso, euró, eurókötvény, euróövezet, európa, európai beruházási bank, európai bizottság, európai központi bank, európai parlament, európai unió, euróválság, görög válság, merkel, obama, soros, spanyol mentőcsomag, spanyolország

Európai Egyesült Államok, vagy második Marshall-terv?

piac-profit.hu

Több fontos esemény is áll Angela Merkel előtt a következő két napban, amelyek végeredményben ugyanarról a kérdésről fognak dönteni: változik-e Németország álláspontja a kialakult európai krízis kezelését tekintve, meg tudja-e állítani a német kancellár az egyre többek szerint a felbomlás felé robogó euróövezet szétesését. Berlin szorosabb politikai integrációt szorgalmaz, míg az euróövezet kormányai monetáris lazításokat szeretnének. Soros György szerint pedig Németországnak be kellene indítania saját Marshall-segélyét.

Tovább olvasom »
euró, euró árfolyam, euróövezet, euróválság, forint, forintárfolyam, görög válság, görögország, spanyol mentőcsomag, spanyolország, tőzsde

Kitart a jó hangulat, szétszedték tegnap a forintot

Erste-elemzés

Továbbra is pozitív a hangulat, pedig rossz adatokat láthatunk. A német gazdasági indikátor, a ZEW index bizony nagyon csúnya lett. Az amerikai lakásadatokra talán azt lehet mondani, hogy vegyes képet mutatnak. Mindenesetre továbbra is nyerő-nyerő üzemmódban vannak a piacok. A rossz makrogazdasági adatok hatására a befektetők hisznek a QE3-ban, na meg az európai élénkítésben is, amit Mario Draghi is megígért, ha pedig jó az adat, akkor annak örülnek.

Tovább olvasom »
eurókötvény, euróövezet, euróválság, g20, görög válság, görögország, spanyol mentőcsomag, spanyolország

Görögország: kegyelem rövidtávra

piac-profit.hu

Ha a hivatalos előrejelzéseknek hinni lehet, a legcsekélyebb különbséggel sikerült elkerülni azokat a hosszabb távon jelentkező, illetve a közvetlen katasztrófával fenyegető kockázatokat, amelyek nyilván felmerültek volna, ha a görögök a kiszállás mellett (és makacsul az euró ellen) szavaztak volna – véli Neil Staines, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Tovább olvasom »
bankmentés, eurogroup, spanyol mentőcsomag, spanyolország

Beadták a derekukat a spanyolok – Új lapot kérnek az írek?

piacprofit.hu

Pénzügyi támogatásért folyamodik Spanyolország az euróövezeti országokhoz, hogy konszolidálni tudja bankszektorát – jelentette be Luis de Guindos Jurado spanyol gazdasági miniszter Madridban. Az ibériai állam várhatóan 100 millió euró körüli összeghez jut, s cserébe “csak” a bankszektor rendbetételére vonatkozó feltételeket támasztanak, súlyos gazdasági megszorító intézkedéseket nem várnak majd el a spanyol kormánytól. A döntést a világ pénzügyi vezetői megnyugvással fogadták, Írország ugyanakkor sajtóhírek szerint azt fontolgatja, hogy saját mentőcsomagjának újratárgyalását kezdeményezi, a spanyolokhoz hasonló bánásmódot kér.

Tovább olvasom »