roma

acél, alapanyag, árvíz, autópálya, beton, cement, colosseum, energiaigényes, építőipar, gát, gyár, infrastruktúra, kína, kohó, légszennyezés, ökolábnyom, pantheon, párizsi klímaegyezmény, roma, szén-dioxid

Betonlábnyom: tönkretesszük bolygónkat a sok építkezéssel

Kriston László

Melyik az az anyag, mely gyökerestül átalakította földi környezetünket? Nem az olaj, nem a műanyag, nem az acél. Hanem a beton. A víz után ez a legnagyobb mennyiségben és legszélesebb körben használt anyag a világon. De alapanyaga, az energiaintenzív eljárás során létrehozott cement óriási ökolábnyomot, légszennyezést hagy maga után.

Tovább olvasom »
garantált alapjövedelem, gazdag, iskolaelhagyó, lemaradó, mélyszegénység, meteopata, munkaerőhiány, robotizáció, roma, szegénység, társadalmi fenntarthatóság, univerzális alapjövedelem, vagyon, vagyoni egyenlőtlenség

Faragó: ez a vonat már elment

Kriston László

Amíg százmilliók éheznek a Földön és alapvető szükségleteik, mint emberi jogok nincsenek biztosítva számukra, addig nemcsak fenntartható és élhető világról nem beszélhetünk, de biztonságos világról sem, mert a lázadás és a tömeges elvándorlás erős kockázat marad. Ezt a témakört fejtegették előadók a Piac & Profit által rendezett 2018-as Magyar Fenntarthatósági Csúcson.

Tovább olvasom »
fenntartható település, roma, település, településfejlesztés

Sárkányokkal a társadalmi befogadásért

piacesprofit.hu

Idén harmadik alkalommal tartották meg a Sárkányünnepet Bódvalenkén. A 220 lelket számláló Bódvalenke az ország egyik legszegényebb falva, az 1 főre jutó havi átlagjövedelem alig éri el a 10.000 forintot. Az edelényi kistérségben található falu a művészet segítségével szeretne kitörni kilátástalan helyzetéből.

Tovább olvasom »
esélyegyenlőség, felelősség, fiatal, oktatás, roma

Itt vannak a jövő roma cégvezetői

Sajtóközlemény

Az “Esélyprogram a Jövő Roma Vezetőiért” keretében jelenleg 20 vállalat támogat 50 diákot. Közülük az idei nyári táborba, mely augusztus 2-6. között kerül megrendezésre 15 fiatalt várunk, akik az ország legkülönbözőbb részeiből érkeznek. A HBLF ROMASTER Tábor során a cégek által mentorált, tehetséges roma diákok ellátogatnak többek közt a Magyar Nemzeti Bankba, a Regionális Környezetvédelmi Központba és a Vodafone Magyarországhoz, illetve a Momentán Társulat, a Junior Achievement Magyarország és Görög Ibolya szervezésében szakmai tréningeken vesznek részt.

Tovább olvasom »
kisebbség, roma

Horváth: ez a cigányság problémája!

MTI

A rendszerváltás utáni összes magyar kormányt felelősség terheli a gyöngyöspatai helyzet kialakulásáért Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint, aki pénteken mintegy 30 fős közönség előtt tartott előadást Washington környékén élő magyaroknak a cigányság helyzetéről.

Tovább olvasom »
felmérés, roma, támop, társadalom

Romák Magyarországon – miről árulkodnak a tények?

Sajtóközlemény

Sok szociológiai kutatás folyt és több tanulmány született az elmúlt évtizedekben a cigányság életkörülményével, szegénységével kapcsolatban, és számos írás, kutatás készült a cigány hagyományokról, szokásokról, kultúráról is. Azonban a legutóbbi, 2003. évi, Kemény István, Janky Béla, Lengyel Gabriella nevével fémjelzett cigányokról szóló kutatás óta nem készült egy mélyreható, sokrétű, a cigányság élethelyzetét, életkörülményeit, véleményeit, gondolkodását mélységeiben és széles körben feltáró országos kutató-elemző munka, amely – túl azon, hogy számos eddigi tévhitet, tévkövetkeztetést is eloszlatna – elősegítené a döntéshozók munkáját új, hatékony programok, megoldási tervek kidolgozásában.

Tovább olvasom »
konfliktus, rendőrség, roma, szélsőjobb

Elfajult a helyzet: tömegverekedés Gyöngyöspatán

MTI

Verekedés tört ki a Heves megyei Gyöngyöspatán kedd este, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból. Horváth Aladár a helyszínről az MTI-t arról tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

Tovább olvasom »
kkv, roma

Cigány kkv-k a romák foglalkoztatásáért

MTI

A szakmunkásképzés, valamint a cigány kis- és középvállalkozások működésének a támogatása áll a középpontjában annak a stratégiai szövetségnek, amelyet a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviselete (KISOSZ), a Magyar Iparszövetség (OKISZ), valamint a Lungo Drom írt alá – mondta Farkas Flórián, a Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke az aláírás alkalmával hétfőn Budapesten.

Tovább olvasom »
gyilkosság, rendőrség, roma

“Az emberölés nem eszköz volt, hanem cél”

PP/MTI

Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a romagyilkosságok ügyében; a rendőrség mind a négy, őrizetbe vett gyanúsított ellen vádemelést javasol. A romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat három gyanúsítottját – K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot – társtettesként, sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 év alatti sérelmére, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással és lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsítják. A negyedik gyanúsítottat, Cs. Istvánt – aki két helyszínen sofőr volt – előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják a rendőrök.

Tovább olvasom »
magyarország, roma

Elképesztő pontatlanságok Magyarországgal kapcsolatban

Sajtóközlemény

A francia TV5 közszolgálati csatorna – a Duna Televízió közreműködésével – helyszíni riportot készített a magyarországi romák helyzetéről. Hazánkról korábban olyan hírek jelentek meg a világsajtóban, mint ahol a szélsőséges és fasiszta eszmék soha nem látott mértékben terjednek. Ezzel a kérdéssel foglalkozott a Nagy Európa Klub elnöke, Françoise Pons által készített riport is, mely A. Szabó Magda, a Duna Televízió kulturális alelnöke szerint azért fontos, mert segít árnyalni a külföldiek régiónkról való gondolkodásmódját is.

Tovább olvasom »
csr, oktatás, roma

Egy esély a roma fiataloknak

piacprofit.hu

Több hazai vállalat támogatásával fut a ROMASTER tehetséggondozó program hátrányos helyzetű, tehetséges roma diákok számára. A Pfizer kezdeményezésére a 2009/2010-es tanévtől az eddig támogatott három továbbtanulási orientáció (gazdasági, műszaki, jogi) kiegészül az egészségügyi orientációval is, így az egészségügyi pályán elhelyezkedni kívánó középiskolások is a program részesei lehetnek. 

Tovább olvasom »
rasszizmus, roma, szegénység, szlovákia

Szegény szlovák romák: se munka, se tanulás

MTI

Várható volt, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is bekövetkezik a robbanás a többség és az ország legnagyobb szociális problémáját alkotó roma kisebbség viszonyában. Már csak azért is, mert a romák aránya és körükben a mélyszegénység mértéke még a déli szomszédunknál tapasztaltnál is magasabb – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

Tovább olvasom »