próbaidő

munka törvénykönyve, munkajog, próbaidő

Öt dolog, amit érdemes tudni a próbaidőről

piacesprofit.hu

A munkaviszonynak széles körben ismert és alkalmazott intézménye a próbaidő, amely arra szolgál, hogy a felek megláthassák, hogy a munkaviszony, illetve a munkáltató és munkavállaló működése megfelel-e az elvárásaiknak. Annak ellenére, hogy gyakran alkalmazzák a gyakorlatban, mégis sok a félreértés a próbaidővel kapcsolatban. Nézzünk meg most öt dolgot, amit érdemes tudni a próbaidőről. 

Tovább olvasom »
felmondás, munka törvénykönyve, munkajog, próbaidő

SMS-ben is fel lehet mondani

piacesprofit.hu

A próbaidő lényege, hogy a munkaviszony kezdetén a felek jobban megismerjék egymást és „próbára tegyék“ az újdonsült jogviszonyt. Ha nem minden alakul jól, akkor ez az az időszak, amikor indoklás nélkül, azonnal felmondhat a munkáltató, akár sms-ben is.

Tovább olvasom »
azonnali hatályú felmondás, egyenlő bánásmód, felmondás, felmondási védelem, jogi kisokos, jogi tanács, próbaidő

Próbaidő alatt is lehet jogellenes a felmondás

piacesprofit.hu

A próbaidő lényege, hogy a munkaviszonyba lépő felek már a munkaviszony elején fel tudják mérni, hogy beváltja-e a munkaviszony a várakozásaikat. Amennyiben nem, akkor akár a munkáltató akár a munkavállaló könnyen tud szabadulni a munkaviszonyból a próbaidő alatt. Előfordulhat ennek ellenére, hogy a próbaidő alatt közölt azonnali hatályú felmondás jogellenes lesz.

Tovább olvasom »
bér, felmondás, munkaidő, munkajog, munkavállalói jogok, próbaidő

5 végzetes munkajogi kiskapu

asalgo

Az ember azt hinné, mindig a munkavállalók kerülnek kényszerhelyzetbe – de munkaadóként sem mindig egyszerű a jogszabályok betartása mellett a cég érdekeit képviselni. Ezt leginkább azok tudják, akik mindkét oldalon álltak már egyszer. Öt gyakori és végzetes munkajogi kiskaput szedtünk össze, amelyekről munkaadóként nem szabad megfeledkeznünk.

Tovább olvasom »
felmondás, munkavállaló, próbaidő

Felmondás próbaidő alatt: a 7 legfontosabb szabály

asalgo

Próbaidő kikötése esetén nemcsak a határozatlan, de a határozott idejű munkaviszonyt is meg lehet szüntetni azonnali hatállyal és indokolás nélkül. Ez akkor is igaz, ha a határozott idejű munkaviszony időtartama azonos a próbaidő időtartamával (azaz maximum 3 hónapra jött létre a munkaviszony). Nem mindegy mi szerepel a felmondásban és az sem, hogy milyen formában adja ki ezt a kezéből a munkaadó. Egyetlen apró baki és könnyen megütheti a bokáját a figyelmetlen munkáltató. Összeszedtünk 7 lényeges szabályt, amit be kell tartania!

Tovább olvasom »