polgári törvénykönyv

behajtás, behajthatatlan tartozás, biztosíték, körbetartozás, lánctartozás, polgári törvénykönyv

Bekeményítenének a körbetartozókkal szemben

piacesprofit.hu

Jogszabály-módosításokat kezdeményeznek jogászok, amelyekkel véleményük szerint javítani lehetne a hazai építőipar talán legsúlyosabb problémáján: a lánctartozások magas számán. Kezdeményezésükhöz most várják szakmai szervezetek, illetve az érintett szakemberek javaslatait is.

Tovább olvasom »
jogszabály módosítás, polgári törvénykönyv, Ptk.

Kezes lenne? Most nem biztos, hogy jó ötlet!

piacesprofit.hu

Jelentős „irányváltás” figyelhető meg a készfizető kezesség szabályozása esetében. A 2014. március 15-én hatályba lépő új Ptk. azon az elvi megfontoláson áll, hogy készfizető kezességet a jövőben jellemzően nem kizárólag a felek egyező akarata hoz majd létre. Ez azt jelenti, hogy bizonyos, törvényben rögzített tényállások esetén egy korábban egyszerű kezességként vállalt kötelezettség is átalakulhat készfizető kezességgé, ami a kezesek számára eddig nem jellemző plusz kockázatot jelenthet.

Tovább olvasom »
jogszabály módosítás, kft, polgári törvénykönyv, törzstőke, törzstőke emelés, vállalkozás alapítás

Két év türelmi időt kaphatnak a kft-k

kfarkas

A jogi személyek várhatóan legfeljebb két év türelmi időt kapnak, hogy létesítő okirataikat összhangba hozzák a jövő márciustól életbe lépő új polgári törvénykönyvvel. 160-170 ezer kft.-t érint az a rendelkezés, amely szerint 2016. március 15-ig a törzstőkét a jelenlegi 500 ezerről 3 millió forintra kell megemelni.

Tovább olvasom »
magánjogi kódex, polgári törvénykönyv, Ptk.

Így nehezíti a kereskedők életét az új Ptk.

Sebők Orsolya

Továbbra is vannak pontatlanul fogalmazott részek a számos jelentős változást tartalmazó, 2014. március 15-től hatályos új polgári törvénykönyvben (Ptk.), állítja a Pest Megyei Békéltető Testület. A nem egyértelmű szabályok a kereskedők és a fogyasztók számára is kellemetlenségeket okozhatnak.

Tovább olvasom »