pénztár

cafeteria, egészségpénztár, magán, öngondoskodás, pénztár

Szülésre is fizet az egészségpénztár

Sebők Orsolya

Az idei évben jelentős változások léptek életbe a nyugdíj-kiegészítésként használt öngondoskodási formák szabályaiban, az egészségpénztárakban fölhalmozott megtakarítás felhasználhatósága pedig az önsegélyező szolgáltatásokkal bővült. Az önkéntes kasszákba érkező munkáltatói befizetések viszont drámaian visszaestek a cafeteriarendszer kedvezőtlen átalakításának hatására.

Tovább olvasom »
magánnyugdíjpénztár, megtakarítás, nyugdíj, pénztár

Jelentősen növelték vagyonukat az önkéntes nyugdíjpénztárak

piacesprofit.hu

Jelentősen, 11 százalékkal 1214 milliárd forintra növelték a vagyonukat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak – derült ki a Szövetség első féléves eredményeiből. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagok egyéni befizetései a munkáltatói szerepvállalás folyamatos visszaszorulása mellett az első félévben 35 milliárd forintra rúgtak, ami 21 százalékos emelkedést jelent. Ez egyértelműen mutatja, hogy a pénztártagok fontosnak tartják az öngondoskodást. Az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztáraknál az egyéni befizetések esetében még ennél is jelentősebb, 49 százalékos gyarapodás tapasztalható. A magánszemélyek erőfeszítései mellett azonban egyre nagyobb szükség van a munkáltatói oldal szerepvállalásának kiemelt ösztönzésére, akár az adózási feltételek enyhítésén keresztül.

Tovább olvasom »
egészség, egészségügy, oep, pénztár

Egészségünk: Az államnak is megéri

Sebők Orsolya

Az Országos Egészségpénztár (OEP) öt év alatt átlagosan 542 ezer forintot költött annak a betegnek az ellátására, aki nem tagja valamely egészségpénztárnak, 9 százalékkal többet, mint azokra, akik csatlakoztak valamely kasszához, rájuk ugyanis 497 ezer forintot fordított az állam a társadalombiztosítási hozzájárulásokból.

Tovább olvasom »
nyugdíj, nyugdíjpénztár, pénztár, reálhozam

Reálhozam: “Technikai képtelenség az NGM felszólítása”

piac-profit.hu

Üdvözli a Stabilitás Pénztárszövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi állásfoglalását, amelyben felszólítja a pénztárakat, hogy a hibás adatokkal rendelkező pénztártagok esetében a 2011. augusztus 31-ig ismét utalják ki a reálhozamokat. Ennek azonban fontos feltétele, hogy a Magyar Posta ne tartsa vissza 2011. szeptember 16-ig az elakadt utalásokat, ennek hiányában ugyanis a pénztárak nem tudják határidőn belül teljesíteni a minisztérium felszólítását.

Tovább olvasom »
béren kívüli, cafeteria, nyugdíj, nyugdíjpénztár, pénztár

Mindenki jól járna…

Sebők Orsolya

Az OECD nemrégiben elfogadott egy irányelvet, amely szerint a nyugdíjba vonulást megelőző átlagjövedelem 70 százalékának megfelelő havi bevételre lenne szüksége minden nyugdíjba vonulónak. Ehhez képest Magyarországon a 2011 és 2051 között nyugdíjba vonulók esetében az így kalkulált szükséges anyagiak és a jelenleg számukra várható nyugdíjösszegek közötti különbözet éves szinten átlagosan 532 ezer forint az Aviva felmérése szerint.

Tovább olvasom »
adó, bajnai-csomag, egészség, pénztár

Az egészségmegőrzést megfojtja a kormány adóterve?

piac-profit.hu

Mind pénzpiaci, mind egészségpolitikai szempontból elhibázott döntés lenne a kormány részéről az időskori biztonság és az egészségcélú előtakarékosság már eddig kialakult szervezeteinek és kedvezményrendszerének lerombolása. -hangsúlyozza a Stabilitás Pénztárszövetség, reagálva a kormányzat a munkáltatói egészségpénztári befizetésekkel kapcsolatban megfogalmazott álláspontjára.

Tovább olvasom »
egészség, pénztár

Vége az önkéntes egészségpénztáraknak?

piacprofit.hu

A jövő évi adómódosításokról napvilágot látott elképzelések a pénztártagok felét kilépésre kényszerítené, áll a Patikapénztárnak a munkáltatói hozzájárulás megadóztatására vonatkozó legfrissebb felmérésében. A tagok annak ellenére számolnák fel önkéntes pénztári megtakarításaikat, hogy a kormány tervei szerint megmaradna az egyéni befizetésekre vonatkozó szja-kedvezmény. Ez a jelenleg 47 milliárdnyi, alapvetően állampapírokban tartott megtakarítás felszámolása mellett hatalmas bizalomvesztéssel is jár, hiszen jelenleg a cafeteriát újonnan választó 10 emberből legalább 9 voksol az egészségpénztári öngondoskodás egyetlen intézménye mellett.

Tovább olvasom »
adó, cafeteria, öngondoskodás, pénztár

Adóváltozások lerombolják az öngondokodást?

piacprofit.hu

A Stabilitás Pénztárszövetség álláspontja szerint az új adójavaslat elfogadása a munkáltatói hozzájárulás elmaradását, az önkéntes pénztári rendszer összeomlását, az emberek az elmúlt 15 év során kialakult öngondoskodásba vetett hitének elvesztését, és a gyengélkedő magyar állampapírpiac egy állandó vevőjének elvesztését vonja maga után.

Tovább olvasom »
befektetés, hozam, pénztár

Mínusz 12 százalék: gyengén teljesítenek a származtatott alapok

piacprofit.hu

Az idei Pénztárkonferencián Pillár Zsolt, az esemény támogatójaként fellépő Generali Alapkezelő igazgatósági tagja a pénztári szféra jövő évi kihívásairól és lehetőségeiről tartott előadást. A szakértő a befektetési politikával összefüggő kérdések bemutatása során hangsúlyozta: a pénztári rendszer legfontosabb szereplői, a pénztártagok, az elmúlt időszakban igencsak passzívak maradtak, és csak kis részük választott tudatosan a portfóliók között.

Tovább olvasom »
nyugdíj, nyugdíjpénztár, pénztár

Megmarad a nyugdíjra félretett pénz

MTI

A jelenlegi válság nem veszélyezteti a pénztári rendszer működését, a GDP közel 10 százalékát kitevő összeget kezelő pénztárak megbízhatóan működnek – fogalmazta meg több előadó hétfőn, a Stabilitás Pénztárszövetség által Siófokon megrendezett országos pénztárkonferencián.

Tovább olvasom »