orvosok

kkv pályázat, orvosok, támogatás

A fogorvosoknak is kéne a háziorvosok pénze

PP/MTI

A háziorvosokhoz hasonlóan a fogorvosoknak is szükségük lenne letelepedési és praxisjog-vásárlási támogatásra. Legalább azt szeretnék, ami a háziorvosi támogatásból megmarad – mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Tovább olvasom »
cafeteria, egészségbiztosítás, egészségügy, magánegészségügy, öngondoskodás, orvosok

Egészségügy: túlélőshow vagy virágzó iparág?

PP

Már rég nem Magyarországon kezelteti magát a hazai elit. A döntéshozóknak tehát mindegy, hogy itthon mi történik – mondják az egészségügyi szakma általam kérdezett képviselői. Orvosok, ápolók hiába próbálnak hivatásuknak megfelelően teljesíteni nap mint nap. Lehetetlen! A sor végén mi, betegek vagyunk, ők meg – és mi is – lassan, de biztosan elfogynak.

Tovább olvasom »
egészség, etika, innováció, orvosok, technológiafejlesztés

Mindannyian kiborggá válunk?

klímablog

Már-már emberfeletti képességekkel ruházhatja fel az embert azok az innovációk, melyek a gondolatokat fordítják kinetikus energiává. Vagyis gondolataink erejével leszünk képesek irányíthani gépeket. Egy tudományetikai bizottság azonban veszélyesnek tartja az új technológiát, és tiltakozik.

Tovább olvasom »
egészségügy, k+f, magyarország, orvosok, társadalom

Génvizsgálat: előre megjósolják betegségeinket?

klímablog/MTI

A személyre szabott orvoslásé a jövő – hangzott el a Semmelweis Egyetem (SE) Molekuláris Neurológiai Klinikai és Kutatási Központ “Keressük a rizikót” elnevezésű rendezvényén. Mint Molnár Mária Judit igazgató kifejtette, a jelenlegi gyógyászat a már meglévő betegségekkel foglalkozik, de a hangsúly egyre jobban az örökletes, valamint epigenetikai (környezeti) rizikók felderítésére és a megelőzésre tevődik át. A másik irányvonal a farmakogenomikai kutatások, amelyek révén kideríthető, hogy melyik betegnél hatásos valamilyen gyógyszer.

Tovább olvasom »
egészségügy, fizetés, kormány, orvosok

Lelépnének a magyar orvosok: mi lesz itt januárban?

PP/MTI

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) arra kéri tagjait, hogy ne vállaljanak önkéntes túlmunkát, illetve fontolják meg a rezidensszövetség azon akciójában való részvételt, amelynek keretében a csatlakozók az év végéig letétbe helyezik felmondásukat, ha a kormányzat nem rendezi a helyzetüket.

Tovább olvasom »
gyógyszer, k+f, orvosok, technológia

Biotechnológia: génblokkoló gyógyszerek

Kriston László

Megfejtették genetikai kódjaink hárommilliárd “betűjét”, mégsem forradalmasította az emberi génkészlet ismerete olyan mértékben a gyógyászatot, mint ahogy a szakemberek remélték. A génsebészet, a génekre ható gyógyszerek, az őssejtekkel való gyógyítás részben vagy egészben utópiák maradtak. Kevés beteg profitált a géntudomány vívmányaiból.

Tovább olvasom »
adomány, afrika, csr, orvosok, segítség

Gyermekéleteket ment a gálaest

PP Online

Az Afrikai-Magyar Egyesület a kongói menekülttáborban élő gyermekek megmentésére és az egyesület önkéntes magyar orvosi missziójának támogatására gálaestet rendez 2010. január 14-én a Magyar Tudományos Akadémia budavári épületének dísztermében. A szervezet munkájához olyan hírességek járultak hozzá adományaikkal, mint Fábry Sándor, Vujity Tvrtko, Csányi Sándor és Falusi Mariann. 

Tovább olvasom »
egészség, felmérés, orvosok

Hogyan él egy magyar orvos?

piac-profit.hu

A hazai orvosok egy átlagos munkanapon utazással együtt, nagyjából tíz órát töltenek munkával, egyedül a háziorvosok dolgoznak átlagosan napi kilenc órát. A pihenéssel töltött idő átlagosan havi 6 szabadnap – derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. legfrissebb, az orvosok életmódbeli szokásait és jövőképét vizsgáló felmérésből.

Tovább olvasom »