örökség

ajándékozás, jogi kisokos, örökség

Hogyan ajándékozhat az örökhagyó?

piacesprofit.hu

A végintézkedés leggyakoribb formája a végrendelet, amelyben az örökhagyó egyoldalú nyilatkozatával rendelkezik halála esetére. Vannak a végintézkedésnek nem egyoldalú, hanem szerződéses formái is, amelyek egyike a halál esetére szóló ajándékozás. Mit kell tudni a halál esetére szóló ajándékozásról? Miként adózik a megajándékozott?

Tovább olvasom »
hagyaték, jogi kisokos, örökhagyó, örökös, örökség, végrendelet

Mit tegyünk, ha nem akarunk örökölni?

piacesprofit.hu

Több okból is előfordulhat, hogy valaki nem szeretne örökölni. Ilyenkor többféle lehetőség is van annak megoldására, hogy az illető ne örököljön az örökhagyó után. Az egyik lehetőség az öröklésről való lemondás. Míg a másik gyakran alkalmazott út az örökség visszautasításának lehetősége. Miként lehet lemondani az öröklésről? Mi a lemondás jogi hatása? Mi a különbség az örökség visszautasításához képest? Szakértőnk segít!

Tovább olvasom »
jog, örökség

Az illetékmentes öröklés szabályai

piacprofit.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményben pontosította a kormány örökléssel kapcsolatos tervét, melynek értelmében július elsejétől megszűnik az „öröklési és ajándékozási illeték az egyenes ági, vér szerinti rokonok és az örökbefogadott gyermekek esetén”, összegtől függetlenül.

Tovább olvasom »