nyersanyag-kitermelés

fairtrade, nyersanyag-kitermelés, uniós szabályozás

Fairtrade aranyat akar Európa

piacesprofit.hu

Megszületett a végső szabályozás a konfliktusos ásványok kapcsán, azzal a céllal, hogy megállítsa azon csoportok pénzelését a fejlődő országokban, amelyeknek ón, tantál, nióbium és arany bányákból származnak bevételeik. Az Európai Bizottság által előterjesztett rendelet célkitűzése, az EU-ba importált ásványok és fémek felelős forrásból származásának biztosítása.

Tovább olvasom »
bányászat, nyersanyag-kitermelés, űrkutatás

Kié lesz az első ezermilliárd?

kfarkas

Abból lesz az első dollárbilliomos aki elsőként indítja be az aszteroidákon folytatott bányászatot – így szól a jóslat, ami pénzemberek százainak gyújtotta fel a fantáziáját, sőt közben már a jogalkotók is rájöttek: óriási pénzek forognak kockán.

Tovább olvasom »
kína, nyersanyag, nyersanyag-kitermelés, tőzsde, világgazdaság, világgazdasági kilátások

Hazavágja a nyersanyagpiacot Kína?

piacesprofit.hu

Kína gazdaságának lassulása nem új keletű trend, hiszen évek óta tartó folyamat, az elmúlt hetekben azonban igazán aggasztóvá vált, hogy jelenleg az egész globális tőkepiacot leginkább meghatározó erő nemcsak a részvénypiacokat rengette meg, de mélybe taszította a nyersanyagárakat is.

Tovább olvasom »
energia, fosszilis energiahordozók, gáz, környezetterhelés, nyersanyag-kitermelés, palagáz, szennyezés, törvény, usa

Az állam dönt a vitatott gázforrásról

klímablog

Egy új jogszabály az állam jogkörébe helyezte a palagáz engedélyezését az USA-ban, nem a városok dönthetnek. Úgy tűnik, győztek a palagázt kitermelő, ellentmondásos megítélésű kőfúró-technológia, a fracking támogatói. Itthon is vitatott, hogy megéri-e a palagáz.

Tovább olvasom »
arktisz, Északi-sark, nyersanyag-kitermelés

Éleződik a harc az arktiszi vizekért

piacesprofit.hu

Oroszország huszonkét évnyi szünet után ismét hadihajókat vezényelt az Északi-sarkvidékre. A katonai jelenlét egyértelműen a térség, és annak hatalmas szénhidrogén-lelőhelyei “ellenőrzésére” irányul, tehát kiéleződni látszik a több mint egy évtiezede húzódó, 5 országot és két kontinenst is érintő területi vita.

Tovább olvasom »
energia, gáz, nyersanyag-kitermelés

Gyúlékony jég lehet a földgáz helyettesítője

klímablog

Szenzációsnak ígérkező áttörésről tett bejelentést Japán: sikerült gázt kinyerni a tengerfenék alatt fekvő metán-hidrátból, amelyet egy ideje a földgáz lehetséges kiváltójának tippelt a szakirodalom. Becslések szerint annyi energia lapul a tenger mélyén, ami legalább a duplája a szárazföldi kőolaj-készleteknek!

Tovább olvasom »