növényvédő szerek

hamis termék, hent, mezőgazdaság, növényvédő szerek

Rákot okozhatnak a hamis növényvédők: mire figyelj a vásárlásnál?

piacesprofit.hu

A hazánkban forgalomba kerülő növényvédő szerek közel egyötöde lehet hamisított vagy illegális eredetű a növényvédő szert használó magyar gazdák szerint. A gazdasági veszteségeken túl az ilyen szerek nemcsak hogy súlyosan károsíthatják a fogyasztók egészségét, de környezetromboló hatásuk sem elhanyagolható – derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából.

Tovább olvasom »
mezőgazdaság, növénytermesztés, növényvédelem, növényvédő szerek, őstermelő

Vegyszeresebb a háztáji termés, mint az ipari?

PP/MTI

A hobbikertészek tévesztik el leggyakrabban a növényvédő szerek adagolását, és rájuk jellemző leginkább, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy az egyes szerek használata után mikor jár le a türelmi idő, így gyakran annak lejárta előtt értékesítik termékeiket – derül ki a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által végzett felmérésből.

Tovább olvasom »
állatvédelem, klíma, méhek, növényvédő szerek

Az Európai Bizottság védené a méheket

piacesprofit.hu

Az Európai Bizottság tegnap kiszivárgott javaslata szerint az unió teljesen betiltaná a méhgyilkos vegyszereket a szabadföldi termesztésben és kizárólag üvegházas használatukat engedélyezné. A Greenpeace Magyarország azt várja Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Minisztertől, hogy hazánk a Bizottság előterjesztésével összhangban szavazza meg a neonikotinoid rovarírtószerek tilalmát a tavasszal várható bizottsági szavazáson és ne kérjen eseti engedélyeket a méhgyilkos vegyszerekre.

Tovább olvasom »
agrárium, fenntartható mezőgazdaság, környezetvédelem, méhek, méhészet, mezőgazdaság, növényvédő szerek

A növényvédő szerek több kárt okozhatnak a gazdaságnak, mint a kártevők

piacesprofit.hu

A neonikotinoid rovarirtó szerek jelentős veszélyt jelentenek a vadon élő fajokra. Ezek a vegyszerek megjelennek a haszonnövények mellett a vadvirágokban is, és a méhek mellett így jelentősen veszélyeztetik többek között a pillangókat, bogarakat, vízi élőlényeket és a madarakat. A Greenpeace azt várja a hazai döntéshozóktól, hogy ne kérjenek derogációt a neonikotinoidok uniós szinten már betiltott használatára, és támogassák ezen vegyi anyagok további uniós tilalmát.

Tovább olvasom »
gyümölcstermesztés, mezőgazdaság, növényvédő szerek

Magyar kutatók menthetik meg a gesztenyefákat

piacesprofit.hu

Évtizedek óta pusztítja a gesztenyéseket a Kínából származó Cryphonectria parasitica, ismertebb nevén a kéregrák. A gomba megjelenése óta több mint 1000 hektárnyi faállomány tűnt el hazánkból, lehetetlenné téve ezzel az igen kiváló beltartalmi értékekkel bíró magyar gesztenye ipari méretű termesztését.

Tovább olvasom »