munkaviszony megszüntetése

azonnali hatályú felmondás, munka törvénykönyv, munkajog, munkaszerződés, munkaviszony, munkaviszony megszüntetése, rendkívüli felmondás, röghöz kötés, szerződés felmondása

Lehetséges-e a munkavállalók röghöz kötése?

piacesprofit.hu

A bírósági gyakorlat egységes abban, hogy jogellenes annak a munkavállalói vállalása, hogy meghatározott juttatásokért a munkavállaló lemond a munkaviszony megszüntetésének jogáról. Dr. Parázsó Helgával, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédjével azokról munkajogi jogintézményekről beszélgettünk, amelyeknek alkalmazása révén a munkáltató mégis elérheti azt, hogy a munkavállaló rövidebb vagy hosszabb ideig alkalmazásában maradjon.

Tovább olvasom »
jogi kisokos, munkaviszony megszüntetése, versenytilalmi megállapodás, versenytilalom

Versenytilalmi korlátozás: hogyan, mikor és mennyit fizessen a munkáltató?

piacesprofit.hu

A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – bizonyos kivételektől eltekintve – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Felmerül a kérdés, a munkavállalót a munkaviszonya megszűnését követően is terheli-e e kötelezettség, és amennyiben igen, úgy mi jár a részére e kötelezettség teljesítéséért. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás összefoglalójából kiderül.

Tovább olvasom »
felmondás, jogi kisokos, kismama, közös megegyezés, munkaügyi per, munkaviszony megszüntetése

A betegség nem véd a felmondástól

piacesprofit.hu

A napi munka során gyakran találkozunk olyan városi legendákkal, amelyek a felmondások jogszerűségéhez vagy jogellenességéhez kapcsolódnak. Köztük például azzal, hogy a kismamának nem lehet felmondani, vagy hogy a jogszerű felmondás előtt legalább kétszer kell figyelmeztetni a munkavállalót. Az alábbiakban ezeket vizsgáljuk meg dr. Rátkai Ildikó munkajogi ügyvéd segítségével.

Tovább olvasom »
alvállalkozók, bíróság, kismama, kiszervezés, költségkímélés, munkaviszony megszüntetése

Nem érdemes spórolni a kisgyerekes munkavállalón

Sipa

Minden vállalkozásban adódhatnak nehézségek, a gazdasági válság évei alaposan megtépázták a gazdaság minden egyes szektorát. Az addig stabilan működő kisvállalkozások mind több és több munkavállalójukat voltak kénytelen elbocsájtani, vagy kiszervezni alvállalkozónak. Bizonyos esetekben azonban oda kell figyelni, mert kisgyermekes anyukák foglalkoztatásának kiszervezése a bíróság előtt kellemetlen döntések alapja lehet.

Tovább olvasom »
felmondás, közös megegyezés, munkaviszony, munkaviszony megszüntetése

Közös megegyezés: erre figyeljünk

piacesprofit.hu

Bár a közös megegyezés tűnik a legbékésebb megoldásnak, ami a munkaviszony megszüntetését illeti, gyakori, hogy a papírok aláírása után, hogy a munkavállaló az aláírt dokumentummal ügyvédhez fordul, vagy annak érvényességét a bíróság előtt kérdőjelezi meg. Mi az, ami megengedhető egy közös megegyezéses tárgyalás során és mi az, ami a megállapodást érvénytelenné teszi?

Tovább olvasom »
felmondás, jogi kisokos, közös megegyezés, munkaviszony megszüntetése

Közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés: minden esetben jogszerű?

piacesprofit.hu

A közös megegyezés a munkaviszony megszüntetésével járó jogi kockázatok csökkentésének a legjobb módja. azonban előfordul, hogy egy-egy munkáltató túl messzire megy annak érdekében, hogy az eltávolítani kívánt munkavállalót rábírja a közös megegyezés aláírására. Minden esetben jogszerű a közös megegyezés, vagy ugyanúgy peres eljárás lehet a vége, mint a felmondásnak?

Tovább olvasom »
felmondás, munkaadó, munkáltató, munkaviszony megszüntetése

Tipikus munkáltatói hibák felmondáskor

asalgo

Határozott idejű munkaviszonyt nem lehet rendes felmondással megszüntetni, próbaidő után csak indoklással lehet felmondani a dolgozónak, próbaidő alatt viszont nem célszerű indokolni a munkaviszony megszüntetését. Mire érdemes még ügyelni?

Tovább olvasom »
munkahely, munkaszerződés, munkaviszony megszüntetése

Munkaszerződés módosítása: mikor kell írásba foglalni?

piacesprofit.hu

Munkáltatóként, a munkavállalóval közösen megegyezve, természetesen írásban, bármikor módosíthatjuk a munkaszerződést, de vannak olyan esetek, amikor a szóbeli módosítás is érvényes, illetve léteznek kivételek, amikor módosítás nélkül is változtathatunk a szerződésben foglaltakon. Sorra vesszük, mikor kell és mikor nem kötelező módosítani a munkaszerződést ahhoz, hogy eltérjünk attól a gyakorlatban.

Tovább olvasom »
azonnali hatályú felmondás, felmondás, munkaviszony megszüntetése

Felmondás azonnali hatállyal – 8 fontos tudnivaló

asalgo

Olykor minden cég esetében felmerül az azonnali hatályú felmondás szükségessége. Ennek indoka alapvetően kötelezettségszegés, de más cselekmény is lehet a törvény megfogalmazása szerint. Mutatunk 8 dolgot, amire mindenképp figyelni kell, ha azonnali hatályú felmondásra kerül a sor.

Tovább olvasom »
felmondás, jogi kisokos, munkaviszony megszüntetése

A felmondás szabályai

piacesprofit.hu

A munkaviszony megszüntetésével foglalkozó sorozatunk első részének témája a közös megegyezés és részben a felmondás volt. Ebben a cikkben pedig a Piac & Profit szakértő partnere a felmondással kapcsolatos további kérdéseket tárgyalja.

Tovább olvasom »
felmondás, munka törvénykönyve, munkaviszony megszüntetése

Mikor nem szabad felmondani?

piacesprofit.hu

A munkaviszony megszüntetésével foglalkozó sorozatunk első részének témája a közös megegyezés és részben a felmondás volt. Ebben a cikkben pedig a Piac & Profit szakértő partnere a felmondással kapcsolatos további kérdéseket tárgyalja.

Tovább olvasom »
felmondás, munka törvénykönyve, munkaviszony megszüntetése

Felmondás, vagy közös megegyezés?

piacesprofit.hu

A munkaviszony megszüntetésének három formája ismert a hatályos munka törvénykönyve szerint. Ezek: a közös megegyezés, a felmondás és az azonnali hatályú felmondás. Mindhárom jogcímmel a munkáltató és a munkavállaló is megszüntetheti a jogviszonyt – néhol azonban eltérő szabályok vonatkoznak rájuk –, de a munkaviszony megszüntetéséről mindenképpen a munkáltatói jogkör gyakorlójának kell meghoznia a döntést. A Piac & Profit szakértője a következőkben a munkáltatói megszüntetéssel foglalkozik, e cikkben pedig a közös megegyezéssel és részben a felmondással.

Tovább olvasom »