műhús

élelmiszeripar, fenntarthatóság, megújuló energia, mesterséges hús, műhús

Hogyan lehet környezetkímélőbb az igazi húsnál a laboratóriumi?

Kriston László

Az egy-egy őssejtből kifejlesztett laboratóriumi húst, mely most készül meghódítani a piacokat, az állattenyésztésből nyert hús zöld alternatívájaként emlegetik évek óta. Egy új tanulmány szerint azonban előállítása a laboratóriumban olyan sok áramot igényel, hogy csakis megújuló energiák használatával lehet környezetbarát megoldás.

Tovább olvasom »
aminosav, bétakarotin, élelmezés, élelmiszer, étrendkiegészítő, fehérje, folsav, műhús, népességnövekedés, növényi fehérje, omega 3 zsírsavak, rovar, szója, takarmány, tápanyag, táplálékkiegészítő, táplálkozás

A békalencse helyettesítheti a tejet és a tojást

Kriston László

Számos érv szól a békalencse mellett, mely a legkisebb virágzó növény a természetben. Olyan tulajdonságai vannak, melyekkel pótolhatja a tejben és a tojásban lévő tápanyagokat. Előállítása erőforrás-hatékony: A világ talán leginkább fenntartható és környezetbarát módon termesztett élelmiszernövényévé válhat.

Tovább olvasom »
2050, agrár, állattenyésztés, befektetés, dubai, éhínség, élelmiszernövény, jeff bezos, mezőgazdaság, műhús, népességnövekedés, termőföld, vertikális farm

A vertikális farmok nem szüntetik meg az éhezést, de segítenek

Kriston László

A globális felmelegedés és a gyorsuló globális népszaporulat azzal fenyeget, hogy jelenlegi, vegyszerintenzív agrártermeléssel nem tudjuk ellátni azt a 9,8 milliárd éhes szájat, amely 2050-ben kíván élelmet a Földön. A raktárakban termőföld és napfény nélküli termesztés okos megoldásnak tűnik, de az állattenyésztés ökolábnyomának nagyságára vagy annak csökkentésére nem kínál megoldást.

Tovább olvasom »
állattenyésztés, éhezés, éhínség, élelmiszer, fehérje, hamburger, hús, húsipar, innováció, izrael, k+f, kockázati tőke, műhús, népesség, növény, ökológiai lábnyom, termőföld

Nyomja a pénzt a húsipar a műhúsba

Kriston László

Világszerte gyors a népesség növekedése, és nő az igény a fehérjedús étrendre. A vásárlók GMO-mentes és egészséges húst szeretnének, de az állattenyésztésnek óriási az ökolábnyoma. A húsipari konszernek tolják a tőkét a műhúst fejlesztő startupokba, és a séfek is nagyon érdeklődnek a termék iránt. Ez lehet az állati fehérjetermelés jövője. Csodaszer a globális éhezés ellen?

Tovább olvasom »
fenntartható termelés, gmo, műhús

A műhús is GMO

Kriston László

Az állattenyésztés üvegházgázvonzata óriási, a hús iránti globális igény egyre nő. Egy amerikai cég húsmentes húspogácsát fejlesztett ki hamburgerhez, de génmódosított növényeket használ hozzá, ami szintén nem a zöldek kedvence. Az eljárás számos kérdést és kételyt is felvet.

Tovább olvasom »