mezőgazdasági árak

állami föld, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak, szántó, termőföld, tolna

Mindenhol nagyon megugrottak a termőföld árak

piacesprofit.hu

Kiugró áremelkedést hoztak az állami árverések a hazai termőföldpiacon, egy év alatt átlagosan 40 százalékkal nőttek az árak. Az országos átlag 1,4 millió forint, de Tolnában és Hajdú-Biharban már kétmillió forint fölött van egy hektár termőföld ára – derül ki az Agrárhorizont című kiadványból, amelyet az Erste Bank Agrár Kompetencia Központja adott ki a most zajló XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra.

Tovább olvasom »
haszon, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak

Bajban lehetnek a magyar gazdák

piacesprofit.hu

Bajba kerülhetnek a magyar gazdák, ha beigazolódnak a világpiaci várakozások, miszerint a búza, valamint a kukorica ára tartósan a jelenlegi alacsony árszinten marad. Ezáltal ugyanis, az átlagos egy hektárra jutó termelési költséget figyelembe véve, alig keletkezik hasznuk a termésen – írja a Magro.hu elemzése.

Tovább olvasom »
búza, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak

Bajban lehetnek a magyar gazdák

piacesprofit.hu

Bajban lesznek a magyar gazdák, ha beigazolódnak a világpiaci várakozások miszerint a búza és kukorica ára tartósan a jelenlegi alacsony árszinten marad. Így ugyanis, az átlagos egy hektárra jutó termelési költséget figyelembe véve, alig keletkezik hasznuk a termésen.

Tovább olvasom »
méhek, méhészet, mezőgazdasági árak

Méhpusztulás világszerte

piacesprofit.hu

A méhek és más a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte. Az ökoszisztémában, ezáltal a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszó rovarok élelmiszereink egyharmadának előállításához járulnak hozzá. Állományuk csökkenésének visszaszorítása létfontosságú az emberiség számára.

Tovább olvasom »
agrárium, infláció, mezőgazdasági árak

Lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

piacesprofit.hu

Novemberben 18,5 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, az előző havi 24,5 százalékos drágulást követően. A növényi termékek 25,0 százalékkal, az állati termékek 7,5 százalékkal kerültek többe – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tovább olvasom »
állatenyésztés, aszály, élelmiszer-kereskedelem, élelmiszerár, mezőgazdasági árak, zöldségtermesztés

Még drágább az ételünk

kfarkas

A kiugróan magas inflációt elsősorban az élelmiszerárak meredek emelkedése okozta, az augusztusi adatok szerint pedig tovább emelkedtek a mezőgazdasági termékek termelői árai. Az áremelkedés hátterében az országot sújtó rendkívüli aszály áll.

Tovább olvasom »
agrárfinanszírozás, agrártámogatás, aszály, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak, uniós források

Lövése sincs az EU-nak, hogy kellene segíteni

kfarkas

Lesz-e elegendő élelmiszer és milyen áron? Ezzel a kérdéssel nagyon sok politikus foglalkozik most, hogy részben az aszályos időjárás miatt jelentősen drágultak az élelmiszer alapanyagok világpiaci árai. A drágulás különösen az állattenyésztőket hozza nehéz helyzetbe, a jelek szerint azonban ezzel Brüsszel még nem foglalkozik mélyrehatóbban.

Tovább olvasom »
állatenyésztés, aszály, gabonatermesztés, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak, takarmány

Odacsapott az aszály a gabonatermésnek

kfarkas

Nagyobb területen termesztettek idén kalászos gabonákat, mégis kevesebb termett, mint tavaly, ez az egyik legsúlyosabb következménye az idei aszályos időjárásnak. A növekvő gabonaárak talán kompenzálják a termelők veszteségeit, nehéz helyzetbe hozzák azonban az állattenyésztőket, akik a termékeikre kirótt magas áfa csökkentését kérik a kormánytól.

Tovább olvasom »
agrárfinanszírozás, agrártámogatás, aszály, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak, uniós források

Uniós pénzek jöhetnek aszálykárokra

Két éve küzdenek a termelők az aszállyal, a magyar kormány segítsége után, valószínűleg uniós segítségre is számíthat a magyar mezőgazdasági ágazat. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Kossuth Rádióban reményét fejezte ki, hogy a szolidaritási alapból segítséget nyújthatnak a károsult gazdálkodóknak, amennyiben Brüsszelben elfogadják az ezzel kapcsolatos magyar javaslatot.

Tovább olvasom »