matolcsy

alapkamat, matolcsy, mnb

Nem áll le, csak lassít az MNB

piacesprofit.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 25 bázisponttal az alapkamatot. A testület ezzel zsinórban tizenkettedszer vágta a rátát, amely eredményeként az elmúlt egy évben 7 százalékról 4 százalékra süllyedt a mutató. A piacok hetek óta találgatták meddig tarthat az enyhítés, Matolcsy György jegybankelnök a kamatdöntő ülést követő tájékoztatón adott erről iránymutatást.

Tovább olvasom »
adózás 2013, kata, kiva, matolcsy, nav, társasági adó

Megszavazták Matolcsy búcsúcsomagját

piacesprofit.hu

Több adótörvényt érintő módosítás hagyott jóvá a héten az Országgyűlés. Változtak egyebek mellett a a cégautó-adó megfizetésének szabályai, az adómentes gépjármű-értékesítés feltételei, a tételes kisadók választására vonatkozó előírások is – hívta fel a figyelmet a MAZARS.

Tovább olvasom »
kkv hitel, matolcsy, Növekedési Hitel Program

Iszonyú olcsó hitellehetőség kisvállalkozásoknak!

Kolossa Katalin

Célzottan mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kíván segíteni az MNB Növekedési Hitel Programja. A jegybank által a kereskedelmi bankok számára nulla százalék kamattal átadott 500 milliárd forintos forrást maximum 2 százalékos kamattal adhatják tovább a bankok a kkv-knak, 250 milliárdot új hitelként, 250 milliárdot pedig vállalati devizahitelek forintra váltására. Azért van némi bökkenő: a program mindössze 3 hónapig, június elejétől augusztus végéig tart,és az is kérdéses, mennyire lesz elfogadható a bankok számára a 2 százalékos marzs.

Tovább olvasom »
forint, matolcsy, tőzsde

A döntés megszületett, várjuk a fejleményeket

piacesprofit.hu

Megszületett a döntés! Nincs más lehetőség, a kormányzati tapasztalat és az ahhoz köthető sikerek alapján Matolcsy György a legjobb választás a Miniszterelnök szerint. A piacnak azért vannak aggodalmai, hiszen fél az esetleges aktív monetáris politikától, amelynek lehetnek olyan meglepő intézkedései, amelyek forintgyengítést okozhatnak. Mindenesetre most a piac inkább kivárhat, hiszen a lépés kiszámítható volt – kezdték reggeli kitekintőjüket az Erste elemzői.

Tovább olvasom »
gazdasági növekedés, imf, IMF/EU-megállapodás, matolcsy, matolcsy-csomag, munkahelyvédelmi akcióterv

Új irány kellene Magyarországon – Matolcsy megint bedühödik?

Kolossa Katalin

Hazatért az IMF Magyarországon tárgyaló csoportja. A valutaalap szakemberei a szokásos éves országjelentés előkészítését és a 2008-as hitelprogram utólagos ellenőrzését végezték most el. A szervezet tavaly februári országjelentése kiverte a biztosítékot a nemzetgazdasági miniszternél, aki akkor felszólította az IMF-et, hogy gyakoroljon önkritikát korábbi tévedései miatt. A valutaalap valóban tévedett tavaly, de jóval kisebbet, mint a mindig optimista tárcavezető: a tényszámok jóval rosszabbak lettek, mint az akkori prognózis.

Tovább olvasom »
adóemelés, adótörvény módosítások, adóváltozás, cafeteria 2013, iparűzési adó, matolcsy

Máris visszakozna a kormány?

Timár Gigi

Máris visszakozna a kormány a legutóbbi Matolcsy-csomag egyes elemeitől, mert rádöbbent, hogy többet ártana velük, mint használna – írja az origo. A gyors visszavonuló az iparűzési adót és a cafeteria szigorítását érintené, így közel 80 milliárdos bevételkieséssel járna.

Tovább olvasom »
adózás, költségvetési kiigazítás, matolcsy

Drasztikus adóemelések – íme az új Matolcsy-csomag!

Kolossa Katalin

Újabb hatalmas adóemelés-adagot tett az asztalunkra a kormány. A kiigazító intézkedéseknek becézett megszorításokat szerdán délelőtt jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Emelik az iparűzésiadó- és a cafeteriaterheket, megadóztatják a föld alatti közművezetékeket, a duplájára növelik a tranzakciós adót, emellett a bankok – a kormány által is aláírt egyezség ellenére – jövőre is tovább fizethetik a teljes különadót. A mostani csomag összértéke 367 milliárd forint, így jövőre – a szűk két hete bejelentett 397 milliárddal együtt – már 764 milliárd forinttal emeli meg a kabinet a nyáron benyújtott jövő évi költségvetés bevételeit. Mindez még a kormány szerint is visszaveti a növekedést.

Tovább olvasom »
biztosítási adó, költségvetés 2013, matolcsy, tranzakciós adó, tranzakciós illeték

Megszavazták: fizethetünk azért, hogy fizetünk

piacprofit.hu

A parlament – a kormánypártok egyhangú támogatása és az ellenzék egységes elutasítása mellett – elfogadta a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló jogszabályt. A kötelezettség 2013 januárjától minden pénzügyi műveletre kiterjed, beleértve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az államkincstár ügyleteit is. Az elvonás mértéke egy ezrelék, a felső korlát hatezer forint, amely azonban az utóbbi két kötelezettre nem vonatkozik.

Tovább olvasom »
adózás, kisvállalati adózás, matolcsy, munkahelyvédelmi akcióterv

Íme, a kisvállalati adó részletei!

Kolossa Katalin

A maximum 25 főt foglalkoztató és legfeljebb 500 millió forint bevételű vállalkozások választhatják majd a kisvállalati adózást. A létszám- és árbevételi határok számítása során a kapcsolt vállalkozások foglalkoztatottait és árbevételét együttesen kell figyelembe venni. A kisvállalati adó kiváltja a társasági adót, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót. Alapja az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel.

Tovább olvasom »
gazdasági növekedés, import, magyar növekedési terv, matolcsy, orbán

Hogy lesz ebből növekedés?

PP/MTI

„A hazánkkal szembeni befektetői bizalom megerősítése és a gazdasági környezet kiszámíthatóságának érdekében kiemelt fontosságot kap, hogy jövőképünk és a céljaink eléréséhez szükséges eszköztár megismerhető legyen.” Ezt most nem az ország jövőjéért aggódó közgazdászok mondták, hanem a Gazdaságfejlesztési Minisztérium honlapján pénteken közzétett Magyar Növekedési Terv című lonzultációs anyag létrejöttét indokló szöveg tartalmazza. A tárca internetes hozzászólásra buzdítja az érdeklődőket.

Tovább olvasom »