lánctartozás

alvállalkozó, biztonság, fedezetkezelő, fővállalkozó, kifizetés, lánctartozás

Soha nem lehet teljes biztonságban az alvállalkozó

piacesprofit.hu

Közel tíz év tapasztalat alapján elmondható: bár az építőipari lánctartozások megelőzésére létrehozott ún. fedezetkezelői rendszer alapjaiban bevált, vannak a rendszernek még betemetetlen lyukai. Ráadásul az új polgári perrendtartás idén januári hatálybalépése újabb kihívás elé állítja az intézményt – olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda blogjában.

Tovább olvasom »
élelmiszeripar, kkv export, lánctartozás, orosz embargó

Lánctartozást hoz az orosz embargó?

piacesprofit.hu

A jelentős feketegazdaság és a kevés vevő miatt kiszolgáltatott magyar élelmiszer-ipari cégeknek újabb nehézséget jelent az uniós élelmiszerekre bevezetett orosz embargó, ami miatt az építőiparhoz hasonló lánctartozások is kialakulhatnak a szektorban, figyelmeztet az Atradius Hitelbiztosító.

Tovább olvasom »
késedelmes fizetés, lánctartozás, szállítói hitelezés

Még mindig a késve fizetés a legnagyobb gond

piacesprofit.hu

A késedelmes fizetésekből adódó pénzügyi nehézségek a mai napig valós fenyegetést jelentenek a vállalkozások versenyképességére. A csökkenő bevételek és az egyre gyakoribb likviditási problémák mellett még a jól teljesítő vállalkozások számára is nehéz a növekedés. A fejlesztések hiánya miatt gyakori a munkaerő leépítés és a létszámbővítés elhalasztása.

Tovább olvasom »
cégbíróság, cégtörlés, felszámolás, kényszertörlés, lánctartozás, vendéglátás

Már a kocsma sem biztos üzlet

piacesprofit.hu

Már nem igaz az a mondás, hogy kocsmát nyitni biztos üzlet, legalábbis ez olvasható ki a statisztikákból. A vendéglátásban naponta 8 cég ellen indul kényszertörlési eljárás, ezzel a szektor alulmúlta a sokáig negatív csúcstartó építőipart.

Tovább olvasom »
csődeljárás, fizetésképtelenségi eljárások, lánctartozás

Egyre több cég képtelen fizetni

piacesprofit.hu

Kelet-Közép-Európában a fizetésképtelenségi eljárások száma tavaly újabb rekordra, 70 ezerre nőtt – derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. A csőd-, a felszámolási és végelszámolási eljárásokat magában foglaló fizetésképtelenségi eljárások száma egyaránt emelkedett a térségben, Magyarországon az összes vállalkozáshoz képest a fizetésképtelen cégek arányát mutató fizetésképtelenségi ráta 2,3 százalékos volt.

Tovább olvasom »
behajtás, behajthatatlan tartozás, biztosíték, körbetartozás, lánctartozás, polgári törvénykönyv

Bekeményítenének a körbetartozókkal szemben

piacesprofit.hu

Jogszabály-módosításokat kezdeményeznek jogászok, amelyekkel véleményük szerint javítani lehetne a hazai építőipar talán legsúlyosabb problémáján: a lánctartozások magas számán. Kezdeményezésükhöz most várják szakmai szervezetek, illetve az érintett szakemberek javaslatait is.

Tovább olvasom »
késedelmes fizetés, körbetartozás, lánctartozás

Még többe kerül a késve fizetés

piacesprofit.hu

A Polgári Törvénykönyv 2013. július 1-jétől hatályos módosítása több ponton is megváltoztatta a számlák késedelmes kifizetésére vonatkozó szabályokat. „Eddig a vállalkozó szabadon eldönthette, hogy késedelmesen fizető partnerének felszámol-e késedelmi kamatot vagy sem. Mostantól mindenképpen meg kell ezt tennie, ráadásul kötelező lesz minimum 40 eurónak megfelelő forintösszeget is felszámolnia behajtási költségátalányként. Ez aránytalanul nagy terhet róhat a késedelembe eső gazdálkodókra. Különösen nehéz helyzetet teremt az olyan jóhiszemű vállalkozások számára, akik azért nem tudnak alvállalkozóiknak pontosan fizetni, mert őket sem fizette ki a fővállalkozó.” – mutatott rá Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója.

Tovább olvasom »
elektronikus ügyintézés, építőipari szabályozás, lánctartozás

Már elektronikusan kell vezetni az építési naplót!

piacesprofit.hu

Egy építési beruházáshoz a több papír alapú napló helyett csak egy elektronikus építési napló fog tartozni. Az elektronikus építési napló könnyen olvasható, a módosítások, javítások egyszerűbben követhetőek. Megszűnik a kivitelezés megkezdéshez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség és tudomásulvételi eljárás.

Tovább olvasom »
faktoring, finanszírozás, lánctartozás

Faktoringgal csökkenthető az ezermilliárdos probléma

kfarkas

Szigorúbb szabályok vonatkoznak július óta a fizetési határidőkre. A jogszabályváltozás fizetésekre gyakorolt hatását a GF Faktor Zrt. véleménye szerint még korai volna értékelni, azonban rámutat, hogy a hosszú fizetési határidőkből adódó költségek és kockázatok alternatív finanszírozási megoldások beiktatásával, így faktoring alkalmazásával csökkenthetők.

Tovább olvasom »
elektronikus napló, építőipari szabályozás, lánctartozás

Nem készült fel erre a segítségre az építőipar

piacesprofit.hu

Kevesebb, mint egy hónap múlva indulna az építőipari lánctartozások felszámolását célzó elektronikus építési napló használatának kötelezettsége. A terv szerint ez is egy eszköz lenne a körbetartozások felszámolásához, a szakma azonban inkább elhalasztaná a bevezetést, mert nem készültek fel rá.

Tovább olvasom »