Kultúra cikkek


Kivonult az állam a kultúra finanszírozásából, de vajon mi jön ezután?

Kivonult az állam a kultúra finanszírozásából, de vajon mi jön ezután? 

Kire, mire számíthat ma, aki belevágna egy saját kulturális projekt megvalósításába?
A legnagyobb tíz magyar sztár éves jogdíja átlagosan 5,3 millió forint

A legnagyobb tíz magyar sztár éves jogdíja átlagosan 5,3 millió forint 

800 millió forint jogdíjat fizet az EJI a színészeknek.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Jézus helyén ábrázolja magát Nagy Feró

Jézus helyén ábrázolja magát Nagy Feró 

Sokan kibuktak Nagy Feró legújabb alkotása miatt.
A Putyint támogató művésznő nem kívánatos személy lett Prágában

A Putyint támogató művésznő nem kívánatos személy lett Prágában 

Lemondták Anna Netrebko orosz operaénekesnő prágai koncertjét.
A nem olvasók megverik a naponta olvasókat

A nem olvasók megverik a naponta olvasókat 

Mennyire kulturált a magyar?
Orbán Viktor, az Operaház fantomja

Orbán Viktor, az Operaház fantomja 

Sok hűhó semmiért.
Térségünkben az utolsó helyre kerültünk a szabadságjogokat tekintve

Térségünkben az utolsó helyre kerültünk a szabadságjogokat tekintve 

Nagy Feró és a magyar szabadságjogok.
Magyarország két legnagyobb művésze jelenleg Nagy Feró és Győzike

Magyarország két legnagyobb művésze jelenleg Nagy Feró és Győzike 

A politikai celebek a magyar kultúrát nem felvirágoztatják, hanem lejáratják.
Komoly állami támogatással indul idén a professzionálisan megrendezett Bartók Tavasz

Komoly állami támogatással indul idén a professzionálisan megrendezett Bartók Tavasz 

Miután tavaly az állam kivonult a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatásából, és elindította a Bartók Tavaszt, idén két újragondolt branddel és újfajta programokkal találkozhatnak a fővárosiak.

A művészeket gyakorlatilag hazavágta a pandémia 

A koronavírus-járvány következtében 2020-ban világszerte tízmillió munkahely szűnt meg a kreatív iparágakban, és a kulturális szféra egyre növekvő digitalizálódása miatt a művészeknek minden eddiginél nehezebb a megélhetés - közölte az UNESCO jelentésében.

Eltűnt 220 millió forint állami támogatás 

2019-ben megszűnt a kulturális TAO, ami évente 35 milliárd forintot jelentett elsősorban a színházi társulatoknak. A kormány azt ígérte, hogy ez az összeg továbbra is az előadóművészeti intézmények rendelkezésére áll majd. Nem így lett. Veresegyház színházából konkrétan 220 millió forint tűnt el. Venyige Sándorral, a Veres 1 Színház igazgatójával beszélgettünk.

Óriási ütés érte a hazai mozikat 2020-ban 

Hazánkban tavaly összesen 161 filmszínház 401 moziterme maradt csak látogatható, a mozik több mint 10 százaléka nem vetíthetett a járvány miatt. A 2020-as 257 ezer mozielőadás közel fele volt az egy évvel korábbinak, és 130 premierfilmmel kevesebbet is mutattak be itthon, mint 2019-ben. A hazai mozik 4,3 millió látogatót fogadtak 2020-ban, 72 százalékkal kevesebbet, mint az azt megelőző évben, jegybevételük pedig közel 71 százalékkal maradt el a 2019. évitől. A hazai filmgyártás is jelentősen megtorpant: 2019-hez képest 16 százalékkal kevesebb egész estés magyar film készült tavaly, a mozikínálatban pedig továbbra is az amerikai filmek domináltak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most publikált kiadványából.

Magánszínházak túlélő üzemmódban - interjú a Játékszín igazgatójával 

A TAO-pénzek megvonása és a COVID-19 kettős szorításában próbálják most megállni a helyüket a magánfenntartású hazai színházak, és kísérlik meg elbocsátások nélkül átvészelni a nehéz időket. Hogy miféle praktikákat vetnek be a siker érdekében, arról Bank Tamás, a Játékszín igazgatója adott terjedelmes interjút a Piac és Profit magazin februári számában.

Ha épp 18 vagy, az unió segítségével felfedezheted Európát 

Az Európai Bizottság idén is meghirdeti a DiscoverEU kezdeményezést, melynek révén az EU területén élő 18 éves fiatalok utazási igazolványokhoz juthatnak. Az érdeklődők 2019. május 16-ig jelentkezhetnek a pályázati felhívásra. 

Erre figyeljen, ha a német piacra törekszik 

Hol vannak lehetőségek az új vállalatok számára a világ negyedik legnagyobb gazdaságában? Külföldi célpiacokat bemutató sorozatában a Kosárérték Magazin a német üzleti kultúrát mutatja be. 

Újra kéne gondolni a tao-t 

Szükséges a társasági adó (tao) kedvezményrendszerének újraszabályozása és szakmai ellenőrzése - jelentette ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke csütörtökön a Music Hungary konferencián Egerben.

Törpapa hangja után is jár a jogdíj 

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) idén először fizetett jogdíjat azoknak a színészeknek, akik televíziós- és animációs sorozatok szinkronjának elkészítésében dolgoztak. A néhány napja lezárt jogdíjfelosztás eredményeként összesen 220 millió forinthoz jut hozzá 1500 magyar és külföldi színész.

Két és fél órás lesz az új Star Wars film 

A hamarosan, december közepén mozikba kerülő űroperett nyolcadik része lesz az eddigi leghosszabb epizód – árulta el a rendező, Rian Johnson.

Sokat várnak az Utolsó Jedi-től 

Még három hét van hátra a Star Wars: Az utolsó Jedik forgalmazásáig, de az elemzők szerint akkora az érdeklődés az űrsaga folytatása iránt, hogy premierjén akár a 200 millió dollárt (53 milliárd forintot) is meghaladhatja a jegybevétele.

Királyi fellépés lesz az új Star Wars filmben 

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban - osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter.

A fiatalok szinte csak online vásárolnak 

Az online vásárlók aránya átlagon felüli a fiatalok körében, így azok a kulturális szolgáltatók, akik a vásárlói igényekkel lépést kívánnak tartani, az internetet immár nem hagyhatják figyelmen kívül és fontos, hogy a termékeiket és szolgáltatásaikat az online térben könnyen elérhető módon kínálják.

Kezükbe veszik sorsukat a veszélyeztetett közösségek 

Az ősi kulturális emlékek, épületek, műemlékek, muzeális értékű műtárgyak, sőt az ősök maradványai mind fenyegetve vannak a szélsőséges időjárási jelenségektől. Az elköltözni kényszerülő közösségek a kulturális örökségüket is vinnék magukkal, de sokszor nincs pénz erre.

Kockafejeknek áll a világ 

Az HBO Silicon Valley című sorozata a technológiai innováció mögötti emberi ügyetlenségeket és jellemhibákat karikírozza. A maga hollywoodi módján azonban pozitív mitológiát épít. Illetve programoz.

A személyiségünkre is hat, mit eszünk 

Az őshonos, törzsi társadalmakban átérezték a természettel való egységet és az emberek egymástól függését. A nyugati kultúrában az individualizmus dívik. Pedig egy ember léte és érvényesülése egész ipari, agrár, jogi, társadalmi rendszerek lététől függ. És az ételtől, amit az asztalára tesznek.

A tudomány és oktatás jelentőségére emlékeztet a Fény Éve 

Az UNESCO 2015-öt a Fény Évének választotta. A Fény Éve szeretné felhívni a világ figyelmét a fény tudományra, oktatásra, technológiára, művészetekre, valamint az élet minden területére kiható fontos szerepére.

Sci-fi után itt a kli-fi 

Sok sztár ismert zöld aktivistaként. Robert Redford, Leonardo DiCaprio, Daryl Hannah csak három név közülük. Bár sokat tesznek a környezetért, munkájukban ez nem játszik központi szerepet – nem igazán látjuk őket klímaváltozásról szóló filmekben. Pedig már neve is van a műfajnak: cli-fi, vagy magyarosan kli-fi.

„Az emberek azt hiszik, a pénz eszköz. Tévednek. A pénz az úr” 

A Bennfentes játék maró humorú szatíra a rablókapitalizmus fenntarthatatlanságáról. Úgy hat, mint a Tőzsdecápák mai, globális valóságra hangszerelt változata: nincs már benne pátosz és heroizmus.

A kultúra a helyi, fiatal munkaerőt vonzza 

A kreatív- és kulturális ipar az elmúlt években is növekedni tudott Európában: ma már hétmillió embert foglalkoztat a kontinensen, azaz ötször többet, mint például a telekommunikációs szektor.

Lendületet kaphat az e-könyv Magyarországon 

Miközben egyre kevesebben és egyre kevesebbet olvasnak papíron könyvet, a digitális világban soha nem látott mértékben nő a szöveges tartalomfogyasztás. Ezt az ellentmondást az e-könyvpiac oldhatja fel, amely előtt szakemberek szerint komoly jövő áll.

Ahol még az igen is mást jelent - jó tanácsok keletre indulóknak 

Bár magyarként a nyugat-európai és észak-amerikai kulturális, társadalmi szabályokat könnyen befogadjuk, a világ távolabbi országaiban már közel sincs ilyen egyszerű dolgunk. Ha nem szeretné, hogy egy ígéretes üzleti megbeszélés vagy akár egy informális vacsora kínos véget érjen, érdemes megismerkedni a helyi szokásokkal. Szakértőnk segít! Második rész.

A fiatalok negyede sosem olvas könyvet 

Ritkán kerül a fiatalok kezébe könyv: mindössze 7 százalékuk olvas naponta, további 16 százalékuk heti rendszerességgel. Lassan terjednek az e-könyv olvasók is, a papíralapú termékeknek még bőven van helyük a piacon.

Rekordösszeg humánerőforrásra 

A munkaerő képzésére, ezzel együtt a szolgáltatások minőségének javítására most közművelődési és kulturális területen is lehetőség nyílik egy közel 2 milliárdos pályázati keretösszegből.  

Csak semmi komolyság, ha kérhetném! 

Nem csak a pénzkereset, a kultúra is változik modern világunkban. Bár naponta átlagosan 50 perccel több szabadideje van az embernek ma, mint húsz évvel ezelőtt, azt leginkább nem túl produktív televíziózással tölti. 

Díj a kultúra támogatásáért 

A kultúrával és művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek pályázhatnak szeptember közepéig a Summa Artium Díjra.

CET – látható tulajdonosokkal 

Vádlók nélkül védekeztek Budapest új nevezetességének, a Duna partján már-már teljesen kész CET-nek az építői: remény van rá, hogy késő tavasszal működni fog a különös pénzügyi konstrukciókat is felvonultató vállalkozás.

Csökkenti ökológiai lábnyomát a Berlinale 

A politikai tematikájáról és társadalomtudatosságáról ismert Berlini Filmfesztivál ezentúl nagyobb hangsúlyt helyez a klímavédelemre: energiafogyasztásán keresztül csökkenti öko lábnyomát. A hagyományosan február elején megrendezésre kerülő filmes seregszemle a tél egyik leghidegebb időszakában sok épületével számított energiafaló rendezvénynek.

Kellemetlen: "homisnak" hívják a zöld autókat 

Nagy felzúdulást keltett az amerikai melegek körében, hogy a hamarosan bemutatásra kerülő A dilemma című filmvígjáték előzetesében elhangzik egy velük kapcsolatos poén. A Vince Vaughn által játszott karakter azt mondja egy elektromos autó láttán: "Ez olyan homis".

Ludwig múzeumban a magyar szobrász-sztár alkotásai 

Ha létezett valaha Magyarországon igazi szobrász-sztár, akkor a hetvenes-nyolcvanas években Amerigo Tot, az egykor Fehérvárcsurgóról elszármazott Tóth Imre az volt. Az ő műveit tekinthetjük meg október 9 és január 3.-a között a Ludwig Múzeumban.

Dupla magyar siker az uniós versenyen 

Halász Dániel „Képzeletbeli napló" című fotósorozata nyerte a kreativitás és innováció európai éve keretében megrendezett fotópályázatot. A fotósok feladata olyan alkotások benyújtása volt, amelyeken keresztül kifejezik, hogyan vizionálják az „új világot", és mit jelent számukra a kreativitás és az innováció. A pályázat közönségdíját is egy magyar alkotó, Szabó Balázs nyerte.

Szegedre mennek a régi idők filmklasszikusai  

Az Invitel immár második alkalommal támogatja a régi idők örök érvényű mozgóképklasszikusait felvonultató Szegedi Filmfesztivált. Az ingyenesen látogatható kulturális rendezvényt július 6-tól augusztus 20-ig tartják a belvárosban.

Lerántják a leplet néhány magyar festményről 

A Múzeumok Éjszakája és a Magyar Nemzeti Galéria főtámogatója a Pannon izgalmas művészeti csemegékkel várja a kultúrát szerető, szórakozni vágyó érdeklődőket 2009. június 20-án. 

Ingyen kultúra az egész országnak 

Országszerte több mint 250 műemlék, kiállítóhely, múzeum látogatható díjmentesen április 18-án, a műemléki világnapon, amelyen először várják országos rendezvénysorozattal a nagyközönséget; a program a rejtett kincsek jegyében zajlik majd.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Apa és fia állította ki a fiktív számlákat, de hamar megbuktak a NAV-nál

Apa és fia állította ki a fiktív számlákat, de hamar megbuktak a NAV-nál  

Egy számlázási láncolat ellenőrzésekor vizsgálták azt a két társaságot, amelyek nevében csomagolási szolgáltatásokról és baromfi-feldolgozásról állítottak ki fiktív számlákat.

Klímablog

Húsvéti üdvözlőlapot küldött az ügyfeleinek? Fizethet utána

Húsvéti üdvözlőlapot küldött az ügyfeleinek? Fizethet utána  

Napjaink egyik legnagyobb kihívása a környezet megóvása, és szennyezésének minél erőteljesebb visszaszorítása.

Gazdaság

Jönnek a közös lengyel-ukrán fegyvergyárak

Jönnek a közös lengyel-ukrán fegyvergyárak 

Ukrajnai háború - Denisz Smihal: Lengyelország és Ukrajna közös fegyvergyárak létesítését tervezi.

Infokom

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere?

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere? 

Sokan aggódnak az MI környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, de vajon tényleg csak veszélyt jelent?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo