külkereskedelem

agrárexport, agrártámogatás, élelmiszeripar, export, export támogatás, hitel, külkereskedelem, mezőgazdaság

Magas feldolgozottságú termékek lökhetik tovább az agrárexportot

piacesprofit.hu

A magyar agrár-külkereskedelem a 2010-et követő évek sikertörténete. Mérlege 2016-ban mintegy 3 milliárd eurós többletet ért el. Magyarország azonban továbbra sem használja ki a benne rejlő agroökológiai potenciált. A pozitív mérleg továbberősítéséhez a magasabb feldolgozottságú termékek exportban képviselt súlyának növelésére van szükség, ami újabb piacokat nyithat a külkereskedelemben. Mindehhez kiterjedt exportfinanszírozásra, -hitelezésre és a releváns piaci információk rendelkezésre bocsátására van szükség az OTP agrárszakértői szerint.

Tovább olvasom »
export, külkereskedelem

Jól muzsikál a magyar export

PP/MTI

Továbbra is jól teljesít a külkereskedelem, a várakozásoknál magasabb lett a májusi többlet – reagáltak az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott első becslésére.

Tovább olvasom »
gazdasági kilátások, külkereskedelem, műanyag gyártás

Elönt minket az iráni műanyag?

piacesprofit.hu

Az Irán elleni embargó részleges feloldása miatt hamarosan akár hatalmas mennyiségű műanyag-alapanyag érkezhet Európába, hiszen a közel-keleti országban alacsony az adóterhelése a petrolkémiai nyersanyagoknak, és gyorsan bővülnek a gyártókapacitások, hívja fel a figyelmet a műanyagipari és acélipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt. A cég szerint az iráni gyártók tartós piacnyerése esetén az európai gyártási mennyiség valószínűsíthető csökkenésével megnőhet régiónk alapanyag-függősége és ezzel kiszolgáltatottsága is.

Tovább olvasom »
eu, génkezelt, gmo, külkereskedelem, mezőgazdaság, usa

Veszélyben a GMO-mentesség?

klímablog

A hazai zöldek szerint zárt ajtók mögött folynak az EU–USA szabad kereskedelmi tárgyalások. Nemcsak a részletek alapvető átláthatóságának hiánya miatt tiltakoznak, hanem mert a megállapodás „fellazítaná” a jogszabályi környezetet, mely a génkezelt élelmiszerek és a vegyszerek forgalomba hozását szabályozza Magyarországon.

Tovább olvasom »
keleti nyitás, kkv export, külkereskedelem

Közelebb kerül India

piacesprofit.hu

Indiai üzleti központ nyílt Budapesten, az ázsiai ország nagykövetségének épületében. Az eseményen Berényi János, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke kiemelte: a központ hidat jelent Magyarország és India vállalatai között.

Tovább olvasom »