kukoricatermesztés

gabonatermesztés, klímaváltozás, kukorica, kukoricatermesztés, mezőgazdaság, szélsőséges időjárás

Kezdeni kell valamit az ingadozó terméssel

piacesprofit.hu

Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon idén, mint az elmúlt esztendőben. A mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricából idén 5,8 tonnát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák, az évről évre ingadozó termés azonban komoly kérdéseket vet fel – hangzott el a Syngenta Quilt Xcel szakmai rendezvényen, amelyet Siófokon rendeztek magyar és szerb gazdálkodók részvételével.

Tovább olvasom »
agrártámogatás, aszály, kukoricaárak, kukoricatermesztés, mezőgazdaság, veszteség

200 milliárd veszteség a kukoricán

PP/MTI

Az idei  kukoricatermés majdnem 40 százaléka megsemmisült a nagy meleg, különösen az utóbbi hét rendkívül száraz időjárása miatt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) becslései szerint. Ez nem csak a növénytermesztőknek, de az állattenyésztőknek is kárt okoz, a veszteség nemzetgazdasági szinten meghaladhatja a 200 milliárd forintot. Az aszály a drága takarmány miatt az állattenyésztőknek is kárt okoz, ezért a Magosz átfogó kormányzati intézkedéseket sürget.

Tovább olvasom »
kukoricaárak, kukoricatermesztés, magyar agrárkamara

Maradandó károkat okozott az aszály

piacprofit.hu

Az idén rekord nagyságú területen, 1262 ezer hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon. Június elején-közepén a szakértők még jó termést vártak, azonban az elmúlt időszakban tapasztalt forró és száraz idő miatt – a napokban lehullott csapadék ellenére – jelentősen romlottak a kilátások. A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának jelentése szerint az aszály több helyütt visszafordíthatatlanul károsította a kukoricát.

Tovább olvasom »