kukorica

agrár, kukorica, kukoricatermés

Óriási halom kukorica termett Magyarországon

PP/MTI

Az országban a legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növény, a kukorica az idén 982 ezer hektáros területről hektáronként 8 tonnát kissé meghaladó hozammal, összesen 7,8-7,9 millió tonnás termést adott – közölte az Agrárminisztérium.

Tovább olvasom »
ellenőrzés, kukorica, liszteria-járvány, magyarország, nébih, zöldség

A gyorsfagyasztott csemegekukorica okozhatta a járványt

piacesprofit.hu

Magyarországról származó, exportált gyorsfagyasztott zöldségtételekről is beigazolódott, hogy tartalmaztak lisztéria-baktériumot, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a szennyezés hol történt. A Nébih mindenesetre most célellenőrzést indított a hazai hűtő- és konzervipari vállalkozásoknál – írja az Agrárszektor.

Tovább olvasom »
gabonapiac, kukorica, mezőgazdaság

Olcsóbban adják, vagy a nyakukon marad

piacesprofit.hu

A világ kukoricakészlete – a tavalyi rekordtól alig elmaradva – 1,292 milliárd tonnára várható a a jelenlegi gazdasági évben. Ugyan a kereslet is évről-évre nő, ám a globális kínálat rendre meghaladja azt. Így egyre nagyobb készletek halmozódnak fel a raktárakban, aminek nem lehet más kifutása, mint az árak csökkenése.

Tovább olvasom »
agrár, bioetanol, bioüzemanyag, IPCC, kukorica, mezőgazdaság, olaj, termőföld, tudomány

A klímatudósok és az olajlobbi is támadja a bioetanolt

klímablog

Sosem értenek egyet a klímatudósok és az olajlobbi, de ebben az egy kérdésben igen. A bioüzemanyagok nemhogy csökkentik a környezetszennyezést a fosszilis üzemanyagokhoz képest, de magasabb az ÜHG-vonzatuk. A tudósok mellett a Big Oilként és Big Cornként becézett érdekcsoportok is felemelték szavukat. Mindenki más-más okból.

Tovább olvasom »
gabonatermesztés, klímaváltozás, kukorica, kukoricatermesztés, mezőgazdaság, szélsőséges időjárás

Kezdeni kell valamit az ingadozó terméssel

piacesprofit.hu

Csaknem ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon idén, mint az elmúlt esztendőben. A mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricából idén 5,8 tonnát takarítottak be hektáronként átlagosan a gazdák, az évről évre ingadozó termés azonban komoly kérdéseket vet fel – hangzott el a Syngenta Quilt Xcel szakmai rendezvényen, amelyet Siófokon rendeztek magyar és szerb gazdálkodók részvételével.

Tovább olvasom »