közmunka

közfoglalkoztatás, közmunka, munkaerőhiány, munkaerőpiac, szociális háló

Egyre kevésbé éri meg a közmunka

piacesprofit.hu

A kormány 2016-ban úgy döntött, hogy a munkaerőhiány kezelésének egyik módja a közmunkások átterelése a normál munkaerőpiacra. Két lépést tettek ennek érdekében: csökkentették a közmunkások munkahelyeinek támogatását, és befagyasztották a közfoglalkoztatottak bérét. A Policy Agenda 2011-től vizsgálta meg a keresetek alakulását.

Tovább olvasom »
egszerűsített foglalkoztatás, gazdálkodók, idénymunka, költségcsökkentés, közmunka

Közmunkás idénymunkára? Így lehet

piacesprofit.hu

Október 31-ig jelenthetik be a jövő évre vonatkozó egyszerűsített foglalkoztatási szándékukat a gazdálkodók, ezáltal tervezhetőbbé téve az átjárást a közfoglalkoztatás és az idénymunka között – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Tovább olvasom »
beruházások, gdp, gki, közmunka, magyar gazdaság, mezőgazdaság, munkanélküliség

Nem jön össze a négy százalékos növekedés

piacesprofit.hu

2017 második negyedévében a magyar gazdasági növekedés érezhetően alacsonyabb volt az első negyedévinél, a régióban az egyik legkisebb volt, de továbbra is meghaladta az EU átlagát. A beruházások látványos bővülése folytatódott, ennek alapján a GKI 3,8 százalékra emelte idei GDP-prognózisát. A folyamatok rövidtávon kedvezőek, azonban továbbra is hiányoznak a távlatos megoldások.

Tovább olvasom »
átlagbér, béremelés, bérkülönbség, bérnövekedés, bevándorlás, gazdaság, kötelező béremelés, közmunka, külföldi munkaerő, munkabérek

Növekednek a bérek, de továbbra is jelentősek a bérkülönbségek

piacesprofit.hu

Az elmúlt hetekben közzétett adatok azt mutatják, hogy a minimálbéremelés és a munkaerőhiány hatására kilőttek a bérek. Megyék szerint lebontva az országot már nem ennyire egyértelmű a siker, bár a Policy Agenda elemzése azt mutatja, hogy a növekvő bérkülönbségeknek két ellenszere van: a minimálbér és a közmunkabérek emelése, valamint az alacsony keresetűek terheinek csökkentése.

Tovább olvasom »
álláskeresők, közfoglalkoztatás, közmunka, mentor, varga mihály

Tényleg nekiállnak a közmunka leépítésének

PP/MTI

A mostani közel kétszázezer közfoglalkoztatottból hosszabb távon 100-150 ezer embert terelnének vissza az elsődleges munkaerőpiacra. A változások 2018 nyarától jönnek, és az ígéret szerint a cél, hogy reális és tartós alternatívát kínáljanak számukra.

Tovább olvasom »
közfoglalkoztatás, közmunka, munkaerőpiac

Bónuszt kap, aki lemond az állami pénzről

PP/MTI

Március elsejével ismét elindul a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, amelyben elhelyezkedési juttatást, “egyfajta bónuszt” kaphatnak a versenyszférában a közfoglalkoztatási jogviszony vége előtt munkát találók – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az MTI-t.

Tovább olvasom »
béremelés, közmunka, lázár jános, minimálbér, munkaerőhiány

Lázár: tarthatatlan, hogy egymillió munkavállaló minimálbéren van bejelentve

PP/MTI

Lázár János szerint a legnagyobb hazai munkaerő-tartalék az “államban van”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről péntek este beszélt a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara által rendezett gazdasági fórumon Debrecenben. Beszélt a béremelés szükségességéről is, de arról, hogy erre honnan lenne fedezet, nem ejtett szót.

Tovább olvasom »
gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, költségvetés, közmunka, munkaerőhiány

Csúnya világ jön Magyarországon

PP/MTI

Jelentősen rontotta Magyarország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését az OECD. Alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés, elszáll a költségvetési hiány jövőre, a közmunkaprogramot pedig le kellene építeni.

Tovább olvasom »
foglalkoztatás, közfoglalkoztatás, közmunka, munkaerőhiány

Marad a támogatás, de jön a fizetés is – ez a kiút a közmunkából?

Timár Gigi

Elhelyezkedési juttatás néven a piacon való munkavállalás után is tovább kapják a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is a közmunkások a szerződésük lejártáig – erről szól a február 1-gyel elindult Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program. Bár senkivel nem egyeztettek róla, és önmagában nem sok mindenre lesz megoldás, kezdő lökésnek azért megteszi Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint.

Tovább olvasom »