közigazgatás

eljárás, károkozás, közigazgatás, nav, pereskedés

A NAV is perelhető, ha kárt okoz

piacesprofit.hu

A NAV sikeresen perelhető kártérítésre, ha igazolható, hogy a kárt a közhatalom gyakorlásával, vagy annak elmulasztásával, felróhatóan okozta és a kár rendes jogorvoslattal, továbbá közigazgatási perben nem volt elhárítható. Az új közigazgatási perrendtartás miatti szemléletváltás hatására bővül a közigazgatási jogkörben okozott károk megtérítésének köre.

Tovább olvasom »
digitalizáció, közigazgatás, lakcímkártya, szoftverrobot, útlevél

Robot intézi az útlevelünket is

piacesprofit.hu

Magyarország közigazgatásának modernizálására egyedülálló lehetőséget kínálnak a törvényi változások 2018-ban. A megvalósításban főszerepet játszhatnak a szoftverrobotok, amelyek segíthetik például az útlevélkérelmekkel vagy a lakcímváltozásokkal kapcsolatos ügyintézést.

Tovább olvasom »
bíróság, jogi kisokos, közigazgatás, per, végrehajtás

Saját magát perli az állam, de a mi költségünkre?

piac-profit.hu

Manapság sokszor lehet hallani arról a célról, hogy a bírósági és közigazgatási eljárásokat gyorsabbá és olcsóbbá szükséges tenni. A törekvés dicséretes, ugyanakkor még sok mindent lehetne tenni a cél elérése érdekében. Például, hogy szükségtelen perekkel ne terheljük a bíróságokat, különösen, ha maga az állam dolgoztatja feleslegesen a bíróságot – mondja szakértőnk, aki egy megtörtént jogesettel támasztja ezt alá.

Tovább olvasom »
jogi kisokos, jogszabály módosítás, közigazgatás

Beindult a törvénygyár: teljesen átalakul a közigazgatás

piacesprofit.hu

Bár várható volt az őszi törvényalkotási program alapján, hogy jogalkotási szempontból mozgalmas ősz és tél elé nézünk, ilyen erős decemberünk már rég vol. December második napján ismét rekordszámú, 4 darab Magyar Közlöny jelent meg, amely 1093 oldalában összesen 509 jogszabály módosításról vagy hatályon kívül helyezésről számol be.

Tovább olvasom »
közigazgatás, új kormány

A közszolgálatban csak a szakértelem számít?

piac-profit.hu

Egy teljes napra megnyerheti a kormányszóvivőt, aki az első kétezer között regisztrálta magát a kormányzati struktúrát, a megújuló közigazgatást bemutató mai rendezvényre. Ott arról akarják meggyőzni a fiatalokat, hogy a közszolgálatban elsősorban a szakértelem számít. Vannak, akik ezt kétlik.

Tovább olvasom »
közigazgatás, közszolgáltatás

Van olyan, hogy sikeres közszolgáltatás…

PP/MTI

Világos jövőképre, motivált szakemberekre és következetes munkára van szükség – hangzott el a közszolgálati intézmények sikeres menedzseléséről szóló budapesti kerekasztal-beszélgetésen, amelyen Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója és Such György, a Magyar Rádió (MR) elnöke vett részt.

Tovább olvasom »
költségvetés, közigazgatás, munkaidő

Négynapos munkahét: százezreket érinthet

MTI

A közszférában bevezetendő négynapos munkahét is szerepel a kabinet takarékossági javaslatai között – értesült a Világgazdaság. A gazdasági napilap pénteki számában megjelent cikk szerint az egyelőre nem világos, hogy ezt a költségvetési szférában dolgozó – a legfrissebb adatok szerint – mintegy 707 ezer főt hogyan érintené, hiszen többek között a tanárok vagy a rendőrök esetében abszurditás lenne a heti négy munkanap felvetése.

Tovább olvasom »
ász, innováció, közigazgatás

“Magyarországon csak részfeladatokat oldottak meg”

Dzindzisz Sztefan

A közigazgatás reformja már az 1990-es években megkezdődött hazánkban, ám csak kicsiket mertünk lépni, így nem meglepő módon csak részeredményeket értünk el – állítja az Állami Számvevőszék elnöke. Éppen ezért komplex megoldást kell találni, ám ez egyelőre várat magára. További probléma, hogy az állam a tudásalapú társadalom kiépítésében is lassan halad, így korábbi büszkeségünk, a sok szabadalom mára már a múlté.

Tovább olvasom »
13. havi bér, fizetés, gyurcsány, közigazgatás

Kétharmadot visszaad a kormány a 13. havi bérből

PP/MTI

A kormány vállalja, hogy jövőre kompenzálja a közszféra 13. havi járandóságának kiesését, és erre összesen 112 milliárd forintot különített el a költségvetésben. Erről Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára nyilatkozott hétfőn az MTI-nek, miután megbeszélést folytatott a közszféra szakszervezeteivel.

Tovább olvasom »