közép-kelet-európa

euró, eurókötvény, euróövezet, európai bizottság, euróválság, forint, forintárfolyam, gazdasági növekedés, gazdaságpolitika, görög válság, közép-kelet-európa, orbán

EU-csúcs: Csak az ima maradt a görög választásokig

piacesprofit.hu

A nemzetközi gazdasági válság megrengette a demokratikus európai intézményrendszert is – vélekedett Orbán Viktor Brüsszelben, az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozója után. A magyar miniszterelnök szerint Budapestnek van B-terve arra az esetre, ha Athén mégis távozik az eurózónából, de „mindenki az A-tervért imádkozik.” A görög válság beárnyékolta a csúcstalálkozót, a piacok viszont csütörtökön már túlléptek az előző napi sokkon, amely a forint piacán is feszült órákat okozott.

Tovább olvasom »
felmérés, fizetés, kke, közalkalmazott, közép-kelet-európa, workania

Állami fizetések: magyar főosztályvezetőnek lenni a legjobb

MTI

Az állami szerveknél dolgozók átlagosan bruttó 232 ezer forintot keresnek Magyarországon, ez magasabb a 216 ezer forintos szlovák, de alacsonyabb a 257 ezres cseh bruttó átlagfizetésnél – derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből, amelynek eredményeit pénteken juttatták el az MTI-nek.

Tovább olvasom »
előrejelzés, gdp, közép-kelet-európa, unicredit

Kétsebességes Kelet-Európa: Magyarország a jobbak között

piac-profit.hu

3,1 százalékos GDP-növekedésével a közép- és kelet-európai régió kilátásai kedvezőbbek, mint Nyugat-Európáé (eurózóna: 1,0 százalék) A növekedés azonban kétsebességes: néhány ország gyorsabban, mások lassabban állnak talpra, és általában elmondható, hogy a vállalati szektor a lakosságinál gyorsabb ütemben növekszik. – derül ki az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai elemzéséből.

Tovább olvasom »
közép-kelet-európa, kpmg, támogatás, uniós pénz

Nincs mire büszkének lennünk: Magyarország a középmezőnyben

piac-profit.hu

Magyarországon 2009 decemberéig az uniós alapokból szerződéssel lekötött források negyedét, azaz 3,4 milliárd eurót fizettek ki a kedvezményezetteknek. Az eddig kifizetett támogatás, és az összes, hét éves periódusra rendelkezésre álló forrás aránya 10%-os, mellyel az ötödik helyen állunk a régió országai között – derül ki a KPMG „EU Funds in Central and Eastern Europe – Progress report 2007-2009″ című összehasonlító tanulmányából.

Tovább olvasom »
biztosítás, életbiztosítás, közép-kelet-európa, válság

Eljött az életbiztosítások ideje?

piac-profit.hu

A lakosság hosszú távú öngondoskodási hajlandóságát a válság derékba törte. A hozamok esése láttán a régióban a befektetők megijedtek, és az európai átlag alig felét fordították életbiztosításra. A helyzet az év első negyedében az egész régióban normalizálódni látszik, ám a szomszédos országokhoz képest a magyar lakosság számára rossz üzenetet jelent az öngondoskodás állami ösztönzésének megvonása. – véli az AVIVA elemzésében.

Tovább olvasom »
adó, közép-kelet-európa, üdülési csekk

Étkezési jegy: Közép-Európa szereti

piac-profit.hu

A Deloitte hazai irodája által készített felmérésből kiderül, hogy az étkezési jegyek alkalmazása nem csak hazánkban népszerű juttatási forma, hanem a helyi jogszabályi környezetnek köszönhetően a vizsgált közép-európai országok többségében is. A környező országokban alkalmazott munkavállalói juttatási rendszerek több egyezőséget is mutatnak a hazai gyakorlattal, vannak azonban olyan különleges juttatási formák, amelyek magyar szemmel nézve teljesen ismeretlennek tűnhetnek.

Tovább olvasom »
közép-kelet-európa, válság

Van ilyen: nem a magyarok a legpesszmistábbak

MTI

Közép-Európában a csehek látják a legsötétebb színekben gazdaságuk helyzetét – derült ki abból a felmérésből, amelyet a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet készített Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

Tovább olvasom »
közép-kelet-európa

“A fizetési morál drasztikusan romlott”

piac-profit.hu

A visegrádi országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország gazdaságát érzékenyen érintette a 2009-ben kicsúcsosodó gazdasági válság: az export, az ipari termelés mindegyik országban mérséklődött, a munkanélküliség nőtt, a fizetési morál pedig drasztikusan romlott – áll az Atradius legfrissebb jelentésében. A fejlődési lehetőséget a visegrádi négyek számára az Európai Unió által támogatott beruházások és a nagy piacok fellendülése jelentheti.

Tovább olvasom »