közel-kelet

afrika, ázsia, dél-amerika, fair trade, harmadik világ, kistermelő, közel-kelet, méltányos kereskedelem, tudatos fogyasztás

Szeretnénk hinni abban, hogy méltányos lehet ez a rendszer

Szeicz András

Ma már a sarki boltban is a világ minden tájáról érkező termékekkel találkozhatunk, a nagy áruházakban pedig kifejezetten szeretünk a nemzetközi részleg különlegességei között válogatni. Azonban ezek az áruk nagyon hosszú utat tettek meg idáig: el –és előkészítőik sokszor a harmadik világ szegénységében tengődve állítják elő a nyugaton aztán felárazott termékeket.

Tovább olvasom »
állásbörze, apad, ásvány, aszály, beruházás, fejlesztés, globális felmelegedés, holt-tenger, izrael, klímaváltozás, közel-kelet, só, szárazság, víz

Haldoklik a Holt-tenger: évente egy métert apad

KlimaBlogger

A Jordán folyó már inkább patak, ami alig képes ellátni a Holt-tengert. Túl sokat öntöznek a folyó mentén, és túl sűrűn lékelték meg a talajt a tenger körül, hogy kitermeljék az ásványokat és kozmetikai termékként exportálják azokat. Izrael és Jordánia összefogott, hogy megmentse a Holt-tengert.

Tovább olvasom »
arab, egyiptom, földgáz, izrael, közel-kelet, obama

A földgáz lenne a békítés eszköze?

klímablog

A tenger alól kinyert földgáz szolgál békítő, modern kori babérlevélként a világ egyes részein. A súrlódások elkerülése végett Izrael az amerikaiakat használja a földgáz értékesítőjeként. Egyiptom, Jordánia és a Palesztin Állam lehetnek a potenciális vevők.

Tovább olvasom »
arab, benzin, közel-kelet, megújuló energia, olaj, zöld energia

Már az olajsejkek is zöldülnek

klímablog

Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) a világ egyik legnagyobb ökológiai lábnyomával rendelkező állama. Olajdollárokból épített légkondicionált palotáikban azonban felismerték, hogy a kőolaj, mint vagyon- és energiaforrás véges, ezért luxuséletmódjukat zöldíteniük kell.

Tovább olvasom »
cég, céginformáció, közel-kelet, külpiac

Az első magyar a Közel-Keleten

piacesprofit.hu

Megalakult az Insomnia Middle East. Az ügynökség dolgozik már egy ideje a közel-keleti piacra, most pedig irodát is nyitott ott. Egy kommunikációs szakembert dedikáltak Bahreinbe, aki helyi erők segítségével koordinálja a jelenleg három Ügyféllel működő vállalkozás munkáit.

Tovább olvasom »
export, közel-kelet, tenger, víz

Vízexportőrré válik a sivatagos Izrael?

klímablog

Látva a közel-keleti régióban, és főként a szomszédos Jordániában uralkodó vízhiányt, amit tovább súlyosbít a globális felmelegedés, Izrael néhány éve elhatározta, hogy nemzetbiztonsága és természeti erőforrás-autonómiája védelmében, részben átáll a tengervíz sótlanítására, hogy ellássa a lakosságát ivóvízzel.

Tovább olvasom »
holt-tenger, izrael, közel-kelet, turizmus, víz

Gond van a Holt-tengerrel

klímablog/MTI

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak kiszáradás, hanem déli partszakaszán a vízszint túlzott emelkedése is fenyegeti a Holt-tengert. A tenger északi medencéjének vízszintje közel 1,2 méterrel csökken évente, nagyrészt a beömlő Jordán folyó vízhozamának megcsappanása miatt. A magasabban fekvő déli rész szintje eközben évi mintegy 20 centiméterrel emelkedik.

Tovább olvasom »