költségvetés 2013

gazdasági kilátások, költségvetés 2013, költségvetési hiány

Hozzuk a hiánycélt, de egyhamar nem lesz euró

piacesprofit.hu

A várakozásoknál kedvezőbb, várhatóan 929,2 milliárd forint lesz a 2013. évi büdzsé hiánya, mintegy 200 milliárd forinttal kevesebb a költségvetési törvényben szereplő deficitnél, így a GDP-arányos hiány legfeljebb 2,7 százalék, kedvező esetben akár 2,3 százalék is lehet.

Tovább olvasom »
költségvetés 2013, útdíj, Varga-csomag

Jön az útdíjhitel és a Varga-csomag

piacesprofit.hu

Elfogadta az Országgyűlés a Varga Mihály által bejelentette megszorító intézkedéseket, valamint azt a módosítást is, amely a kis- és középvállalatok számára teremt lehetőséget a használatarányos útdíj fizetéséhez kedvezményes hitel felvételére.

Tovább olvasom »
erste, forintárfolyam, költségvetés 2013, részvénypiac, tőzsde, válságadó

Maradnak a válságadók

piacesprofit.hu

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a válságadók kivezetésére egyelőre nincs esély, az elkövetkező másfél évben marad a jelenlegi adószerkezet. A kormány vizsgálja, hogyan törleszthetné előbb az IMF-hitelünket.

Tovább olvasom »
forintárfolyam, gazdasági kilátások, gazdaságpolitika, gdp, költségvetés 2013, túlzottdeficit-eljárás

Komoly ára van a magyar sikertörténetnek

piacprofit.hu

A magyar gazdaság júniusban kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, ám ennek érdekében az elmúlt években bevezetett tíz új adó azonban akadályozza a gazdasági fejlődést. Az infláció és az alapkamat csökken, a költségvetés finanszírozási feltételei javulnak, de ez nagyrészt a nemzetközi pénzbőség következménye. A magyar gazdaság iránti politikai és befektetői bizalmatlanság tovább erősödik, a GDP idén csak stagnál.

Tovább olvasom »
alapkamat, építőipar, gazdasági kilátások, gki, infláció, költségvetés 2013

Idén is köhög a magyar gazdaság

piacesprofit.hu

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a tavalyi 1,5% körüli visszaesés után 2013-ban sem várható növekedés. Az infláció viszont – mesterséges kormányzati lépések nyomán –jelentősen, több mint 1 százalékponttal lassul. A kormányzat fő célja, a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés mindinkább ellentétbe kerül a választási gazdaságpolitika beindításával.

Tovább olvasom »
költségvetés 2013, közfoglalkoztatás, közmunka, matolcsy-csomag, munkaerőpiac, munkahelyvédelmi akcióterv

Közmunka: idén sem lesz jobb?

piacesprofit.hu

A Policy Agenda 2012. szeptemberi elemzésében már bemutatta, hogy a rendszer pazarló, és a tervekhez képest jóval kevesen vesznek részt benne. A mostani elemzésükben azt vizsgálták meg, hogy kb. mennyi embert és hogyan érinthetett a program a tavalyi évben, és ez alapján mi várható idén.

Tovább olvasom »
cafeteria 2013, gazdasági kilátások, kisvállalati adózás, költségvetés 2013, közműadó, munkahelyvédelmi akcióterv

A világvége és a gazdasági fordulat is elmaradt decemberben

kfarkas

A várakozások ellenére nem lett vége a világnak december 21-én, és Matolcsy György reményeire is rácáfolt a magyar gazdaság 2012-ben. A recessziót jelző GDP-adat, valamint a 2013-as évre vonatkozó nem túl pozitív előrejelzések ellenére azonban javulni kezdett mind a gazdasági, mind a fogyasztói hangulat.

Tovább olvasom »
export, forintárfolyam, IMF/EU-megállapodás, költségvetés 2013, matolcsy-csomag, munkahelyvédelmi akcióterv

Már októberben csomagolni kezdett a kormány

kfarkas

Brutális csomagokkal állított be a kormány októberben, amikor már kezdték pedzegetni, hogy 2012-ben már semmi sem lesz az IMF-megállapodásból. A Facebook a történelem első közösségi portáljaként átlépte az egymilliárd felhasználót, a hónap végén pedig még az órákat is vissza kellett állítanunk, így hivatalosan is kezdetét vette az ősz.

Tovább olvasom »
eu csúcs, költségvetés 2013, munkahelyvédelmi akcióterv

Költségvetés, munkahelyvédelem, új kártya az IMF tárgyalásban – ez volt júniusban

piacesprofit.hu

A nyár első hónapjában pezsgett az élet idehaza, elfogadták az azóta sokszorosan módosított költségvetés első verzióját, döntöttek a „munkahelyvédelmi akcióterv” kidolgozásáról. Készültünk az új munka törvénykönyve hatályba lépésére, míg az unió komoly döntéseket hozott a válságkezelés érdekében.

Tovább olvasom »
gdp, költségvetés 2013, magyar gazdaság 2013, munkanélküliség, policy agenda, reálbér

Nem ússzuk meg az újabb megszorításokat

piacesprofit.hu

Stagnáló gazdaság, csökkenő reálbér, magas munkanélküliség jellemzi majd jövőre a magyar gazdaságot a Policy Agenda decemberi prognózisa szerint. Álláspontjuk alapján a növekedés beindításához a gazdaságpolitika teljes átértékelésére lehet szükség, ami mellett sürgős feladat az átlátható költségvetési gazdálkodás folytatása. Hasonlóan pesszimista előrejelzéseket tettek közzé a gazdaságkutatók is.

Tovább olvasom »