költségvetés 2012

hiány, költségvetés 2012, önkormányzati adósságrendezés

Tartható az idei hiánycél?

piacesprofit.hu

A kormány gyorsított ütemben módosíttatja a 2012-es költségvetést. Ennek legfőbb oka az 5000 fő alatti települések számára elrendelt adósságrendezés. A Policy Agenda heti elemzésében ezért azt vizsgálta meg, hogy tartható-e az idei hiánycél.

Tovább olvasom »
bankadó, eu/imf megállapodás, imf, imf hitel, imf tárgyalás, imf-megállapodás, ingatlanadó, jegybanktörvény, költségvetés 2012, költségvetés 2013, matolcsy györgy, orbán viktor, orbán-kormány, telekom adó, tranzakciós adó, vagyonadó

Így lett az IMF-ből a „mi bankunk”

piac-profit.hu

Megérkezett hazánkba a Nemzetközi Valutalap küldöttsége és ma, nyolc hónapos huzavona után, tárgyalóasztalhoz ülnek az Orbán-kormányt képviselő politikusokkal. Az Orbán-kormány két éves regnálásának egyik legsúlyosabb presztízsveszteségeként értelmezik, hogy a két évvel ezelőtt kiebrudalt IMF most készenléti hitelcsomagról tárgyal Magyarországgal. A Piac&Profit összefoglalójában feltárja, hogyan jutottunk el az „élethalálharctól” a „mi bankunkig”.

Tovább olvasom »
államháztartási hiány, állami számvevőszék, ász, büdzsé, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, hiány, költségvetés, költségvetés 2012, költségvetés 2013, költségvetési tanács

ÁSZ: tartható a hiánycél, de az adókkal gondok lehetnek

PP/MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél, ugyanakkor 168 milliárd forinttal csökken a makrogazdasági kockázatok ellensúlyozására alkalmas tartalékok összege.

Tovább olvasom »
államháztartási hiány, eu/imf megállapodás, euróválság, gazdasági növekedés, görög válság, hiány, imf, imf tárgyalás, költségvetés, költségvetés 2012, költségvetés 2013, költségvetési tanács, magyar növekedési terv, növekedés

Épp egy pici hiányzik – IMF-hitellel tartható a büdzsé

piac-profit.hu

A múlt héten benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. A Policy Agenda által készített elemzés szerint már az ebben szereplő hiánycélt is csak akkor lehet tartani, ha rendelkezik az ország pénzügyi védőhálóval, és nincsen újabb krízis Európában, míg a gazdasági növekedés feltételeit ez a költségvetés továbbra sem biztosítja.

Tovább olvasom »
államháztartási hiány, brüsszel, európai bizottság, költségvetés, költségvetés 2012, varga mihály

Brüsszel: Budapest teljesíti a hiánycélt

PP/MTI

Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott előrejelzése szerint idén és jövőre is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad az államháztartás hiánya Magyarországon. A jó hír erősítheti a forintot, a piac Varga Mihály kinevezését is kedvezően fogadta.

Tovább olvasom »
adóemelés, elemzés, eu, kohéziós pénz, költségvetés, költségvetés 2012

Megint nőni fognak a terhek

piacesprofit.hu

A kohéziós források befagyasztásával úgy kell 150 milliárdot „találnia” a kormánynak az idei költségvetésben, hogy ahhoz nem használhat egyszeri tételeket. A Policy Agenda elemzi, mik lehetnek az opciók a források végleges elvesztésének elkerüléséhez. 

Tovább olvasom »
költségvetés 2012, magánnyugdíjpénztár, matolcsy

Megint a magánnyugdíjpénzár tagok járnak rosszul

PP/MTI

A 2012-es költségvetést 299 forintos euróárfolyamon számolják át, és 0,5 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulálnak jövőre. A változás miatt 320 milliárd forintot kell előteremteni, amely az Országvédelmi Alap felhasználásával, a még magán-nyugdíjpénztári tagok járulékbefizetéseinek az állami kasszába irányításával, fejezeti tartalékokkal és a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével áll elő – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Tovább olvasom »
2012, költségvetés 2012, orbán, recesszió

Orbán-recept a recesszió ellen

PP/MTI

Zárt rendezvényen tartott beszédet kedden Orbán Viktor. A Széll Kálmán Alapítvány által szervezett eseményen a magyar miniszterelnök azt mondta, reális, ám nehezen elérhető célkitűzésnek tartja, hogy a magyar gazdaság jövőre ne csússzon recesszióba. A kormányfő szólt arról is, hogy az év végére törvényi szinten készen áll az a konstrukció, az az átszervezés, amelytől azt reméli, hogy Magyarország eléri a kitűzött célokat. A miniszterelnök szerint végre áttérhetünk a konszolidációs politikára, „ugyanis végre vannak rendszerek, amelyeket lehet konszolidálni”.

Tovább olvasom »
eu, imf, költségvetés 2012, orbán

Orbán: 2012 viharos év lesz

PP/MTI

Napirend előtt beszélt a Parlamentben Orbán Viktor. Felszólalásában a költségvetés átalakítása és a brüsszeli megállapodás mellett szó esett célokról, és a miniszterelnök kifejtette: a múlt hibáinak kijavítását a kormány az elmúlt időszakban a tehermegosztás, a felelősség és az átszervezés politikája alapján kezdte meg.

Tovább olvasom »
költségvetés 2012, orbán

Orbán még nem tudja

PP/MTI

“Még csak most kezdem” – ezt válaszolta a Fidesz-KDNP hétfő reggeli frakcióülésére érkezőben Orbán Viktor miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, milyen átalakítások lesznek a jövő évi büdzsében.

Tovább olvasom »
költségvetés 2012, orbán

A kormány is pesszimistább lett

PP/MTI

Az eurózóna lassuló gazdasági növekedése miatt Magyarországon is újra kell tervezni a jövő évi pénzügyeket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján.

Tovább olvasom »
költségvetés 2012, matolcsy, nyugdíj, parlament

Nyugdíjról is dönt a parlament

PP/MTI

A korhatár előtti öregségi nyugdíjakról és az igazságszolgáltatási reformról szavaz hétfőn az országgyűlés, amely három héten belül második ötnapos ülését tartja. Kedden a jövő évi költségvetés főszámait határozhatja meg a Ház, bár pénteken Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is elismerte: nem tartható a 1,5 százalékos növekedési ütem, amelyre a 2012-es költségvetést alapozták. A zárónapon az országgyűlési képviselők választásáról, valamint a javadalmazásukról szóló kormánypárti előterjesztéseket vitatják meg.

Tovább olvasom »
gazdasági növekedés, költségvetés 2012, matolcsy

Matolcsy: ez az igazi gyengeségünk

PP/MTI

Siker a Kárpát-medencében címmel tartott előadást Matolcsy György szombaton Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján. A tárcavezető szerint a válság hatására mindenhol veszélybe került a gazdasági növekedés, s Magyarországon az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a 0 százalék feletti bővülési ütemet. A nemzetgazdasági minisztert az index.hu tudósítása szerint mint „a magyar pénzügypolitika vezénylő tábornokát” konferálták fel, „aki egyenesen a lövészárkokból érkezett”.

Tovább olvasom »