klímaváltozás

globális felmelegedés, Grönland, kanada, klímaváltozás, légszennyezés, oroszország, szibéria, természeti katasztrófa, usa, üvegházgáz

Klímakatasztrófa: irány észak?

Zubor Zalán

Túlélheti az emberiség az extrém (és egyelőre legvalószínűbbnek tűnő) klímaváltozást? Éppenséggel igen, de 80 éven belül a bolygóra alig lehet ráismerni. Az állatok és növények már megkezdték az elvándorlást az északi sarkvidékek felé, és lehet, hogy az emberek is erre kényszerülnek, ahogy a Föld jó része az ember számára élhetetlenné válik.

Tovább olvasom »
globális felmelegedés, IPCC, klímaváltozás

Ürge-Vorsatz Diana: egy percet se késlekedhetünk

piacesprofit.hu

Azonnali hatékony intézkedésekkel, átfogó gazdasági szerkezetváltással elkerülhető a fokozódó éghajlatváltozás súlyos gazdasági, társadalmi és környezeti kárainak zöme. Erre hívja fel a figyelmet kilenc hazai szakmai szervezet az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) új jelentése alapján, amely jelentős hatással lesz a közelgő ENSZ-klímacsúcsra, valamint az uniós és nemzeti álláspontokra.

Tovább olvasom »
fenntarthatóság, globális felmelegedés, IPCC, klímaváltozás, megújuló energiaforrások, párizsi egyezmény

Alig maradt idő a világ megmentésére

kfarkas

Négy évvel a legutóbbi jelentés után, újra megkongatta a vészharangot az ENSZ Kormányközi Klímavédelmi Testülete (IPCC), a kutatók most arra hívták fel a figyelmet, hogy gyorsan fogy az idő a klímaváltozás mérséklésére.

Tovább olvasom »
egészségügy, globális felmelegedés, hőhullám, klímaváltozás, szélsőséges időjárás

Klímaváltozás: pollenszezon januárban, malária az Alföldön

piacesprofit.hu

A klímaváltozás valószínűleg a 21. század legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája. Hazánkban a legfontosabb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik – derült ki a Magyar Tudomány szeptemberi számában megjelent írásból. A hőhullámok öt év alatt közvetlenül több mint 3800 ember halálához járultak hozzá Magyarországon.

Tovább olvasom »
globális felmelegedés, klímaváltozás, üvegházhatás

Látható elváltozásokat okoz a növényeknél a klímaváltozás

piacesprofit.hu

Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt. Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.

Tovább olvasom »
globális felmelegedés, klímaváltozás, meteorológia, szélsőséges időjárás

… és még vége sincs a nyárnak

piacesprofit.hu

Habár még nincs vége a nyárnak, de a 2018-as év legmelegebb évszaka meteorológusszemmel nézve is furcsa szezonként vonul majd be a magyarországi klímatörténetbe – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat friss elemzése.

Tovább olvasom »
észak-nyugati átjáró, klímaváltozás, közlekedés, Norvégia

Itt lehet majd Észak Szingapúrja

piacesprofit.hu

Folytatódik az éghajlatváltozás és egyre hosszabban lesz használható az észak-nyugati átjáró a messze Északon, a Sarkkör vidékén. Az új világkereskedelmi útvonalhoz kell még vasútvonal, valamint alagút Helsinki és Tallin között.

Tovább olvasom »
hőhullám, hőség, klímaváltozás, melegedés, óceán, tengeri állatok, veszély

Az óceánok is felforrnak a hőhullámban

PP/MTI

Az óceánokban is rekordmagas hőmérsékletet mérnek a hőhullám hatására. San Diego partjainál a mérések 1916-os kezdete óta legmagasabb tengeri hőmérsékletet jegyezték fel a hónap elején: a Scripps Piernél augusztus 9-én 26,3 Celsius-fokot mértek. 

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor