kiotó

co2, kibocsátás, kiotó, klímaharc, klímaváltozás, megállapodás, politika

Nem várnak sokat a klímacsúcstól

Kriston László

A december 9-ig tartó, közel 200 országot összeterelő ENSZ csúcstalálkozótól senki sem vár globális, törvényileg kötelező érvényű megállapodást, megfigyelők szerint az legfeljebb csak 2014-2015-re jöhet össze, a borúlátóbbak 2018-2020-ra jósolnak megállapodást. Az éghajlatváltozás káros hatásainak leginkább kitett afrikai és ázsiai szegény országok megsegítésére létrehozott klímaalap finanszírozásának kérdésében azonban valószínűleg dűlőre jutnak a felek.

Tovább olvasom »
eu, jog, kiotó, klímaharc

Megoldandó klímaproblémák: készül a durbani csúcsra az EU

Sajtóközlemény

Április első hetében mintegy 200 ország szakértői delegációja tárgyalt a klímaváltozás elleni hosszú távú tervekről az ENSZ nemzetközi konferenciáján, a thaiföldi Bangkokban. A magyar küldöttség sikeresen látta el uniós elnökségi tárgyalásvezetői, szakértői és logisztikai feladatait a megbeszéléseken. Az Európai Bizottsággal együttműködve koordinálta és képviselte a tagállamok közös álláspontját. Döntés született arról, hogy a Kiotói Jegyzőkönyv jövőjével kapcsolatban a szakértők témacsoportokban (ún. contact group) folytatják tovább a munkát, és sikerült elfogadni az éves munkatervet is.

Tovább olvasom »
co2, emissziókereskedelem, kalifornia, kiotó, kvóta, üvegházhatás

Kaliforniai kvóta-piac: egyelőre ingyen osztogatják

Kriston László

Kalifornia lesz az EU után a legnagyobb karbonkvóta-piac. Nem vártak rá, hogy kiderüljön, mi lesz a kiotói egyezmény sorsa, mely meghonosította a kvótakereskedelem intézményét. A kaliforniai törvényhozók a karácsonyi szünet előtt jóváhagyták az emissziókereskedelem beindítását az államon belül, mely önmagában is a G20-ak ligájába tartozó gazdaság. 

Tovább olvasom »
ensz, kiotó, klímaváltozás

Meghosszabbítják a kiotói egyezményt?

klímablog

Két évvel meghosszabbítaná a kiotói egyezményben vállalt károsanyagkibocsátás-korlátozást az Egyesült Nemzetek Szervezete, megszakadnak ugyanis a kiotói törekvések, ha a két éven belül lejáró szerződés jövőjéről az aláíró felek között nem jön létre megállapodás, s azt nem ratifikálják – olvasható a Világgazdaság Online cikkében.

Tovább olvasom »
kiotó, klímaharc, koppenhága

Zsákutcába jut a klímaügy az ENSZ-biztos távozásával?

Kriston László

A kiotói protokollt 2013-ban felváltó globális éghajlatvédelmi egyezmény még nem áll készen, és már az ENSZ is beismeri, hogy romlanak az esélyek az egyezségre. A szervezet klímaügyi felelőse, Yvo de Boer azonban február 18-án bejelentette, hogy júliusban leköszön posztjáról. Vajon mit akart ezzel elérni? Nyomást szándékozott gyakorolni a felekre, hogy felgyorsítsa a tárgyalásokat? Vagy szimplán beleunt az eredménytelen közvetítésbe?

Tovább olvasom »
eu, kiotó, klímaváltozás

A klímaváltozás is segíthet a válság elleni harcban

MTI

A globális gazdasági válság ellenére a nemzetközi közösségnek folytatnia kell a küzdelmet a klímaváltozás ellen, sőt, a klímavédelem új munkahelyeket is teremthet az általános munkahelyvesztés közepette, állapították meg a 14. ENSZ Klímakonferencia résztvevői a tanácskozás kezdetén a lengyelországi Poznanban.

Tovább olvasom »