kék gazdaság

biodiverzitás, kék gazdaság, statisztika, termőföld

Ökoszisztémák: mennyit ér a “természeti tőke”?

klímablog

Véget ért az a kor, amikor “számolatlanul” fogyaszthattuk természeti kincseinket. Közeledik az 1992-es riói Föld Csúcs húsz éves évfordulója, melynek alkalmából júniusban újabb környezetvédelmi konferenciát rendeznek Rio+20 címmel. A brit kormány már jelezte: arra fogja ösztönözni a résztvevő országokat, hogy értékeljék fel saját természeti értékeiket, s az általuk nyújtott “szolgáltatásokat”.

Tovább olvasom »
felelős vállalat, georg winter, kék gazdaság, környezetbarát munkahely, környezettudatos vállalatirányítás

Hogyan lehet egyszerre sikeres és környezetbarát egy cég?

piacesprofit.hu

Hogy ez a két dolog nemhogy ellentétes, de a felelős működés még segíti is a sikert? Nos, ha valakinek a szájából hihetően hangzik ez, akkor az dr. Georg Winter, a környezettudatos vállalatirányítás atyja, aki a Követ Egyesület konferenciáján lépésről lépésre mutatta be, hogyan fejlődött ki az nevével híressé vált zöld vállalatirányítás modellje. 

Tovább olvasom »
fenntarthatóság, kék gazdaság, zöld gazdaság

Viszlát zöld, jön a kék gazdaság!

klímablog

„A jövő gazdasági modelljei jól tennék, ha számításba vennék a természet és a fizika által inspirált innovációk stratégiai előnyeit” – ajánlja Günter Pauli „Kék gazdaság” című könyvét Anders Wijkman, a Svéd Tudományos Akadémia tagja és az Európai Parlament képviselője. Az új paradigma nem a „mindent zöldebb” elvre épül, hanem azt tanácsolja, hogy a természettel ellesett kreatív innovációkkal, profitorientáltan vállalkozzunk. A Kék Gazdaság „újdonsága” a rendszerszemléletben való gondolkodás, kiterjesztve azt a természeti környezetre, a természet maximális hatékonyságú, önszabályozó folyamatainak gazdaságba való átültetésével.

Tovább olvasom »