kapcsolt vállalkozás

adócsalás, beps, kapcsolt vállalkozás, kapcsolt vállalkozások, oecd, transzferár

Megakad a BEPS az adócsalók torkán

piacesprofit.hu

A nemzetközi adózás rendszerében példa nélkül álló, összehangolt intézkedéscsomagját a közelmúltban véglegesítette az OECD. A 15 cselekvési területet kijelölő BEPS akciótervet az OECD az adóalap kreatív csökkentésének és a nyereség kimenekítésének megakadályozására dolgozta ki – derül ki a Mazars legújabb összefoglalójából. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint a már eddig is az EU egyik legszigorúbb transzferár-szabályozását követő hazai gyakorlat várhatóan tovább szigorodik a közeljövőben.

Tovább olvasom »
adózás, kapcsolt vállalkozás, uniós szabályozás

Haver az üzlettárs: rá lehet faragni

piacesprofit.hu

Az Európai Unió időről-időre megjelenteti felhasználói útmutatóját a kkv meghatározáshoz, amely segít eligazodni a kis- és középvállalkozások besorolásának sűrű erdejében. A közelmúltban megjelent változat fontos újítást vezetett be, ami alapján a magánszemélyek között már nem csak a rokoni viszonyokat, hanem egyéb kapcsolatokat (pl.: baráti viszonyt) is vizsgálni kell.

Tovább olvasom »
adókedvezmény, adóoptimalizálás, adótervezés, jogdíj-kedvezmény, kapcsolt vállalkozás, oecd, szellemi tulajdon, védjegy

Csak a szoftvereseknek marad az adókedvezmény

piacesprofit.hu

Nemzetközi kötelezettségvállalásai miatt július 1-től jelentősen szűkítette a parlament a szellemi alkotások adókedvezményére vonatkozó szabályokat. Míg a változások hátrányosan érintik a védjegyek, filmjogok és know-how-k hasznosításán alapuló, adótervezési célzattal működtetett struktúrákat, addig a szoftverfejlesztők továbbra is lényegében változatlan tartalommal élvezhetik a korábbi kedvezményeket.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adóhiány, kapcsolt vállalkozás, transzferár

Időzített bombák ketyegnek a vállalatoknál

piacesprofit.hu

A kapcsolt vállalkozásokra számos jogszabály tartalmaz előírásokat, amelyek miatt számos buktatóval szembesülhetnek a cégek. Azt a néhány legfontosabb kockázati pontot mutatjuk be, amelyek a legmagasabb mulasztási bírság tétellel járhatnak és valóságos időzített bombaként ketyegnek a cégek könyvelésében.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adózás, beszámoló, élelmiszerlánc-felügyeleti díj, hipa, kapcsolt vállalkozás, társasági adó, transzferár

Ezekre a határidőkre jó lesz ügyelni

kfarkas

A május sok szempontból nagyon fontos hónap a vállalkozásoknak, több fontos adózási határidő is ilyenkor jár le. Szakértőink és együttműködő partnereink segítségével összegyűjtöttük, mire kell ügyelni a számtalan adózási és számviteli szabály között.

Tovább olvasom »
kapcsolt vállalkozás, transzferár, transzferár-nyilvántartás

Így lesz rendben a transzferár-dokumentáció

PP

Idén jelentős változások történtek a transzferárazással kapcsolatos szabályozásban. Mivel egy hiányos vagy tartalmilag hibás dokumentáció jelentős anyagi terhet róhat a vállalkozásokra, célszerű körültekintően eljárni a transzferár-dokumentáció készítése kapcsán.

Tovább olvasom »
jogi kisokos, kapcsolt vállalkozás, transzferár

Kisokos a kapcsolt vállalkozások megértéséhez

piacesprofit.hu

A kapcsolt vállalkozás tulajdonképpen nagyon hasonlít az árukapcsoláshoz, csak épp itt a cégek illeszkednek szorosan egymáshoz, hogy az áruk és a szolgáltatások relatív nagy hatékonysággal legyenek forgalmazhatók. Természetesen az adóhatóság és a jogalkotó is felismerte az ebben rejlő „lehetőségeket”, és a Társasági adóról szóló törvényben meg is szabta az erre vonatkozó szabályozási kereteket.

Tovább olvasom »
bírság, kapcsolt vállalkozás, transzferár

Milliós bírság is lehet a figyelmetlenség vége

piacesprofit.hu

A hazai vállalkozások többsége még nem esett át transzferár ellenőrzésen, és ezért még potenciálisan veszélyeztetettnek számítanak a transzferár bírság tekintetében. A cégeknél a könyvelésért felelős személy feladata, hogy felhívja az ügyvezető figyelmét arra, hogy az adott vállalatnak valószínűleg transzferár nyilvántartás készítési kötelezettsége van.

Tovább olvasom »