jogi eset

dízelbotrány, jogi eset, környezetvédelem, légszennyezés

Dízelbotrány: visszajárhat az autó ára?

piacesprofit.hu

Egy roppant érdekes ítélet született az osztrák bíróságon: egy 2012-ben vásárolt autó árát vissza kell fizetnie a kereskedőknek – kamatostul, – a Volkswagen által használt kibocsátását meghamisító szoftver miatt. A döntés nem az első, de az indoklás annál fontosabb.

Tovább olvasom »
blog, blogszolgáltató, érdekek, jogi eset, tartalommarketing, vélemény

Ha érdeksértő a blogger véleménye

piacesprofit.hu

Ma már a legnagyobb cégek is kihasználják a blogokon, vlogokon való megjelenési lehetőségeket, hiszen fogyasztói elérésük és véleményvezérként a befolyásoló képességük gyakran vetekszik a klasszikus – professzionális ­– médiumokéval. Néha azonban vitatott, sérelmes a blogger által megjelentetett tartalom.

Tovább olvasom »
cafeteria, erzsébet utalvány, jogi eset

Milliárdokat buktunk az Erzsébet utalványon

PP/MTI

Mintegy 23 millió eurós (több mint hétmilliárd forintos) kártérítést ítélt meg a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központja (ICSID) az Edenred francia utalvány-kibocsátó cégnek, amely az étkezési és szabadidő-utalványok rendszerének átszervezése miatt indított eljárást a magyar állam ellen – jelentette hét végén a globenewswire.com internetes oldal a francia cég közleménye alapján.

Tovább olvasom »
adóbírság, adóellenőrzés, adómentesség, jogi eset, jogi kisokos

Gyógyítás adómentes, a szépítés nem az

piacesprofit.hu

Azok a plasztikai műtétek, amelyeket kizárólag szépészeti, kozmetikai célból végeznek, nem tartoznak az adómentes kategóriába szemben az egészségügyileg indokolt beavatkozásokkal. Az adóellenőrzéskor az orvosnak kell bizonyítania, hogy az adott műtét célja a gyógyítás volt. Többek között erről szólt a Kúria döntése annak a pernek a végén, amelyikben egy plasztikai sebész megtámadta a NAV határozatát.

Tovább olvasom »
jogi eset, jogi kisokos, szellemi tulajdon, szerzői jog

Fügét mutatott a Microsoftnak a bíróság

piacesprofit.hu

Egy számítógépi program korlátlan használati engedéllyel ellátott példányának eredeti megszerzője jogosult e használt példányt és engedélyét egy későbbi vásárlónak eladni – mondta ki az Európai Bíróság. Ugyanakkor a program biztonsági másolatát a jogosult engedélye nélkül nem adhatja át e későbbi vásárlónak, ha a részére először átadott eredeti fizikai adathordozó megsérült, megsemmisült vagy elveszett.

Tovább olvasom »
jogi eset, jogi kisokos, jogi szabályozás

Titokban készített felvétel – bizonyíték vagy sem?

piacesprofit.hu

A napokban ismét fellángolt a két amerikai énekes, Kanye West és Taylor Swift közötti, már-már jogi útra terelődő ellentét, miután Kim Kardashian, Kanye West felesége nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen férje és Taylor Swift telefonbeszélgetése hallható. A felvétellel, amely állítólagosan az énekesnő tudta és hozzájárulása nélkül készült, azt kívánták bizonyítani, hogy Taylor Swift beleegyezett egy számára sérelmes dalszöveg megjelenésébe. Az ügy kapcsán felmerül a kérdés, hogy egy titokban készített hangfelvétel vajon felhasználható-e bizonyítékként ma Magyarországon, bíróság előtt folyó jogvitában. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás segít eligazodni a hazai szabályozásban.

Tovább olvasom »
adózás, jogi eset, nav, transzferár

Lehet győzni a NAV-al szemben

piacesprofit.hu

Késhegyre menő vitákat folytatnak az adózók az adóhatósággal a bíróságok előtt egyre gyakrabban zajló transzferár vitákban. A múltban többnyire az adóhatóság került ki győztesen, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egy friss ítélete azonban utat mutat ahhoz, hogy az adózók hogyan tudják a jövőben eredményesen felvenni a küzdelmet a hatósággal szemben – összegezte a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Tovább olvasom »
bírságolás, jogi eset, jogi kisokos, jogi szabályozás, legfelsőbb bíróság

Bírságtilalom: mindenkinek járhatna

kfarkas

Megkülönböztetett védelmet kaptak a kis- és középvállalkozások a Kúriától, amely egy nemrégiben hozott ítéletében kijelentette, hogy egyetlen hatóság sem (kivéve persze az adóhivatalt) bírságolhatja meg a kkv-kat első alkalommal elkövetett szabálysértésnél. A könnyítés a lapunknak nyilatkozó jogi szakértő szerint komoly kérdéseket vet fel.

Tovább olvasom »
jogi eset, jogi kisokos, öröklés

Miért előnyös a bankszámlára szóló haláleseti rendelkezés?

piacesprofit.hu

A családban bekövetkező haláleset eleve sok nehézséggel járó esemény. Ráadásul az is előfordulhat, hogy az örökösöknek az elhunyt bankszámlájához való hozzáférése is megnehezedik, hiszen ki kell várni a hagyatéki eljárás befejeződését. Hogyan tehet arról az örökhagyó, hogy ez ne következzen be? Öröklésnek minősül-e a bankszámláról való haláleseti rendelkezés? Szakértőnk válaszol a kérdésekre!

Tovább olvasom »
jogi eset, költségcsökkentés, munka törvénykönyve

Hatékonyabb cég, elégedetlen munkavállalók – megéri?

piacesprofit.hu

Precedenst teremthet, hogy egy cég úgy határozott, a termelésben, több műszakban, megszakítás nélkül dolgozók munkaközi szünetét a jövőben nem tekinti a munkaidő részének, csakúgy, mint az adminisztrációban és a vezetésben dolgozókét. Az eredmény közel 5%-os megtakarítás és új munkaszervezeti kérdések. Folynak az egyeztetések.

Tovább olvasom »
céges weboldal, domain, jogi eset

Kié a céges weboldal?

piacesprofit.hu

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy a céges domain név tényleg az Öné-e. Most azt a kérdést járjuk körbe, hogy vajon kié az azon futó weboldal? Ha esetleg azt gondolná, hogy az Öné (vagy a cégéé), hiszen fizetett érte, akkor lehet, hogy meg fog lepődni. Szakértőnk rámutat, mire kell figyelnie a fejlesztővel kötött szerződés megkötésénél.

Tovább olvasom »