jogdíj

jogdíj, kultúra, szellemi tulajdon

Törpapa hangja után is jár a jogdíj

piacesprofit.hu

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) idén először fizetett jogdíjat azoknak a színészeknek, akik televíziós- és animációs sorozatok szinkronjának elkészítésében dolgoztak. A néhány napja lezárt jogdíjfelosztás eredményeként összesen 220 millió forinthoz jut hozzá 1500 magyar és külföldi színész.

Tovább olvasom »
instagram, jogdíj, szellemi tulajdon

Szabad-e felhasználni Instagram képet?

piacesprofit.hu

A fenti kérdés sokakban felmerül, amikor honlapjukon, blogjukon képeket, híreket osztanak meg. A legtöbben erre azt válaszolják, hogy ha nyilvánosságra hozták a képeket, akkor miért ne lehetne őket szabadon átvenni? Az Instagram szolgáltatásának felhasználási feltételei – melyet valljuk be, sokunk különösebb elolvasással való bajlódás nélkül elfogad magára nézve kötelezőként – azonban egy kevéssé ismert buktatót hordoznak az Instagram-os képek megosztására vonatkozóan. Ezt a kérdést jártuk körül dr. Beraczkai Dávid, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda szerzői és webjoggal foglalkozó jogásza segítségével.

Tovább olvasom »
eji, jogdíj, jogdíjak, szellemi tualjdon

Szellemi tulajdon világnapja: 2,2 milliárdnyi jogdíj

piacesprofit.hu

2001 óta ünnepeljük ezen a napon a Szellemi Tulajdon Világnapját. Magyarországon az előadóművészek jogainak képviseletét ellátó Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) a szellemi tulajdonhoz kapcsolódóan kiemelten fontosnak tartja, hogy a jogosultak minden esetben hozzájussanak az őket megillető jogdíjakhoz. A legutóbbi jogdíjfelosztásokból mintegy 95 ezer előadóművész részesült – olvasható az EJI közleményében.

Tovább olvasom »
jogdíj, szellemi tulajdon, szerzői jog

Mától ingyenes a Happy Birthday

piacesprofit.hu

Január 1-jétől az Európai Unióban közkincsbe kerül minden idők legtöbbet játszott születésnapi dala, a Happy Birthday. 2017 elejétől szabadon felhasználhatóvá válnak más olyan alkotók munkái is, akik 1946-ban hunytak el – mint Moholy-Nagy László vagy H.G. Wells.

Tovább olvasom »
jogdíj, szellemi tulajdon

Idén a szinkronszínészek is megkapták a magukét

piacesprofit.hu

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) lezárta a 2016. évi jogdíjfelosztást: a 94 ezer magyar és külföldi előadó között idén felosztott jogdíj összege megközelítette a 2,2 milliárd forintot. Újdonság, hogy az EJI idén fizet először jogdíjat a szinkronizáló színészeknek és azoknak a zenészeknek, akik ötven évnél régebben készült hangfelvétel elkészítésében közreműködtek. 

Tovább olvasom »
jogdíj, szálláshelyek, szellemi tulajdon, turizmus

Olcsóbb lehet a zene a hotelekben

piacesprofit.hu

Az adott szállodai csillagkategória előző évi szobakihasználtsági adatait is figyelembe vevő zenei jogdíjtarifa-számítást alkalmaz az Artisjus 2017-ben. A közös jogkezelő ezenkívül több területen egyszerűsít, illetve csökkenti a díjtételeket: például jelentősen nő az új zenefelhasználók belépő kedvezménye.

Tovább olvasom »
adókedvezmény, adózás, beps, jogdíj

Kevesebb kedvezmény jár a jogdíjak után

piacesprofit.hu

Az OECD BEPS cselekvési tervének részeként hazánk átalakítja a jogdíjkedvezmények rendszerét. Az új szabályok 2016. július 16-tól léptek életbe, melynek hatására lényegesen csökkennek a kapott jogdíj alapján érvényesíthető kedvezmények. A módosítások a társasági adón kívül a helyi iparűzési adót is érintik.

Tovább olvasom »
céges weboldal, jogdíj, jogi kisokos

„A netről szedtem a képet, akkor szabadon használhatom, nem?”

piacesprofit.hu

A fenti mondat sokszor elhangzik védekezésként, amikor valakit azzal szembesítenek, hogy a weboldalán, Facebook oldalán, blogján vagy éppen promóciós, marketing anyagaiban netről letöltött fotókat, képeket használ fel szerzői engedély és jogdíjfizetés nélkül. Mi az igazság ezekkel a képekkel kapcsolatban? Kiderül a Sár és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalójából.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor