jegybanktörvény

bankadó, eu/imf megállapodás, imf, imf hitel, imf tárgyalás, imf-megállapodás, ingatlanadó, jegybanktörvény, költségvetés 2012, költségvetés 2013, matolcsy györgy, orbán viktor, orbán-kormány, telekom adó, tranzakciós adó, vagyonadó

Így lett az IMF-ből a „mi bankunk”

piac-profit.hu

Megérkezett hazánkba a Nemzetközi Valutalap küldöttsége és ma, nyolc hónapos huzavona után, tárgyalóasztalhoz ülnek az Orbán-kormányt képviselő politikusokkal. Az Orbán-kormány két éves regnálásának egyik legsúlyosabb presztízsveszteségeként értelmezik, hogy a két évvel ezelőtt kiebrudalt IMF most készenléti hitelcsomagról tárgyal Magyarországgal. A Piac&Profit összefoglalójában feltárja, hogyan jutottunk el az „élethalálharctól” a „mi bankunkig”.

Tovább olvasom »
devizatartalék, imf, imf-megállapodás, jegybank, jegybanktörvény, nemzetközi valutaalap

Megszületett a módosító – Jöhet a címlapfotó?

Privátbankár

Több ponton is meghátrált a kormány az MNB-törvény módosítása ügyében, de a legfontosabb kérdésekben nem ad jogi garanciát a nemzetközi partnereknek. A jogszabályt a parlament jövő héten fogadhatja el, s, ha az EKB és az IMF is rábólint, a tárgyalások elindulhatnak a nyári szünet előtt, vagyis készülhet majd arról címlapfotó júliusban, ahogy Varga Mihály kezet fog az IMF képviselőivel. Konkrét megállapodás a piaci szereplők szerint ősszel lehet.

Tovább olvasom »
eu/imf megállapodás, imf hitel, imf tárgyalás, jegybank, jegybanktörvény, matolcsy

Új változattal próbál szerencsét a kormány

piacprofit.hu

A kormány a jegybanktörvény-módosítási javaslat visszavonását és egy új beterjesztését tervezi – mondta a Népszabadságnak Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy ennek a forgatókönyvnek az elfogadása esetén akár már a jövő, vagy az azt követő héten szavazhat a jogszabályról a parlament.

Tovább olvasom »
független jegybank, jegybank, jegybanktörvény, mnb, pszáf

Még a nyári szület előtt lesz döntés a jegybanktörvényről

piacprofit.hu

Az Országgyűlés elhalasztotta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását, de még a nyári szünet kezdete, azaz körülbelül július közepe előtt elfogadja. A Ház törölte továbbá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonásának lehetőségét engedélyező szabályt az alaptörvény átmeneti rendelkezései közül, eleget téve az Európai Bizottság elvárásának.

Tovább olvasom »
eu/imf megállapodás, imf, imf hitel, imf tárgyalás, jegybanktörvény, rogán antal, varga mihály

Hallgat-e Rogán Antal Varga Mihályra?

piacprofit.hu

Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter szombaton arra kérte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőt, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Rogán Antal gyorsan válaszolt: biztosra vehető, hogy a Fidesz-frakció támogatni fogja az MNB-ről szóló törvény hétfői végszavazásának elhalasztását.

Tovább olvasom »
ekb, eu, független jegybank, jegybank, jegybanktörvény, kötelezettségszegési eljárás

Súlyos aggályok a jegybanktörvénnyel kapcsolatban

PP/MTI

Ha úgy tetszik, a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályok előfeltételként szerepelnek az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez – mondta szűk két hete Washingtonban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, aki azt is hozzátette: várjuk az Európai Központi Bank véleményezését az eddigi időszak döntéseiről. Az EKB csütörtökön tette közzé súlyos aggályokat is tartalmazó észrevételeit, amelyeket a nemzetgazdasági tárca is megkapott. Hétfőn Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén ötoldalú szakértői egyeztetés kezdődik a magyar jegybanktörvényről.

Tovább olvasom »
eu, európai bizottság, fellegi, imf, jegybanktörvény

„Az Orbán-kormány számára nagy a tét”

PP/MTI

Magyarország „az utóbbi időben hozott néhány olyan döntést, amelyekről úgy tűnik, nem felelnek meg teljesen az európai jognak” – mondta a BBC-nek  adott interjújában Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke, aki szerint a jegybanktörvény módosítása az egyik előfeltétele az EU részéről a Magyarországgal kötendő megállapodásnak. A Dow Jones amerikai hírügynökség is külön kiemelte a vitatémák közül az új törvényt, mivel az a hírügynökség szerint „a kormány számára bizonyos politikai hatalmat biztosít” a Magyar Nemzeti Bankban. Az Európai Bizottság szerdai ülése után ismertetett közleményből kiderül, hogy továbbra sem zárult le az az elemzés, amelynek keretében a nemrégiben elfogadott magyar törvényeket vetik össze az Európai Unió jogi előírásaival.

Tovább olvasom »
cds, elemzés, eu, forintárfolyam, imf, jegybanktörvény

Rekordmagasságú kockázat, történelmi csúcson a forint

PP/MTI

Ismét rekordot döntött a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása szerda délután a londoni piacon. Pénzügyi elemzők értékeléseikben a magyarországi kockázati tényezők közül kiemelték az IMF/EU-megállapodás körüli bizonytalanságot. Ennek fő oka az új jegybanktörvény, amelynek legvitatottabb részei az elfogadott változatban módosítás nélkül szerepelnek. Befektetői szempontból pedig egyre nehezebb eligazodni a magyar kormány stratégiáján. A forint árfolyama is csúcsot döntött szerda délelőtt.

Tovább olvasom »
barroso, eu, független jegybank, imf, jegybanktörvény, orbán

Brüsszel: ha nincs független jegybank, nincs IMF hitel

PP/MTI

Az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy őrizzék meg Magyarországon a nemzeti bank függetlenségét – hangsúlyozta kedden újságíróknak Olivier Bailly, a központi uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője. Amíg ez nem biztosított, ne számítsunk pénzügyi támogatásra.

Tovább olvasom »
jegybanktörvény, matolcsy, orbán, parlament

Hiába vitatták, elfogadták a jegybanktörvényt is

PP/MTI

A parlament pénteken elfogadta az új jegybanktörvényt, és átmeneti rendelkezéseket fűzött a jövőre hatályba lépő alaptörvényhez. Így a miniszterelnök által jelölt új alelnöke lehet a Magyar Nemzeti Banknak, hétről kilencre nőhet a monetáris tanács tagjainak száma, és ismét igazgatóság jön létre az MNB-ben. Az átmeneti törvényben rendelkeztek arról, hogy hozzájárulást kell kiróni, ha a kormánynak a büdzsében nem szereplő mértéken felül fizetési kötelezettsége támad, az Országos Bírósági Hivatal bármely ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot, és ugyanígy a legfőbb ügyész is eldöntheti, hogy mely bíróság előtt emel vádat az ügyészség. Az átmeneti törvény április 25-ét – az új alkotmány kihirdetésének emlékére – az alaptörvény napjává nyilvánította.

Tovább olvasom »
barroso, eu, imf, jegybanktörvény, orbán

Orbánnak már nem fontos az IMF

PP/MTI

Elutasító választ küldött Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barroso levelére, amelyben az Európai Bizottság elnöke két törvényjavaslat visszavonását javasolta neki. A miniszterelnök ezt a Hír TV-nek adott, csütörtök este sugárzott interjúban közölte. Szerinte “nem kellene ennek ilyen nagy feneket keríteni, az egész IMF-tárgyalásnak nincs ekkora jelentősége. Ha megállapodunk az IMF-fel, akkor van egy biztonsági szerződésünk, ha nem állapodunk meg, nincs. Attól még az ország áll a lábán, és működik.”

Tovább olvasom »