jegybank

elemzés, jegybank, kamatok, monetáris politika

Nem változik a jegybank politikája

piacesprofit.hu

Az alapkamat a helyén maradt, emellett a jegybank kicsit átrendezi a monetáris eszköztárát, de érdemi változás nem történt. Továbbra is laza marad a környezet. Az EKB politikájára figyelni fog az MNB – a K&H Bank vezető elemzője szerint.

Tovább olvasom »
befektető, infláció, jegybank, kamatemelés, profit, részvénypiac

Elzárják a pénzcsapokat

piacesprofit.hu

Új korszak előtt állnak a piacok, hiszen a jegybankok sorra csökkentik piacösztönző tevékenységüket. A forgalomban lévő pénzmennyiség csökkenése negatívan hat a kötvénypiacokra, a részvénypiacok esetében azonban maximum átmeneti hullámokat kavarhat, hiszen a gazdasági növekedés felfelé tolja a vállalati profitokat és ezzel az árfolyamokat – nyugtatja meg a befektetőket a K&H.

Tovább olvasom »
befektetés, jegybank, kockázatkezelés, pénzpiac

Nehéz ügy: kedvező jelek és új kockázatok a világban

piacesprofit.hu

A 2008-as válság óta számos új politikai, pénzügyi és monetáris kockázat bukkant fel vagy vált nyilvánvalóvá a világban, de kedvező jelek is mutatkoznak. A befektetőknek újra kellett értékelniük a korábban jól működő alapvetéseket, a kockázatok kezelése új kihívások elé állítja a befektetési piacot – derült ki a Pioneer Investments Macro Advisory Forumán, ahol a kialakult helyzetet George Magnus, a világ egyik legnevesebb makroközgazdásza írta le.

Tovább olvasom »
alapkamat, jegybank, mnb

Történelmet írt a jegybank

Piac & Profit Kiadó Kft-2

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris manácsa 25 bázisponttal 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak, mindazonáltal nagy érdeklődéssel várják a befektetők a délután nyilvánosságra kerülő indoklást.

Tovább olvasom »
erste, forintárfolyam, jegybank, matolcsy györgy, részvénypiac, tőzsde

Matolcsy meglepte a piacot

piacesprofit.hu

Matolcsy György interjút adott a Dow Jones hírügynökségnek, amelyben meghlepően visszafogottan nyilatkozott a jegybank szerepéről, így erősödésnek indult a forint. Ugyanakkor Orbán Viktor Brüsszelben tett arról, hogy gyengüljön a magyar deviza.

Tovább olvasom »
alapkamat, erste, forintárfolyam, jegybank, részvénypiac, tőszde

Nyugtatgatjuk a piacokat, erősödhet a forint

piacesprofit.hu

Tegnap bejött a papírforma, a jegybank csökkentette az alapkamatot. Sőt, a monetáris tanács azt is kijelentette, hogy nincsen szükség további nem konvencionális eszközök alkalmazására. Ez azért fontos, mert a kormány üzeneteként is fel lehet fogni, legalábbis a tanácsban uralkodó erőviszonyok alapján.

Tovább olvasom »
ekb, független jegybank, jegybank, mnb, tranzakciós adó, tranzakciós illeték

Vizsgálja az EKB a jegybank megadóztatását

piacprofit.hu

Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta azt a levelet, amelyben a magyar kormány felkérte annak törvénymódosító javaslatnak a vizsgálatára, amely a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is kiterjesztené a tranzakciós illetéket – erősítette meg a hírt az MTI-nek Miltényi Eszter. Az EKB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa ugyanakkor a vizsgálat várható időpontjáról nem nyilatkozott.

Tovább olvasom »
devizatartalék, imf, imf-megállapodás, jegybank, jegybanktörvény, nemzetközi valutaalap

Megszületett a módosító – Jöhet a címlapfotó?

Privátbankár

Több ponton is meghátrált a kormány az MNB-törvény módosítása ügyében, de a legfontosabb kérdésekben nem ad jogi garanciát a nemzetközi partnereknek. A jogszabályt a parlament jövő héten fogadhatja el, s, ha az EKB és az IMF is rábólint, a tárgyalások elindulhatnak a nyári szünet előtt, vagyis készülhet majd arról címlapfotó júliusban, ahogy Varga Mihály kezet fog az IMF képviselőivel. Konkrét megállapodás a piaci szereplők szerint ősszel lehet.

Tovább olvasom »
eu/imf megállapodás, imf hitel, imf tárgyalás, jegybank, jegybanktörvény, matolcsy

Új változattal próbál szerencsét a kormány

piacprofit.hu

A kormány a jegybanktörvény-módosítási javaslat visszavonását és egy új beterjesztését tervezi – mondta a Népszabadságnak Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy ennek a forgatókönyvnek az elfogadása esetén akár már a jövő, vagy az azt követő héten szavazhat a jogszabályról a parlament.

Tovább olvasom »