jégtakaró

áramlat, éghajlat, Északi-sark, globális felmelegedés, jégtakaró, klímaváltozás, légkör, levegő, műanyag, plasztik, szennyezés

Kétszer gyorsabban melegszik az Északi-sark: végleg elolvad a jég

KlimaBlogger

Kétszer gyorsabban melegszik a légkör az Északi-sarkon, mint bolygónk többi részén. Tizenkét éve nem volt ilyen kicsi az Északi-sarkon található jégtakaró, mint 2017-ben és évre-évre sem lassul a visszahúzódása. Amerikai tudósok most már biztosak abban, hogy végleg búcsút mondhatunk az északi-sarki jégnek. És ez nemcsak a jegesmedvéknek rossz hír, hanem nekünk is.

Tovább olvasom »
déli-sark, éghajlatváltozás, Északi-sark, globális felmelegedés, jégtakaró, klímaváltozás, óceán, olvadás, tenger, tengerszint-emelkedés

5000 éve nem olvadt ilyen gyorsan a jég

KlimaBlogger

Tudósok a sarkkörön vett jégmintákból azt látják, hogy nagyjából 450 éve nem volt olyan mértékű felmelegedés Grönlandon, mint ami most tapasztalható. Ami azért bajos, mert az Északi-sark erősebben járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint az Antarktisz.

Tovább olvasom »
éghajlatváltozás, jégolvadás, jégtakaró, jövő, klímaváltozás, peter thiel, sziget, tenger, tengerszint-emelkedés, tengerszintemelkedés

Úszó miniállamokba menekülnének a gazdagok

KlimaBlogger

A vagyonos mogulok úszó mesterséges szigeteket terveznek, amelyek “vállalati diktatúraként” működnének. Olyan vonzóak lennének, hogy az emberek versenyeznének a helyért rajta és felárat fizetnének érte. De a projekt kezdeményezői eközben azt is állítják, hogy a középosztály szintén megengedheti majd magának, hogy beköltözzön.

Tovább olvasom »
film, globális felmelegedés, jégtakaró, klímaváltozás

Felmelegedés: itt a megcáfolhatatlan bizonyíték!

Kriston László

Klímaszkeptikus természetfotósból lett elkötelezett klíma-aktivistává James Balog, aki 2007 óta Grönlandon, Izlandon, Alaszkában és Montanában időzített pillanatképekkel dokumentálta a világ gleccsereinek egyre vészesebb mértékű olvadásának fázisait. A National Geographic sztárfényképészéről szóló Chasing Ice című dokumentumfilmet a 12. Transylvania Filmfesztiválon láttuk, az EcoTIFF programban.

Tovább olvasom »
ásványkincs, felmelegedés, globális felmelegedés, jégolvadás, jégtakaró, nyersanyag, nyersanyag-kitermelés, olaj, olajár

Versenyfutás Észak fekete aranyáért

PP/MTI

A globális fölmelegedés egyik következményeként gyorsuló ütemben olvad az Északi-sarkvidék jégpáncélja, megkönnyítve a mélyben rejlő ásványkincsek elérését és kiaknázását. Az Arktisszal határos öt állam évek óta vitázik arról, kihez tartozik az Északi-sark. A tét nem kevesebb, mint irdatlan kőolaj- és földgázkészletek, értékes érclelőhelyek birtoklása, valamint a jövő hajózási útvonalainak ellenőrzése.

Tovább olvasom »
felmelegedés, globális felmelegedés, jégkorszak, jégtakaró, klíma, klímaharc, klímaváltozás

Önmagát táplálja a felmelegedés

PP/MTI

Évezredeken át a jég fogságába szorult metángáz áramlik a légkörbe az olvadó Északi-sarkvidék területén – figyelmeztetnek a kutatók. A Nature Geoscience című folyóiratban közölt tanulmány szerzői szerint az ősi gáz kiáramlásának jelentős hatása lehet a klímaváltozásra. A metán üvegházhatása 23-szorosa a szén-dioxidénak, a jelenlegi klimatikus változásokban is a második legkártékonyabb szereplő. Légköri koncentrációja néhány évnyi stabilitás után mindig növekszik.

Tovább olvasom »
ipar, jégtakaró, klíma, klímaváltozás

Van, akinek jó a globális felmelegedés

PP/MTI

Világszerte egyre többen ismerik fel a globális felmelegedés jelentette veszélyt és igyekeznek tenni a káros hatások csökkentése érdekében. Vannak ugyanakkor olyanok, akiknek hasznot jelent, hogy az Északi sarkon már nincs mindig összefüggő jégtakaró.

Tovább olvasom »
Északi-sark, jégtakaró, klímaváltozás, óceán, tudomány

60 métert is emelkedhet a tengerszint?!

Kriston László

A hőmérséklet az Antarktikán 3 Celsius fokkal melegedett az elmúlt 50 évben. Korunkban tíz évente átlagosan 2,5 centiméterrel növekszik a tengerszint. A tudóstársadalom sokáig abban a hitben élt, hogy Grönland az északi sarkkörön és az Antarktisz a déli pólusnál évezredek vagy évszázadok alatt fogja elveszteni jégtakaróját. De az elmúlt két évtizedben nyert kutatási adatok már ebben az évszázadban legalább 18 centiméteres tengerszint-emelkedés várható, állítja az ENSZ Klímatanácsa (IPCC). A többi “forgatókönyv” jóval drasztikusabb változásokat jósol és visszafordíthatatlan olvadásról beszél.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor