iparűzési adó

cég, iparűzési adó, jog, működés, törvény, üzlet

Nem mindig törvényes a cégek napi üzleti gyakorlata

piacesprofit.hu

A széles körben elterjedt üzleti gyakorlatra hivatkozott egy vállalkozó, amikor érvényt akart szerezni a helyi iparűzési adója csökkentésének. Az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszt. A hazai cégeknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az adózásban a formai követelmények nem teljesítése jelentős hátránnyal járhat.

Tovább olvasom »
adózás, adózási határidő, helyi iparűzési adó, hipa, iparűzési adó

Itt a hipa ideje!

piacesprofit.hu

Március 16 a helyi iparűzési adó-előleg megfizetésének dátuma. A hipa szabályai változtak idénre, érdemes hát odafigyelni rá. Kinek, mennyit és hogyan kell fizetni? Cikkünkből kiderül.

Tovább olvasom »
adózás, hipa, iparűzési adó, költségcsökkentés

Vészesen közeleg a HIPA-előleg határideje

piacesprofit.hu

A naptári évvel megegyező üzleti évű helyi iparűzési adó (hipa) fizetésre kötelezettek esetében március 16-án kell megfizetni a 2016. első félévi hipa-előleget. Ugyan az önkormányzatoknak joguk van ettől eltérő fizetési határidőt is megállapítani, azonban ezzel igen ritkán élnek. Jó tudni, hogy nem kell hipa-előleget bevallaniuk, illetve fizetniük az előtársaságoknak, valamint az első adóelőleg fizetési időszakukra (júliustól következő év júniusáig terjedő időszakra) az adóköteles tevékenységüket jogelőd nélkül kezdő vállalkozóknak.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, hipa, iparűzési adó

Fontos változások jönnek az iparűzési adóban

piacesprofit.hu

Nagyon kell majd figyelni jövőre, mert az iparűzési adómódosítások több törvényben jelennek meg, különböző időpontokban, és lesznek olyanok, melyek csak 2017-től lépnek hatályba, az adózók a rájuk vonatkozó konkrét szabályokat csak a helyi önkormányzat rendeletéből ismerhetik meg. Együttműködő partnerünk, az Adó Online szakértőjének segítségével összefoglaltuk, mire is lehet számítani.

Tovább olvasom »
adóalap-csökkentés, hipa, iparűzési adó, jogi szabályozás, költségcsökkentés

Csökkenthet-e HIPA-alapot a bérleti díj?

piacesprofit.hu

A Kúria egy közelmúltbeli ítéletében ismét értelmezte a közvetített szolgáltatás fogalmát a helyi iparűzési adó (hipa) szempontjából – ezúttal a bevásárlóközpontok bérbeadási tevékenysége kapcsán. Bár az ítélet nem zárta ki annak elvi lehetőségét, hogy az üzemeltető a hipa alapját csökkentő tételként számolja el a bérleti díjat, ennek feltételéül azonban nehezen megugorható követelményeket támasztott – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Tovább olvasom »
adóteher, iparűzési adó, költségkímélés, pályázati pénzek, uniós források, uniós pályázatok

IPA-mentes településen szebb a cégek élete

piacesprofit.hu

Az iparűzési adó maximális mértéke 2 százalék, bár ez településenként eltérő. Vállalkozásoknak nagy segítség lehet, ha IPA-mentes településen jegyzik be cégüket, így több pénz maradhat a zsebükben, ráadásul vidéken egyes pályázatok is sokkal kedvezőbbek, mint a fővárosban.

Tovább olvasom »
iparűzési adó, kintlévőség kezelés, körbetartozás

5 tipp kinnlevőségek behajtásához

asalgo

Ma van az iparűzési határidő-előleg befizetési határideje, de előfordulhat, hogy kinnlevőségeink miatt nincs pénz a céges számlánkon. Az adóhivatal azonban nem kegyelmez: a fizetési határidő elmulasztása esetén akár 3 napon belül inkasszálhatja számlánkat. Mit tegyünk, hogy a lehető leggyorsabban pénzünkhöz juthassunk? Hogyan tudjuk behajtani kinnlevőségeinket a leggyorsabban?

Tovább olvasom »