hipa

adóbevallás, adózás 2018, hipa, társasági adó

Az iparűzési adóval küzdenek a mikrovállalkozások

piacesprofit.hu

A vállalkozásoknak május 31-ig kellett beadniuk éves bevallásaikat, kell közzétenniük beszámolójukat. Az Adótanácsadók Egyesülete szerint az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy nem csökkent az évzáráshoz kapcsolódó adminisztrációs terhelés, amely két területen: a társasági és a helyi iparűzési adó okozza a legnagyobb problémát.

Tovább olvasom »
adóbevallás, adókedvezmény, adómentesség, helyi iparűzési adó, hipa

Figyelmetlenséggel bukhatjuk az adómentességet

piacesprofit.hu

Januártól egyszerűsítette a helyi iparűzési adó bevallását NAV – legalábbis elvben. Ugyanis a központi megoldás nem feltétlenül egyszerű, és nem veszi figyelembe a helyi adómentességet, így az egyszerűen elveszhet a sorok között – hívja fel a figyelmet a Minősített Könyvelők Egyesülete.

Tovább olvasom »
adóbevallás, adózás 2017, helyi adók, hipa

A NAV is várja a hipa-bevallásokat

piacesprofit.hu

Január 1-jétől az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében lehetőség van arra is, hogy az adózók elektronikusan, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vallják be állandó jellegű helyi iparűzési adó (hipa) kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén pedig csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, adózás 2017, helyi iparűzési adó, hipa, kata, kiva

Adózás 2017: KATA, KIVA, HIPA, Eho, Szocho

piacesprofit.hu

Az adótörvényeket módosító javaslatcsomag a KATA, KIVA, iparűzési adó, Eho, Szocho, illeték és a szakképzési hozzájárulást érintően 2017. január 1-től fontos változtatásokat tartalmaz – az RSM Hungary szakértőjének segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb újdonságokat.

Tovább olvasom »
befektetés, beruházás, beruházások, beszállító, hipa, külföldi befektető

Lehagyta itthon Amerika a németeket

piacesprofit.hu

A tavalyi rekordév után idén az első fél évben is jelentősen nőtt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával Magyarországra érkező külföldi beruházások száma, a beruházások összértéke eléri 1,33 milliárd eurót – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Tovább olvasom »
adózás, adózási határidő, helyi iparűzési adó, hipa, iparűzési adó

Itt a hipa ideje!

piacesprofit.hu

Március 16 a helyi iparűzési adó-előleg megfizetésének dátuma. A hipa szabályai változtak idénre, érdemes hát odafigyelni rá. Kinek, mennyit és hogyan kell fizetni? Cikkünkből kiderül.

Tovább olvasom »
adózás, hipa, iparűzési adó, költségcsökkentés

Vészesen közeleg a HIPA-előleg határideje

piacesprofit.hu

A naptári évvel megegyező üzleti évű helyi iparűzési adó (hipa) fizetésre kötelezettek esetében március 16-án kell megfizetni a 2016. első félévi hipa-előleget. Ugyan az önkormányzatoknak joguk van ettől eltérő fizetési határidőt is megállapítani, azonban ezzel igen ritkán élnek. Jó tudni, hogy nem kell hipa-előleget bevallaniuk, illetve fizetniük az előtársaságoknak, valamint az első adóelőleg fizetési időszakukra (júliustól következő év júniusáig terjedő időszakra) az adóköteles tevékenységüket jogelőd nélkül kezdő vállalkozóknak.

Tovább olvasom »
helyi adó, helyi adók, helyi iparűzési adó, hipa, lóadó, önkormányzat

Helyi adók: próbálkoznak az önkormányzatok

kfarkas

Több mint egy éve már, hogy szabad kezet kaptak az önkormányzatok a helyi adók kivetésében, azaz gyakorlatilag bármire kitalálhattak egy adónemet, és azt illetékességi területükön rendeleti úton bevezethették. Habár a legtöbb önkormányzat az iparűzési, kommunális és idegenforgalmi adón kívül nem vet ki más sarcot, vannak lokális érdekességek, mint a kutyákra kivetett – igaz, rövid életű – adó, vagy a legújabbak, a giccsadó és a lóadó. Ám nem csak a különleges adónemekben vannak eltérések, érdemes tehát alaposan körülnézni, mielőtt döntünk, hová jelentjük be a cégünket, vagy hol létesítünk telephelyet.

Tovább olvasom »
hipa, innováció, k+f, uniós források

Felpörgethet minket az innováció

piacesprofit.hu

1200 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az évtized végéig a vállalatok innovációs törekvéseinek támogatására. Erre szükség is van, mert az egész régióban kevés az innovatív cég – hangzott el az Antall József Tudásközpont (AJTK), a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IBM sajtóbeszélgetésén.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, hipa, iparűzési adó

Fontos változások jönnek az iparűzési adóban

piacesprofit.hu

Nagyon kell majd figyelni jövőre, mert az iparűzési adómódosítások több törvényben jelennek meg, különböző időpontokban, és lesznek olyanok, melyek csak 2017-től lépnek hatályba, az adózók a rájuk vonatkozó konkrét szabályokat csak a helyi önkormányzat rendeletéből ismerhetik meg. Együttműködő partnerünk, az Adó Online szakértőjének segítségével összefoglaltuk, mire is lehet számítani.

Tovább olvasom »
adóalap-csökkentés, hipa, iparűzési adó, jogi szabályozás, költségcsökkentés

Csökkenthet-e HIPA-alapot a bérleti díj?

piacesprofit.hu

A Kúria egy közelmúltbeli ítéletében ismét értelmezte a közvetített szolgáltatás fogalmát a helyi iparűzési adó (hipa) szempontjából – ezúttal a bevásárlóközpontok bérbeadási tevékenysége kapcsán. Bár az ítélet nem zárta ki annak elvi lehetőségét, hogy az üzemeltető a hipa alapját csökkentő tételként számolja el a bérleti díjat, ennek feltételéül azonban nehezen megugorható követelményeket támasztott – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adózás, beszámoló, élelmiszerlánc-felügyeleti díj, hipa, kapcsolt vállalkozás, társasági adó, transzferár

Ezekre a határidőkre jó lesz ügyelni

kfarkas

A május sok szempontból nagyon fontos hónap a vállalkozásoknak, több fontos adózási határidő is ilyenkor jár le. Szakértőink és együttműködő partnereink segítségével összegyűjtöttük, mire kell ügyelni a számtalan adózási és számviteli szabály között.

Tovább olvasom »