helyi adók

adóbevallás, adózás 2017, helyi adók, hipa

A NAV is várja a hipa-bevallásokat

piacesprofit.hu

Január 1-jétől az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében lehetőség van arra is, hogy az adózók elektronikusan, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) vallják be állandó jellegű helyi iparűzési adó (hipa) kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén pedig csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat.

Tovább olvasom »
adózás, helyi adók

Adó a motorcsónakokra is

piacesprofit.hu

Megadóztatja a motorcsónakok tulajdonosait Budapest III. kerületének önkormányzata január 1-jétől, az intézkedéstől ötmillió forintos bevételt várnak. Nem ez az egyetlen szokatlan adónem a helyi adózásban.

Tovább olvasom »
adótörvény változások, adózás, helyi adók

Csak a képzelet szab határt a helyi adóknak

piacesprofit.hu

Van giccsadónk, hajóadónk, pónilóadónk, toronyadónk, traktoradónk, de akár termőföldadónk is – csak, hogy egy párat említsünk a mindennapi életünket színesítő települési adók közül. Nem vagyunk azonban teljesen védtelenek, ha az önkormányzatok ezen adók bármelyikét is kivetnék velünk szemben.

Tovább olvasom »
adóvisszatérítés, helyi adó, helyi adók, jogi tanács, kúria

Mit tehetünk, ha jogtalan a helyi adó?

piacesprofit.hu

Mikor aránytalan mértékű a helyi adó, illetve mikor diszkriminatív a helyi adóztatási gyakorlat? Mit tehet az adózó, ha nézete szerint az önkormányzat az ingatlanait aránytalan mértékű adóval terheli, vagy az adót diszkriminatív módon állapítja meg? Milyen eljárás keretében nyílik lehetősége a jogszabálysértőnek tekintett helyi adórendelettel szembeni jogorvoslatra? Visszakaphatja-e az általa már befizetett helyi adót, illetve milyen mértékű kamat illeti meg? Lássuk a válaszokat, a Kúria joggyakorlata alapján, a Faludi Wolf Theiss ügyvédi iroda szakértőinek segítségével.

Tovább olvasom »
helyi adó, helyi adók, helyi iparűzési adó, hipa, lóadó, önkormányzat

Helyi adók: próbálkoznak az önkormányzatok

kfarkas

Több mint egy éve már, hogy szabad kezet kaptak az önkormányzatok a helyi adók kivetésében, azaz gyakorlatilag bármire kitalálhattak egy adónemet, és azt illetékességi területükön rendeleti úton bevezethették. Habár a legtöbb önkormányzat az iparűzési, kommunális és idegenforgalmi adón kívül nem vet ki más sarcot, vannak lokális érdekességek, mint a kutyákra kivetett – igaz, rövid életű – adó, vagy a legújabbak, a giccsadó és a lóadó. Ám nem csak a különleges adónemekben vannak eltérések, érdemes tehát alaposan körülnézni, mielőtt döntünk, hová jelentjük be a cégünket, vagy hol létesítünk telephelyet.

Tovább olvasom »
adózás, építményadó, helyi adók, telekadó

Építményadó, telekadó: kinek kell fizetni?

piacesprofit.hu

2016. január 15-ig van mód arra, hogy az arra kötelezett személyek szankció veszélye nélkül eleget tegyenek építmény-, illetve telekadó bevallási kötelezettségüknek. Az, hogy kiknek kell ezt a bevallást készíteniük és benyújtaniuk, számos körülménytől függ – ebben nyújtunk most segítséget az RSM-DTM szakértőjének segítségével.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, adótörvény változások, adótörvények, adózás 2015, helyi adók, termőföld

Nem akarnak földadót

piacesprofit.hu

Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) helyteleníti a földadó kivetésének lehetőségét, egyben kezdeményezi, hogy a termőföld kerüljön ki a települési adó hatálya alól.

Tovább olvasom »
adózás 2013, e-ügyintézés, helyi adók

Egyszerűbben tervezhetők a helyi adók

kfarkas

Egyszerűbben áttekinthetik a hazai vállalkozások a helyi adók mértékét és a kapcsolódó kedvezményeket a MÁK honlapjára nemrégiben felkerült adatoknak köszönhetően – hívja fel a figyelmet a MAZARS. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint az online adatbázisból néhány kattintással lehívhatók a székhely vagy telephely létesítése céljából kiválasztott települések adózási feltételei.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor