geotermikus

biogazdálkodás, fenntartható termelés, fenntarthatóság, geotermikus, mezőgazdaság, paprika

Brüsszelben tarolt a fiatal magyar gazda

piac-profit.hu

Az Európai Néppárt által az Európai Parlamentben rendezett Fiatal Gazda Kongresszuson Bakó Dániel szentesi fiatal gazda geotermikus energiával fűtött paprikatermesztése nyerte a legfenntarthatóbb vállalkozás díját. A jelentős magyar siker rámutat arra, hogy az európai mezőgazdaság jövőjében növekvő szerepe van a megújuló energia hasznosításának.

Tovább olvasom »
geotermikus, magyarország, megújuló energia, technológia

Geotermikus nagyhatalommá válhat Magyarország

Kriston László

Eddig Izland, az USA, és a Fülöp-szigetek jártak élen a megújuló energiafajta kiaknázásában, újabban Kelet-Afrikában gyarapodnak az ilyen jellegű beruházások. A magyar gazdaságpolitika is előtérbe helyezné a Kárpát-medence mélyén rejlő geotermikus potenciál kiaknázását.

Tovább olvasom »
energia, föld, geotermikus, magyarország, megújuló energia, technológia

Földrengéseket okozhat hazánkban a geotermikus energia?

Kriston László

Svájcban, Németországban és az USA-ban pánikot keltettek az elmúlt 2-3 évben azok a földrengések, melyek geotermikus erőművek környékén történtek. A magyar kormány mégis jelentős szerepet szán ennek a megújuló energiafajtának. Biztonságosnak tartja-e a tudomány képviselői az új technológiát, mely a föld hőjét hasznosítja, vagy olyan kockázatos kimenetelű, hatású módszernek, amely megbolydítja a tektonikus lemezek dinamikáját?

Tovább olvasom »
fejlesztés, földrengés, geotermikus, megújuló energia

Energiát nyerhetünk a vulkánokból!

Kriston László

Miközben Indonéziában tombol a Merapi vulkán, másutt éppen e természeti jelenséget szeretnék befogni az emberiség javára. Közép-Amerikában új vállalkozások készülnek geotermikus energiát kinyerni a vulkánokból. A módszer jól jön a túlnyomórészt mezőgazdaságra hagyatkozó latin-amerikai nemzetgazdaságoknak, ahol a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás, a globális felmelegedés következtében erősödő trópusi viharok éreztetik hatásukat. A geotermális eljárás kritikusai azonban emberi kéz okozta földrengésektől tartanak.

Tovább olvasom »
energia, geotermikus, zöldség

Zöldségnagyhatalom még lehet Magyarország

klímablog/MTI

Geotermikus energiára alapozva több tízezer új munkahely teremthető a mezőgazdaságban az üvegházi zöldségtermesztés nagyobb arányú elterjesztésével, és így Magyarország rövid időn belül zöldségtermesztő nagyhatalommá válhat – állítja a gödöllői Szent István Egyetem Kertészeti Technológiai Intézetének vezetője.

Tovább olvasom »