gázvezeték

Angela Merkel, eu, földgáz, gáz, gázvezeték, moszkva, putyin, szankció, ukrajna, vlagyimir putyin

Putyin a szankciók ellenére is megépíti a két európai gázvezetéket

Kriston László

Putyin Ukrajna kikerülésével akar gázt juttatni az EU-ba és fütyül az amerikai és az uniós szankciókra. Pluszköltséggel és némi késéssel ugyan, de a Gazprom be fogja fejezni a két gázvezetéket, melynek építési munkálatait a nyáron már felgyorsította. Turbósebességgel folynak a munkálatok: 6 hét alatt 100 kilométert haladtak.

Tovább olvasom »
földgáz, gáz, gázkereskedő, gáztároló, gázválság, gázvezeték

Makó: Ott a gáz, csak ki kell termelni

PP/MTI

Ötéves a Falcon Oil & Gas Ltd. (Falcon) magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (TXM) bányatelke; a cégnek ez idő alatt sikerült bizonyítania, hogy a Makói-árokban jelentős méretű nem-hagyományos gázkészlet található.

Tovább olvasom »
déli áramlat, eu, gázvezeték, nabucco, oroszország

EU-orosz gázalku: egymásnak feszülnek

Euractiv

A történelmi léptékű EU-orosz csúcstalálkozót után az orosz energiaügyi miniszter ismertette az EurActivval az orosz tárgyalási eredményeket. Oroszország a hosszú távú gázexportőri szerződések terén és a déli gázvezeték-háborúban is kisebb taktikai engedményeket ért el. Az éles hangnem ellenére sem Putyin, sem Barroso nem tudta a másikra kényszeríteni az akaratát. A taktikai engedmények sorsdöntőek lehetnek Közép-Európában.

Tovább olvasom »
eu, gázvezeték, nabucco

Mikor érkezhet Magyarországra azeri gáz?

Euractiv

Az EU illetékesei el szeretnék érni két stratégiai fontosságú, tervezett gázvezeték egyesítését. A Magyarországot is érintő Nabucco és az Azerbajdzsánt Olaszországgal összekötő ITGI ugyanazokból a forrásokból szeretne földgázt juttatni Dél- és Közép-Európába. Az Európai Bizottság az egyes projektek bizonytalanságát szeretné a „Déli Gáz Korridor” kooperációjával csökkenteni. A Nabucco vezeték és az azeri gáz Magyarországra érkezése a bizonytalan jövőbe halasztódhat

Tovább olvasom »
gázvezeték, nabucco

Egy lépéssel eltávolodhatunk az orosz függőségtől

MTI

Az Európai Bizottság elnöke és energiaügyi biztosa csütörtökön Azerbajdzsánba látogat, hogy közös nyilatkozatot írjon alá a helyi elnökkel egy Európába vezető földgázvezeték megvalósításáról – írta a Handelsblatt, a Nabucco szempontjából áttörésként értékelve a lépést.

Tovább olvasom »
déli áramlat, gáz, gázvezeték, nabucco

Pénz áll a házhoz: a Nabucco-projekt lassan beindul

klímablog/MTI

Megbízólevelet írtak alá hétfőn Brüsszelben a Nabucco gázvezeték hálózat részvényesei több nemzetközi pénzügyi intézménnyel, amely a Nabucco kiépítéséhez 4 milliárd euróig terjedő finanszírozást jelenthet. Putyin orosz kormányfő a Déli Áramlat mellett kampányolt, míg Bosznia gyors reagálásában a uniós projekt melletti csatlakozásról beszélt.

Tovább olvasom »
gáz, gazprom, gázvezeték

Gázvezeték-verseny: franciák is beszállnak

klímablog/MTI

A GdF Suez tárgyalásokat kezdett az orosz Gazprom gázipari konszernnel a francia közüzemi vállalat esetleges részvételéről az Északi-tengeren keresztül húzódó nyomvonalra tervezett tenger alatti Északi Áramlat gázvezeték létesítésében – jelentette be a GdF Suez ügyvezető igazgatója

Tovább olvasom »
energia, gáz, gázvezeték, oroszország, ukrajna

Itt az újabb gázkonfliktus

MTI

A hét elején az EU és Ukrajna megállapodást írt alá az ukrajnai gázvezeték-rendszer korszerűsítéséről, s az orosz vezetők világosan jelezték, hogy ezt rossznéven veszik, és nem marad következmények nélkül. Azóta Moszkva naponta érezteti ezt az erősen rászoruló Ukrajnával.

Tovább olvasom »