gazdaságélénkítés

beruházás, európai unió, gazdaságélénkítés

Nem fizetnek többet az eurozóna tagjai, hogy másoknak jobb legyen

PP/MTI

Az eurót használó országok pénzügyminiszterei nem fogadták el azt az Európai Bizottság által novemberben tett javaslatot, amely szerint a gazdagabb országok éves gazdasági teljesítményükből 0,5 százalékkal többet fizessenek be a költségvetésbe az európai gazdaság élénkítése érdekében – közölte Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke hétfőn, az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozást követően.

Tovább olvasom »
gazdaságélénkítés, helyi pénz

Ez lenne a gazdaságélénkítés csodaszere?

Kolossa Katalin

Nagy gazdasági válságok alatt és után, valamint pénz- és hitelszűke esetén is gyakran megoldásként merül fel a helyi fizetőeszköz bevezetése. A szakemberek egy része jó lokális gazdaságélénkítőnek tartja, mások szerint viszont több hátulütője is lehet a bevezetésüknek. Magyarországon jelenleg három helyi pénz működik, de több helyütt fontolgatják ilyen fizetőeszköz bevezetését. A már meglévő helyi pénzek, térségi utalványok kibocsátói most szakmai szervezet létrehozását tervezik Helyi Pénzek Szövetsége néven, amelyet március végén, Sopronban alapítanának meg. A helyszín nem véletlen: az első és eddig sikeresnek bizonyult hazai pénzhelyettesítő a 2010-ben forgalomba hozott soproni kékfrank.

Tovább olvasom »
gazdaságélénkítés, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, gazdaságpolitika, munkahelyvédelmi akcióterv, orbán-kormány

Inkább a kormány, mint Brüsszel miatt vannak gondjaink

piac-profit.hu

A kormányzat szerint a magyar gazdaság problémamentes lenne, ha az euróövezet nem nézne komoly gondok elé. Ebből következően az EU/IMF hitelkeret is csupán azért szükséges, mert külső problémákkal kell majd szembenéznünk. A kormány első hallásra reálisnak ható gazdasági pillanatképe azonban hamis, a tények határozottan mást mutatnak.

Tovább olvasom »
erste, euró árfolyam, európai unió, euróválság, forintárfolyam, gazdaságélénkítés, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, gazdaságpolitika, görög válság, részvény, spanyol mentőcsomag

Nyár van, de csak kapkodjuk a fejünket

Erste-elemzés

Az EU vezetői 9 órás megbeszélést tartanak, hogy aztán megerősítsék azt, amit már korábban is eldöntöttek. Pluszként további engedményeket adnak a spanyoloknak. Így kapnak egy kis levegőt, a GDP 1%-ra rúgó könnyítést, na meg egy év haladékot.

Tovább olvasom »
dollár, euró, euró árfolyam, euróválság, forint, forintárfolyam, gazdaságélénkítés, gazdasági növekedés, gazdaságpolitika, tőzsde

Ma is erősödhet a forint

Erste-elemzés

„Hoztam is, meg nem is” a Mátyás királyról szóló népmese szerint. Ezt láthattuk tegnap a Fed ülés után. Meghosszabbították a hosszú kötvényvásárlásokat, amelyeket a rövid kötvényeladásokból finanszíroznak.  A forint közben töretlenül erősödik az euróval szemben.

Tovább olvasom »
eu/imf megállapodás, foglalkoztatás, gazdaságélénkítés, gazdasági növekedés, gazdaságpolitika, gdp, imf, imf hitel, imf tárgyalás, közfoglalkoztatás, munkanélküliség

GKI: Semmi jóra ne számítsunk

piacesprofit.hu

Az I. negyedévi adatok a magyar gazdaság EU-n belül kirívóan jelentős visszaesését jelzik. A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint az európai és hazai várakozások romlása, a költségvetési kiigazítás keretében bejelentett adóemelések és a reáljövedelmek 3% körüli idei visszaesése következtében idén már nem várható a gazdasági növekedés megindulása.

Tovább olvasom »
feldolgozóipar, gazdaságélénkítés, gazdasági növekedés, gazdaságpolitika, válság

Behúzta a vészféket a feldolgozóipar

PP/MTI

Stagnált a magyar feldolgozóipar az idei év első negyedévében a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. felmérése szerint A Kopint-Tárki szerint a magyar feldolgozóipar számára továbbra is a kereslethiány jelenti a legnagyobb akadályt, ami akár globális kereslethiánynak is nevezhető, hiszen ebben a negyedévben már világosan megdőlni látszik az a korábbi években stabilnak tűnő trend, miszerint az exportra való termelés biztos hátteret jelent a vállalatoknak.

Tovább olvasom »
értékesítési szövetkezet, gazdaságélénkítés, gazdasági növekedés, mezőgazdaság, szövetkezet

Nem a múlté a szövetkezet

Sebők Orsolya

Neveztük őket kollektívának, közösségnek, gazdálkodószervezetnek, szövetkezeti társaságnak, egyesületnek, de az egykor virágzó szövetkezetek mára ellehetetlenültek Magyarországon. Számos európai államban viszont ma is jelentős gazdasági tényezők. Ez a forma ugyanis sok téren az egyedüli versenyképes megoldást nyújtja, helyzetbe hozhatja a kistermelőket, és orvosságot jelenthetne a foglalkoztatottság bajaira is.

Tovább olvasom »