gabonapiac

gabonapiac, mezőgazdaság

Közepes minőségű lehet az idei búza

piacesprofit.hu

A tavalyinál alacsonyabb hektolitertömegek, de javuló fehérje és sikértartalom jellemzik az idei búzát. A mennyiség várhatóan alacsonyabb lesz a múlt évinél, de ez csak a kivitel mennyiségére van hatással, a hazai keresletet bőven fedezi a termés – áll a Gabona Control előzetes vizsgálatok alapján készített összefoglalójában.

Tovább olvasom »
búzatermés, gabonaárak, gabonapiac, gabonatermesztés, hazai termés, mezőgazdaság

Az idei búzatermés fele lesz külföldön értékesíthető

PP/MTI

Az aratás eddigi tapasztalatai alapján az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható – jelentette ki a földművelésügyi miniszteraratási szemlével egybekötött pénteki sajtótájékoztatóján, a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézet búzatáblájánál, Karcag határában.

Tovább olvasom »
agrárium, előrejelzés, gabonaárak, gabonapiac, import, mezőgazdaság, szállítási költségek

Új kihívások előtt a mezőgazdaság

piacesprofit.hu

Folytatódik a mezőgazdasági termékek két fő trendje: a növényi termékek magas készletszintje lefelé, míg az állati termékek esetében a kínai import élénkülése fölfelé tolja az árakat. A hosszú készletezés és a mérséklődő szállítási költségek miatt megjelenő új exportpiaci szereplők pedig mindeközben újabb kihívások elé állítják az ágazatot a K&H elemzése szerint.

Tovább olvasom »
gabonaárak, gabonapiac, mezőgazdaság

Most meg túl jó a termés, az a gond

piacesprofit.hu

A prognózis valósággá vált. Bár sokan kételkedtek benne, végül mégis annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. A rekord közeli terméseredmények szerte a világban tényleges globális rekordot eredményezhetnek.

Tovább olvasom »
élelm, gabonapiac, globális felmelegedés, klímaváltozás, mezőgazdaság, növénytermesztés

Mérgező lehet a búza a klímaváltozástól

klímablog

A szélsőséges időjárás új mellékhatását fedezték fel tudósok. Ahogy küzdenek a kedvezőtlen időjárással az élelmiszer- és takarmánynövények egyre több vegyi anyagot halmoznak fel magukban, s ez ártalmas lehet az emberek és az állatok egészségére.

Tovább olvasom »
agrárium, gabonapiac, mezőgazdaság

Hagyományok helyett tudatosság kéne

piacesprofit.hu

A hazai búza- és kukoricatermesztésből hiányzik a tudatosság és az odafigyelés, hagyományok alapján termelünk, holott ez a két gabonafajta a fő növényi kultúránk – hangzott el a K&H és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén.

Tovább olvasom »
agrártámogatás, gabonapiac, mezőgazdaság

Lesz mit ropogtatni a stadionokban

piacesprofit.hu

A következő években a napraforgó vetésterületének jelentős növekedésével lehet számolni, egyrészt a kedvező terményárak miatt, másrészt azért, mert a napraforgó jobban viseli az aszályos időszakokat – közölte a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország.

Tovább olvasom »
agrárium, gabonapiac, mezőgazdaság, spekuláció, termelői árak

Ezt művelte a spekuláció a gabonapiacon

piacesprofit.hu

A világ gabonatermésének majdnem 70 százalékát a búza és a kukorica teszi ki idén. A korábbi magas árak miatt sokak érdeklődését felkeltette az árutőzsde gabonaszekciója az elmúlt években. Ez a figyelem pedig azt is jelentette, hogy a piacot torzító hatások érték. Megjelent a spekuláció és vele együtt a bizonytalanság mértéke fokozódott. Ez pedig az időjárás kiszámíthatatlanságával együtt időnként túl sok a piacnak.

Tovább olvasom »