gabonaárak

exportértékesítés, gabonaárak, gazdák, növénytermesztés, termésmennyiség

Komoly kihívást jelent a gazdáknak az alacsony gabonaár

piacesprofit.hu

A tartósan alacsony gabonaárak mellett a termelők értékesítési hajlandósága is egyre visszafogottabb, így folyamatosan nő a tárolási idő és a készletnagyság. Mindez komoly kihívást jelent a gazdák számára, amire a megfelelő fajtaválasztással és tárolási technológiával egyaránt fel kell készülni – hangzott el a K&H és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén.

Tovább olvasom »
búzatermés, gabonaárak, gabonapiac, gabonatermesztés, hazai termés, mezőgazdaság

Az idei búzatermés fele lesz külföldön értékesíthető

PP/MTI

Az aratás eddigi tapasztalatai alapján az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható – jelentette ki a földművelésügyi miniszteraratási szemlével egybekötött pénteki sajtótájékoztatóján, a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézet búzatáblájánál, Karcag határában.

Tovább olvasom »
agrárium, előrejelzés, gabonaárak, gabonapiac, import, mezőgazdaság, szállítási költségek

Új kihívások előtt a mezőgazdaság

piacesprofit.hu

Folytatódik a mezőgazdasági termékek két fő trendje: a növényi termékek magas készletszintje lefelé, míg az állati termékek esetében a kínai import élénkülése fölfelé tolja az árakat. A hosszú készletezés és a mérséklődő szállítási költségek miatt megjelenő új exportpiaci szereplők pedig mindeközben újabb kihívások elé állítják az ágazatot a K&H elemzése szerint.

Tovább olvasom »
gabonaárak, gabonapiac, mezőgazdaság

Most meg túl jó a termés, az a gond

piacesprofit.hu

A prognózis valósággá vált. Bár sokan kételkedtek benne, végül mégis annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. A rekord közeli terméseredmények szerte a világban tényleges globális rekordot eredményezhetnek.

Tovább olvasom »
élelmiszerár, fao, gabonaárak, mezőgazdaság, oecd

Bővülő termelés, alacsonyabb árak – ezt hozza a következő évtized

piacesprofit.hu

Bőséges termés a gabonák esetében, megnövekedett termelékenység és visszafogott ütemű növekedés a kereslet terén – minden tényező adott a mezőgazdasági termékek árainak fokozatos csökkenéséhez. Mégis, az árszint várhatóan nem megy az alá, amit a kétezres évek elején tapasztaltunk, állapítja meg a legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés, amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen jegyez.

Tovább olvasom »
élelmiszer, gabonaárak, mezőgazdaság

Olcsóbbak lettek a gabonafélék

piacesprofit.hu

Az első negyedév elején általános tendenciaként kis mértékben emelkedtek a gabonaárak hazánkban. Ez a folyamat január-február fordulóján tetőponthoz érkezett és az árak a továbbiakban fel-le ingadoztak. Ezt a jelenséget váltotta fel idén áprilisban egy egyértelműbb irány: az árak elkezdtek lefelé csordogálni.

Tovább olvasom »
gabonaárak, gabonapiac, mezőgazdaság

Nagyot zuhantak a gabonaárak

piacesprofit.hu

Átlagosan 19 százalékkal lettek olcsóbbak a gabonafélék 2013 decembere és 2014 decembere között a Magro.hu mezőgazdasági piactéren. A nagy zuhanásban mindegyik gabonaféle érintett volt, de leginkább a kukorica ára esett, összesen 21 százalékot.

Tovább olvasom »
gabonaárak, gabonapiac, mezőgazdaság

Nagyot estek a gabonaárak

piacesprofit.hu

Novemberben összesen 14 százalékot zuhant az előző hónaphoz képest a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX), így az ősz végén 8184,4 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Tovább olvasom »
gabonaárak, gabonapiac, mezőgazdaság

Aranyat ért a májusi eső

piacesprofit.hu

Megkezdődött az aratás az országban; a gazdálkodók már minden megyében megkezdték az őszi árpa betakarítását. Búzából nem lesz kevesebb, mint tavaly, az enyhe tél és a májusi csapadék javított a gabonatermésen.

Tovább olvasom »