fukusima

atomenergia, fukusima, környezetvédelem

Még száz évig is kísérthet Fukusima

piacesprofit.hu

A Fukusima körüli kitelepítési zónában végzett legfrissebb Greenpeace-mérések azt mutatják: a sugárzás szintje a területen továbbra is többszörösen meghaladja a lakosságra vonatkozó nemzetközi határértéket, így a területekre még évtizedekig nem lehet visszaköltözni.

Tovább olvasom »
atomenergia, film, fukusima, japán, katasztrófa, válságkezelés

Leleplező film készült: fukusimai katasztrófa emberközelből

Kriston László

Túlterhelt hatóságok, inkompetens, három napot késő katasztrófaelhárítás, rothadó hullák. Nincs rá biztosíték, hogy egy másik országban másképp zajlana le az atomreaktor-katasztrófa. A tévéhíradókból nem ismert meghökkentő pillanatokat, mozzanatokat kapott lencsevégre a fukushimai atomreaktor tragédiájáról a helyszínen készült dokumentumfilm, a Nuclear Story, melyet a Thesszaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttuk.

Tovább olvasom »
atomenergia, fukusima, katasztrófa

Bontják a fukusimai reaktort

piacesprofit.hu

Egy speciális, távirányítású daruval megkezdték a fukusimai egyes reaktorblokk bontását. Az üzemeltető reményei szerint 2018-ban a sérült fűtőelemeket is kiemelhetik. A gond csak az, hogy senki sem tudja, mi van a reaktor belsejében.

Tovább olvasom »
atomerőmű, fukusima, japán, napenergia, technológia, űrkutatás

Fukusima helyett: napenergiát a Holdról

klímablog

Egy japán vállalat azt találta ki, szolárenergia-farmot létesít a Holdon, hogy így fedezze a szigetország energiaigényét, miután bezárták utolsó működő atomreaktorukat is. Az atomerőművek állandó veszélynek voltak kitéve Japánban, ahol rendszeresek a földrengések egy közelben meghúzódó tektonikus törésvonal miatt.

Tovább olvasom »
atomenergia, fukusima, természeti katasztrófa

Két éve robbant Fukusima

kfarkas

Immáron két éve, hogy az elmúlt két évtized legnagyobb nukleáris balesete az atomenergiával kapcsolatos álláspontjuk pillanatnyi átgondolására késztette a fejlett országokat. A világ mégsem mondott le az atomenergiáról, Magyarország néhány hónapja kötelezte el magát egy újabb atomerőmű építése mellett, Japán pedig újraindítja leállított erőműveit. Közben a sugárszennyezett Fukusima prefektúrában folyik a kármentés, a kitelepített lakosoknak pedig meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy soha nem térhetnek vissza otthonaikba.

Tovább olvasom »