föld

ausztrália, élet, föld, kőzet, mikrofosszília, mikroorganizmus

Jóval korábban alakulhatott ki az élet, mint gondoltuk

PP/MTI

A földi élet kezdete 3,5 milliárd évnél korábbra nyúlik vissza – állítják amerikai kutatók, akik a valaha talált legrégebbi megkövesedett maradványokként azonosították azokat a mikrofosszíliákat, amelyeket egy csaknem 3,5 milliárd éves kőzetben fedeztek fel Nyugat-Ausztráliában.

Tovább olvasom »
épület, föld, földtulajdon, ingatlan, jog, osztott tulajdon, Ptk., tulajdonjog

Mire jó a föld és az épület tulajdonjogának megosztása?

piacesprofit.hu

A pár éve hatályba lépett új Ptk. egyik kevésbé ismert szabálya szerint ma már lehetőség van arra, hogy az ingatlan tulajdonosa szétválassza a földterület és a rajta álló épületek tulajdonjogát, és azokat külön ingatlanként kezelje vagy hasznosítsa. Az üzleti gyakorlat egyelőre óvatosan közelít a lehetőséghez: bár a tulajdonjogok megosztása akár az ingatlanfejlesztési, vagy a hitelfelvételi gyakorlatot rugalmasabbá teheti, egyelőre jogi bizonytalanságok hátráltatják a koncepció szélesebb körű elterjedését – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Tovább olvasom »
emberiség, fenntartható fogyasztás, föld, környezetszennyezés, túlfogyasztás

Ma van a túlfogyasztás világnapja

piacesprofit.hu

Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Mától a jövőnket használjuk el: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.

Tovább olvasom »
felelősség, föld, föld napja, környezetvédelem

Mindenki egyért – a Föld Napja

PP/MTI

Immáron negyvenkét éve minden év április 22-én ünnepli a világ a Föld Napját. Csaknem fél évszázada ezen a napon  25 millió amerikai emelte fel a szavát a természetért. Számos programot ajánulnk a környezettudatosság jegyében, de a környezetért való felelősségnek egész évre ki kellene tartania.

Tovább olvasom »
föld, környezetvédelem, megállapodás, ózon, technológia

Rekord nagyságú lett az ózonlyuk!

Kriston László

Az Északi-sark fölötti ózonlyuk történetében soha nem látott nagyságúra terebélyesedett idén. Holott mindig kisebb volt, mint a déli-sarki ózonlyuk. Ennek okát a széljárásnak és hidegnek tudják be, melyek “ideális” körülményeket biztosítottak az ózonpusztító vegyületek terjedésének.

Tovább olvasom »
agrár, föld, földalap, mezőgazdaság

“A magyar föld a magyaroké!”

Gergely László-5

Lehet, hogy csak „hitvita”, lehet, hogy más és több, de tény: a hivatalos megítélés szerint bőven van spekuláció a földpiacon. A Nemzeti Földalap Szervezet (NFA) elnöke, dr. Sebestyén Róbert szerint a magántulajdonban lévő földek esetében és számtalan módot alkalmazva „működik” ez a nemkívánatos jelenség.

Tovább olvasom »
agrár, föld, gazdaságpolitika, mezőgazdaság

Kié lesz az ígéret földje?

Gergely László-5

A kormányzat föld- és birtokpolitikájában fő helyet kapnak a családi agrárvállalkozások, sok esetben még állami földdel is segíteni igyekeznek ennek a körnek, csakhogy ezt az „adományt” a valóság által még nem igazolt kül- és belföldi titkos zsebszerződéseket kötő befektetőktől akarják visszaszerezni. Az agrárkormányzat nem külföldiellenes politikát folytat, csak a spekulációs úton elérni remélt árkülönbözetet kívánja jogi eszközökkel kivédeni.

Tovább olvasom »
föld, tudomány

Süllyed az Alföld, de senki nem tud róla…

PP Online

Magyarország egyes területei – ezen belül például Alföld északi része – a tektonikai mozgások miatt az elmúlt 30-40 évben 15-16 centimétert süllyedtek, miközben például az Északi-középhegység emelkedik. A nagy területű mozgásokat közvetlenül nem érezzük, de árvízi szempontból a jelenség fontos, mert a Vaskapu nem süllyed, így lelassulhat a Kárpátokból érkező víz kifolyása.

Tovább olvasom »
energia, föld, geotermikus, magyarország, megújuló energia, technológia

Földrengéseket okozhat hazánkban a geotermikus energia?

Kriston László

Svájcban, Németországban és az USA-ban pánikot keltettek az elmúlt 2-3 évben azok a földrengések, melyek geotermikus erőművek környékén történtek. A magyar kormány mégis jelentős szerepet szán ennek a megújuló energiafajtának. Biztonságosnak tartja-e a tudomány képviselői az új technológiát, mely a föld hőjét hasznosítja, vagy olyan kockázatos kimenetelű, hatású módszernek, amely megbolydítja a tektonikus lemezek dinamikáját?

Tovább olvasom »
erdő, fenntarthatóság, föld, föld napja, környezetvédelem

364 átlagos hétköznap bolygónk védelmében

klímablog

A társadalom április 22-ére, a Föld Napjára minden évben kiemelt évfordulóként tekint. Ilyenkor legalább egy napig igyekszünk környezettudatosabban viselkedni, óvni a természetet. Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton emlékezik meg az év másik 364 teljesen átlagos napjáról, amikor a természet, az erdő szolgálja a mi érdekeinket.

Tovább olvasom »