fenntartható termelés

fenntartható termelés, gmo, műhús

A műhús is GMO

Kriston László

Az állattenyésztés üvegházgázvonzata óriási, a hús iránti globális igény egyre nő. Egy amerikai cég húsmentes húspogácsát fejlesztett ki hamburgerhez, de génmódosított növényeket használ hozzá, ami szintén nem a zöldek kedvence. Az eljárás számos kérdést és kételyt is felvet.

Tovább olvasom »
élelmiszer-kereskedelem, fenntartható termelés, fenntarthatóság, környezetvédelem

A sötét titok a csokoládé mögött

kfarkas

Ahogy világszerte növekszik a csokoládé iránti igény, úgy egyre nagyobb területeken irtják ki az őserdőt Nyugat-Afrikában. A cégek tisztában vannak, vagy tisztában lehetnének a környezeti károkkal, de minden érintett inkább elfordítja a szemét.

Tovább olvasom »
állatvédelem, európai unió, fenntartható termelés, kap, környezetvédelem, mezőgazdaság, natura 2000

Csak törvényekkel nem lehet megvédeni a madarakat

piacesprofit.hu

Az EU természetvédelmi jogszabályai és agrár-környezetgazdálkodási programjai ugyan hozzájárulnak a mezőgazdasági területeken élő madárfajok védelméhez, de eredményüket gyengíti az intenzív mezőgazdaság kétségbeejtő hatása – derül ki az európai BirdLife és partnerszervezetei által végzett kutatás eredményeiből.

Tovább olvasom »
fenntartható fejlődés, fenntartható termelés, k+f, környezetbarát közlekedés

Sivatagi cserjéből készülhet a zöld gumi

klímablog

A környezetbarátabb közlekedéshez nem csak az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentése járul hozzá, de az is, ha a “hozzávalók” gyártása kevésbé terheli meg a környezetet. A trópusi vidékeken termő kaucsuk helyett most új opciót kísérleteztek ki a gumigyártásban.

Tovább olvasom »
fenntartható termelés, zöld divat, zöld termékek

Mennyire méregmentesek a divatcégek?

piacesprofit.hu

A Greenpeace nyilvánosságra hozta értékelését, hogyan állnak a divatcégek a méregtelenítéssel. A „Detox-kifutó” („Detox Catwalk”) nevű online felületen elérhető értékelésben a szervezet aszerint értékeli a legnagyobb divatmárkákat, hogy azok milyen hatékonyan vonják ki a mérgező anyagokat a gyártási láncukból, illetve mit tesznek a vízszennyezés megállításáért.

Tovább olvasom »
élelmiszertermelés, fenntartható termelés, mezőgazdaság

Belefulladunk a műtrágyába

piacesprofit.hu

2018-ra a világ műtrágyaigénye meghaladhatja a 200,5 millió tonnát, ami 25 százalékkal magasabb szintet jelent a tíz évvel korábbihoz képest. A megnövekedett műtrágyahasználat azonban komoly környezeti károkat okozhat.

Tovább olvasom »
fenntartható termelés, fenntarthatóság, fogyasztói élmény

Mégis megéri zöldnek lenni

piacesprofit.hu

Az ezredfordulós nemzedék elvárása átformálja a csomagolóanyagok piacát, elvárják a fenntarthatóságot a fogyasztók a cégektől, ezért megéri megújuló forrásból érkező csomagolást használni, mert a vásárlók jelentős része akár többet is fizet egy ilyen termékért.

Tovább olvasom »
felelős vállalat, fenntartható termelés, kistermelő, tudatos fogyasztás, vendéglátás

Nem könnyű friss hazait választani

piacesprofit.hu

Egyre több olyan étterem van ma Magyarországon, amelyek számára fontos cél, hogy friss, szezonális és lehetőleg helyi termelőktől származó alapanyagokból főzzenek. Számos akadály hárul azonban eléjük, melyek miatt ezt nem tudják maradéktalanul érvényesíteni.

Tovább olvasom »
céghír, felelős vállalat, fenntartható termelés

Pálmaolaj: csak tiszta forrásból

piacesprofit.hu

Az Unilever nyilvánosságra hozta a legfrissebb pálmaolaj-beszerzéssel kapcsolatos jelentését. Az összefoglaló szerint a vállalat az európai élelmiszer-portfóliójában felhasznált pálmaolaj száz százalékát nyomon követhető, igazoltan fenntartható forrásból szerzi be 2014 végére.

Tovább olvasom »