fenntartható mezőgazdaság

alga, alternatív, élelmiszer, élelmiszerbiztonság, élelmiszerellátás, fenntartható mezőgazdaság, gumós, hínár, lucerna, növény, zöldség

Lótusz és kender lehetnek a jövő alapélelmiszerei

Kriston László

Az anyatermészet éléskamrája sokkal gazdagabb, mint ahogy azt a nyugati világ kulináris hagyományai felismerték. Az élelmiszeripari vállalatoknak is át kell állniuk egy sokszínűbb alapanyag-skálára, ha csökkenteni akarják a mezőgazdaság ökolábnyomát és erősíteni a globális élelmezésbiztonságot.

Tovább olvasom »
agrárgazdaság, fenntartható mezőgazdaság, precíziós gazdálkodás

Mezőgazdaság: csak precízen

kfarkas

Laptoppal vezérelt traktor, műholdak, drónok. Sok fogalom a precíziós gazdálkodás kapcsán, amely alapján úgy tűnhet, mintha sci-fi-be illő forradalom zajlana a magyar földeken. Ellátogattunk egy precíziós gazdálkodást folytató gazdaságba, hogy élőben lássuk a mezőgazdaság 4.0-t. A Lipták-farmon azt tapasztaltuk, hogy a valóság bizony messze meghaladja a képzeletünket.

Tovább olvasom »
állattenyésztés, fenntartható gazdálkodás, fenntartható mezőgazdaság, környezetvédelem

Tíz deka marhahúshoz 370 négyzetméternyi föld kell

PP/MTI

Az élelmiszertermelés környezeti hatásainak eddig legátfogóbb elemzését készítették el brit és svájci kutatók, adataik alapján megállapították, hogy a hús- és tejtermékek fogyasztásának visszafogása az egyedüli leghatásosabb mód a bolygónkra gyakorolt környezeti hatás csökkentésének.

Tovább olvasom »
fenntarható fejlődés, fenntartható mezőgazdaság, Kopátsy Sándor, környezetvédelem

…és a homo sapiens meghódította a földet

piacesprofit.hu

Kopátsy Sándor történész-közgazdász, korunk meghatározó gondolkodója 96 éves. Szelleme most is fiatalosan ragyog, ír, publikál, vitázik. A Piac & Profit alapítója, szerkesztő bizottsági tagja három születésnapi kívánságát, legfrissebb írásait juttatta el hozzánk. Változtatás nélkül megosztjuk olvasóinkkal mind a hármat a következő napokban, hónapokban. Tanuljunk tőle!

Tovább olvasom »
európai bizottság, fenntartható mezőgazdaság, mezőgazdaság, nak, vidékfejelesztés

Több eszköz és stabilabb jövedelem a jövő gazdáinak?

piacesprofit.hu

A Copa-Cogeca a 2017. április 27-28-án tartott elnökségi ülésén megvitatta a tagszervezetekkel a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjére vonatkozó álláspontját, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát Kis Miklós Zsolt alelnök képviselte. Az európai farmereket és szövetkezeteket képviselő szervezet az ülésen elfogadott állásfoglalásában egy erősebb, fenntarthatóbb és korszerűbb, a jelenlegi és jövőbeli kihívásokra megfelelőbb válaszokkal szolgáló KAP szükségességét hangsúlyozza.

Tovább olvasom »
élő vidék, fenntartható mezőgazdaság, klímaváltozás, környezetvédelem, közös agrárpolitika, living land, mezőgazdaság

Át kell alakítani a mezőgazdasági támogatási rendszert

piacesprofit.hu

Magyarország is bekapcsolódott abba az európai szintű mozgalomba, amely a Közös Agrárpolitika reformját célozza. Az Európai Unió közös költségvetésének közel 40%-át a mezőgazdaság támogatására fordítja, a jelenlegi agrártámogatási rendszer mégsem tudta elérni kitűzött céljait. Számos szervezet mellett itthon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, és WWF Magyarország is reformokat sürget.

Tovább olvasom »
agrárium, fenntartható mezőgazdaság, környezetvédelem, méhek, méhészet, mezőgazdaság, növényvédő szerek

A növényvédő szerek több kárt okozhatnak a gazdaságnak, mint a kártevők

piacesprofit.hu

A neonikotinoid rovarirtó szerek jelentős veszélyt jelentenek a vadon élő fajokra. Ezek a vegyszerek megjelennek a haszonnövények mellett a vadvirágokban is, és a méhek mellett így jelentősen veszélyeztetik többek között a pillangókat, bogarakat, vízi élőlényeket és a madarakat. A Greenpeace azt várja a hazai döntéshozóktól, hogy ne kérjenek derogációt a neonikotinoidok uniós szinten már betiltott használatára, és támogassák ezen vegyi anyagok további uniós tilalmát.

Tovább olvasom »
fenntartható fejlődés, fenntartható mezőgazdaság, húsfogyasztás, infografika, üvegházgáz

Ennyit pusztít a termeléssel az agrárium

Kriston László

Az energiaszektor után a mezőgazdaság a második legnagyobb üvegházgáz-kibocsátást okozó ágazat. De ez csak egy az agráriumból eredő externáliák sorából. Ott van még a vegyszerhasználat, a talajerózió vagy a biológiai sokszínűség sérülése. Élelmiszernövényeket és állati takarmányt termeszteni rendkívül erőforrás-intenzív gazdasági tevékenység.

Tovább olvasom »
élelmiszertermelés, fenntartható mezőgazdaság, környezetvédelem uniós szabályozás, rovarirtó

Nem kell szétrovarirtózni a földeket

piacesprofit.hu

A tények cáfolták azokat az állításokat, amelyek szerint egyes rovarirtó szerek használatának korlátozása a kártevők elszaporodásához és a termésátlagok visszaeséséhez vezet. A méhekre veszélyes vegyszerek betiltása óta éppen nőttek a termésátlagok.

Tovább olvasom »
állattartás, antibiotikum rezisztencia, élelmiszerbiztonság, fao, fenntartható mezőgazdaság, mezőgazdaság

Az ételünket veszélyezteti a sok antibiotikum

klímablog

Az antimikrobiális gyógyszerek helytelen használata, és az ez által velük szemben kialakult ellenálló képesség mindnyájunkat nagy veszélynek tesz ki. Eddig leginkább a kórházak kapcsán került elő a téma, pedig a mezőgazdaság is érintett – így közvetlenül az ételeinkre is befolyással van.

Tovább olvasom »
élelmiszeripar, fenntartható mezőgazdaság, fenntarthatóság, környezetvédelem, pálmaolaj

Már megint csak mi menthetjük meg a világot

kfarkas

Iszonyú károkat okoz a trópusi esőerdőkben a pálmaolaj termelés, de jelenleg egyszerűen nincs olyan alternatíva, amivel további környezetrombolás nélkül kiválthatnák ezt a káros terméket. A megoldás a fogyasztási szokások megváltoztatása lenne.

Tovább olvasom »